Alles over E. coli (poepbacterie) en drinkwater

E. coli, of in de volksmond poepbacterie, komt normaal niet in het kraanwater voor. Toch duikt de bacterie er soms in op. Wie ermee besmet raakt, kan ziek worden. Drinkwaterbedrijven adviseren besmet drinkwater drie minuten te koken.

E. coli water koken

Wat is E. coli, ofwel poepbacterie?

De E. colibacterie, voluit Escheriachia coli, is een bacterie die in de darmen van mensen en warmbloedige dieren voorkomt. De bacterie helpt bij het verteren van ons voedsel en beschermt ons tegen andere schadelijke bacteriën. Er bestaan honderden varianten van de bacterie. Volgens het Voedingscentrum zijn de meeste soorten niet schadelijk voor de mens, maar sommige typen kunnen voedselinfectie veroorzaken. Bijvoorbeeld EHEC en STEC. Veruit de meest besmettingen met E. coli zijn het gevolg van besmet voedsel.

Wat gebeurt er als je deze bacterie binnenkrijgt?

Volgens het RIVM maakt E. coli je niet altijd ziek. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal na 3 tot 4 dagen na de besmetting. Je kunt last krijgen van:

 • diarree
 • buikpijn
 • misselijkheid
 • overgeven

De klachten duren zo’n 2 tot 9 dagen. Zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand lopen meer risico op klachten. Bij diarree hebben jonge kinderen en ouderen meer kans op ernstigere klachten door uitdroging.

Hoe komt E.coli soms in ons drinkwater?

Drinkwaterbedrijven zuiveren ziekmakende organismen zoals E. coli uit het drinkwater. Daarom komen deze normaal gesproken niet voor in het kraanwater. Bij werkzaamheden gelden werk- en bemosteringsprotocollen die ervoor zorgen dat het water altijd goed is. Toch kan E. coli per ongeluk in het drinkwater terechtkomen. Zo belandde er eind mei 2021 in een aantal dorpen in Zuidoost-Brabant E. coli in het drinkwater. Ook werd E. coli in 2017 aangetroffen in Vlaardingen.

Een incidentele verontreiniging van het drinkwater met deze bacterie is bijna altijd het gevolg van werkzaamheden aan het leidingnet (niet-hygiënisch werken) of een leidingbreuk. Ook is een onopgemerkte lekkage van een reinwaterkelder mogelijk. Een reinwaterkelder is een reservoir dat wordt gebruikt om bij piekverbruik voldoende drinkwater te hebben. Het drinkwaterbedrijf grijpt dan onmiddellijk in.

Wanneer weet je of E. coli in het drinkwater zit?

De poepbacterie kun je niet zien of ruiken. Je weet dus alleen of er E. coli in het drinkwater zit als je hiervan een melding krijgt. Bij het aantreffen van de bacterie in drinkwater worden de desbetreffende bewoners geïnformeerd en geldt een kookadvies. Bij hele grote besmettingen sturen drinkwaterbedrijven een NL-Alert. Dat is een bericht dat de overheid naar je telefoon stuurt om je te waarschuwen bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties. Dit komt in de praktijk vrijwel nooit voor.

Wat kunnen mensen doen als er E.coli in het drinkwater zit?

 • Het advies is om het kraanwater drie minuten te koken. Het beste is om hiervoor een pan op het fornuis te gebruiken.
 • Een koffiezetapparaat of een waterkoker werken niet goed om de bacterie uit het drinkwater te halen, omdat deze apparaten het water vaak niet drie minuten lang koken.
 • Wie het drinkwater niet kan koken, kan als alternatief flessenwater kopen uit de supermarkt.
 • Het besmette water kun je gewoon gebruiken voor het toilet of de douche. Wel is het dan belangrijk dat je tijdens het douchen geen water doorslikt.
 • Heb je huisdieren? Ook voor hen is het verstandig het water te koken.                                    

Wat doen drinkwaterbedrijven tegen de deze bacterie?

Drinkwaterbedrijven zuiveren het drinkwater zodat er geen E. coli in zit. In het leidingnet  worden alle werkzaamheden uitgevoerd dat het risico op besmetting vrijwel nul is.  Daarnaast controleren de waterbedrijven dagelijks op honderden plekken de kwaliteit van ons kraanwater.

Deel dit bericht

Comments 3

 1. are there any official recommendations, such as water quality authorities, local authorities and water suppliers, should be followed when E. coli bacteria are found in water in numbers or more ??

  1. Post
   Author

   Beste Eline,

   Ja hoor, je wordt gewoon schoon onder de douche. Het besmette water is nog steeds heel schoon om mee te douchen. Dat komt omdat drinkwaterbedrijven dit water nog steeds heel schoon zuiveren.

   Groeten,

   Jorien van der Keijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *