Wat zit er in drinkwater uit de kraan?

Nederlands drinkwater uit de kraan is een natuurproduct en is gezond en duurzaam. Het voldoet aan hoge wettelijk vastgelegde kwaliteitseisen. Daarin staat precies wat er naast puur water in drinkwater moet en mag zitten, zoals allerlei mineralen, zouten, andere stoffen en bacteriën.

Wat zit er in kraanwater?

In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast  allerlei natuurlijke elementen . Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater. In drinkwater uit de kraan kunnen ook sporen van ongewenste stoffen zitten, zoals medicijnresten, industriële stoffen, zoals PFAS verbindingen van stoffen zoals nitraat. Deze concentraties zijn na diverse zuiveringsstappen echter zo laag, dat ze geen gevaar vormen voor je gezondheid.

The,child,examines,the,water,with,a,magnifying,glass,in

Samenstelling kan verschillen, veiligheid is altijd gewaarborgd

De precieze samenstelling van het drinkwater uit de kraan verschilt iets per locatie. Dat komt doordat het water afkomstig is van verschillende natuurlijke bronnen. In Nederland zijn dat grondwater, oppervlaktewater of oevergrondwater. De natuurlijke samenstelling van het water in elk van die bronnen is iets anders. Drinkwaterbedrijven zorgen ervoor dat dit ruwe water wordt verwerkt tot drinkwater dat wat betreft samenstelling past binnen de strenge normen en eisen van de wetgeving. Daarbinnen zijn kleine marges. Daarom kan in de ene plaats bijvoorbeeld iets meer kalk of zouten in het water zitten. Op de website van je drinkwaterbedrijf kun je waterkwaliteitsrapportages bekijken voor elke productielocatie, met daarin de precieze samenstelling van het drinkwater.

Kijk hier uit welke bron jouw drinkwater afkomstig is.

Wat bepaalt de smaak van drinkwater?

De smaak van drinkwater wordt vooral bepaald door de hoeveelheid mineralen in het water, zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Water met een laag mineraalgehalte smaakt bijvoorbeeld zacht en natrium en chloride geven het water een iets ziltige smaak. Sulfaat en magnesium zorgen juist voor een iets bittere smaak.

Hoeveel schadelijke stoffen zitten er in kraanwater?

De bronnen voor het drinkwater in Nederland staan onder druk door verontreiniging. Denk bijvoorbeeld aan medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en loVergunningen en lozingen: zo werkt hetzingen van allerlei chemische stoffen. Afhankelijk van de bron van jouw drinkwater kunnen er ook sporen van die stoffen in het kraanwater zitten. Toch is het drinkwater uit de kraan veilig. Drinkwaterbedrijven zorgen er namelijk voor dat de concentraties van die stoffen zo laag blijven, dat ze geen gevaar vormen voor je gezondheid. Een filter voor drinkwater uit de kraan is daarom in Nederland niet nodig.

Lees hier meer over de kwaliteit van drinkwater in Nederland.

De wettelijke eisen: Drinkwaterwet en Drinkwaterbesluit

In Nederland zijn alle eisen voor drinkwater uit de kraan vastgelegd in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Hierin staat bijvoorbeeld welke maximale temperatuur kraanwater mag hebben, wat het minimale zuurstofgehalte is en hoeveel ijzer, zout, pesticiden en andere stoffen erin mag zitten. Ook is bepaald welke micro-organismen zoals  bacteriën, virussen en protozoa niet in het drinkwater horen. Ook is vastgelegd hoe en hoe vaak het drinkwater minimaal moet worden gecontroleerd.

Drinkwaterbedrijven leggen zelf de lat nog hoger

Om er zeker van te zijn dat het drinkwater ten allen tijde aan die wettelijke eisen voldoet, werken drinkwaterbedrijven met signaalwaarden. Dit zijn nog strengere eisen en normen dan in de wet zijn vastgelegd. Onderzoekers bij drinkwaterbedrijven monitoren de kwaliteit continu aan de hand van die signaalwaarden. Zo zorgen ze ervoor dat ze eventuele verontreinigingen snel opmerken en op tijd actie kunnen ondernemen wanneer dat nodig is.

Blijf elke maand op de hoogte van de ontwikkelingen rond drinkwater via onze nieuwsbrief:

Drinkwaterkwaliteit Verontreiniging

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

2
  • Anoniem
    Marjan
    Helaas is me na het lezen van dit artikel nog niet duidelijk wat de kop belooft; namelijk wat zit er nu precies in mijn drinkwater en in welke hoeveelheden?
    Beantwoorden
    • Martijn Jorritsma
      Martijn Jorritsma
      Beste Marjan, zoals je kunt lezen in het verhaal hangt dat dus heel erg af van je locatie. Op de websites van de verschillende drinkwaterbedrijven kun je vaak per productielocatie waterkwaliteitsrapportages bekijken. Hierin staat precies wat er in het water zit.
      Beantwoorden