Kookadvies voor drinkwater: dit moet je weten
Schoon en veilig drinkwater is iets waar we elke dag op vertrouwen. Maar soms kan er iets misgaan en zijn er twijfels of het water wel veilig is om te drinken. In dat geval geeft het drinkwaterbedrijf een kookadvies. Op deze pagina leggen we uit wat dat betekent en wat je dan moet doen.
Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.
Wat is een kookadvies?
Soms kan het water uit de kraan tijdelijk niet helemaal veilig zijn om te drinken. Of is het niet helemaal zeker of het water uit de kraan veilig is. Dan geeft het drinkwaterbedrijf een kookadvies. Dit betekent dat je het water eerst 3 minuten moet koken voordat je het drinkt of kunt gebruiken om mee te koken. Zo weet je zeker dat alle ziekmakende bacteriën en virussen dood zijn.
Waarom krijgen we een kookadvies?
Een kookadvies is een voorzorgsmaatregel. Dit is nodig als er kans is op vuil in het water door bijvoorbeeld een lekkage of bij werkzaamheden aan de waterleiding. Het drinkwaterbedrijf neemt dan watermonsters om te controleren of het water nog schoon is. Totdat er zekerheid is dat het water weer helemaal veilig is, geldt het kookadvies. Deze controles worden daarnaast standaard dagelijks gedaan bij bijvoorbeeld de productielocaties van het drinkwater. Als er bij zo’n reguliere controle iets wordt aangetroffen, volgt er ook een kookadvies totdat er zekerheid is dat het water helemaal veilig is.
Wat moet je doen bij een kookadvies?
Het water dat je gebruikt om te drinken of om mee te koken, moet je 3 minuten laten koken voordat je het gebruikt. Dat kan het beste met een fluitketel of een pan op het fornuis. Een waterkoker is niet geschikt, omdat het water daarmee niet lang genoeg kookt.
Wie niet in staat is het water 3 minuten te koken, kan als alternatief flessenwater uit de supermarkt gebruiken.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Voor welk gebruik moet je het water koken bij een kookadvies?
- voor water dat je drinkt
- het water voor je huisdieren (ook het aquarium)
- voor het maken van ijsblokjes
- aanmaaklimonade
- het wassen van groente die u rauw eet
- het klaarmaken van voeding voor uw baby
- voor het tandenpoetsen
Voor welk gebruik mag je bij een kookadvies ongekookt water gebruiken?
Als je het water niet gebruikt voor consumptie, hoef je het niet te koken. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- douchen (zorg er wel voor dat je geen water inslikt)
- kleding wassen
- de tuin water geven
- doorspoelen van de wc, kleren wassen, de tuin water geven.
Waar geldt het kookadvies?
Een kookadvies is plaatselijk en kan variëren van enkele straten tot specifieke adressen. De precieze gebieden waar het advies geldt, worden duidelijk aangegeven door het drinkwaterbedrijf.
Wat is E.coli?
E.coli is een soort bacterie. Als drinkwaterbedrijven deze bacterie in het water vinden, kan dat betekenen dat er ook andere bacteriën, virussen of parasieten in het water aanwezig zijn. E.coli wordt daarom ook wel een indicatorbacterie genoemd.
Kun je ziek worden van E.coli?
Volgens het RIVM maakt E. coli je niet altijd ziek. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal na 3 tot 4 dagen na de besmetting. Je kunt last krijgen van:
- diarree
- buikpijn
- misselijkheid
- overgeven
De klachten duren zo’n 2 tot 9 dagen. Zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand lopen meer risico op klachten. Bij diarree hebben jonge kinderen en ouderen meer kans op ernstigere klachten door uitdroging.
Wat moet ik doen als ik ziek word?
Als je water hebt gedronken en je voelt je niet lekker, bijvoorbeeld door buikpijn of diarree, bel dan de huisarts. Vooral als de klachten blijven.
Hoe lang duurt het kookadvies?
Het is vaak niet precies te zeggen hoe lang een kookadvies duurt. Kijk op de website van je drinkwaterbedrijf voor de laatste informatie.
Lopen sommige mensen meer risico?
Nee, door het water te koken is er geen risico meer. Dit geldt ook voor mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die al ziek zijn.
Kan ik water uit mijn waterkoker drinken?
Meestal niet, omdat de meeste waterkokers het water niet lang genoeg koken. Gebruik liever een pan op het fornuis.
Ik heb water gedronken voordat het kookadvies was afgegeven. Wat nu?
De kans op ziek worden is klein. Maar als je je niet goed voelt, neem dan voor de zekerheid contact op met de huisarts.
Is het water uit mijn boiler/geiser veilig?
Ja, als je een boiler of Quooker hebt, is dat water veilig. Het wordt namelijk al heet genoeg. Voor geisers en combiketels geldt dit niet.