Coronavirus en drinkwater, dit moet je weten

Het drinkwater in Nederland is goed beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je COVID-19 oploopt via kraanwater is gelukkig nihil. Ook verwachten de drinkwaterbedrijven geen problemen met de levering en de kwaliteit van het water uit de kraan. Wat moet je nog meer weten? De belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus en drinkwater op een rij.

corona virus drinkwater

Kun je besmet worden met COVID-19 door kraanwater?

Nee, de kans op een besmetting via het kraanwater is gelukkig nihil. Coronavirussen zijn onderdeel van een groep virussen die niet goed en niet heel lang in water standhouden en relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren zijn.

Bovendien doorloopt al het kraanwater dat in Nederland van oppervlaktewater wordt gemaakt meervoudige desinfectiebarrières. Bacteriën, virussen en protozoën worden dus allemaal verwijderd of onschadelijk gemaakt. Dit is geborgd door de Analyse Microbiologische Veiligheid Drinkwater. Grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiëne-voorschriften voor aanleg en werkzaamheden maken dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.

Hoe zit het dan met rioolwater en het coronavirus?

In het rioolwater is het coronavirus wel aangetroffen, meldt het RIVM. Dat komt omdat het virus in de ontlasting zit van mensen die besmet zijn met het virus.

Het coronavirus in het rioolwater heeft geen invloed op de veiligheid van kraanwater

Drinkwater is echter zeer goed beschermd tegen virussen. Afvalwater is immers geen drinkwater. Het coronavirus is een onderdeel van een groep virussen die niet goed en niet heel lang standhouden in het water. Ook zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren. Drinkwaterbedrijven die drinkwater uit oppervlaktewater halen, verwijderen virussen via een desinfectiebarrière. Grondwater is in de bodem al goed beschermd tegen virussen.

Hoe zeker is de levering en kwaliteit van het drinkwater?

De drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater als gevolg van het coronavirus (COVID-19). Alle drinkwaterbedrijven hebben een wettelijke leveringsplicht en hebben voor alle mogelijke scenario’s continuïteitsplannen opgesteld. Dat geldt ook voor een grieppandemie. In deze plannen staan maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook maatregelen en de handelswijze wanneer het virus daadwerkelijk tot personeelsuitval leidt. Hierbij wordt nauwlettend naar de adviezen van de Rijksoverheid gekeken.

Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening en voorraden hulpstoffen, zijn de drinkwaterbedrijven in staat om bij een grieppandemie de continuïteit van de drinkwaterlevering te garanderen.

Drinkwaterbedrijven hebben voor alle mogelijke scenario’s continuïteitsplannen, ook voor een pandemie

Kan de levering stoppen door het coronavirus?

Die kans is heel erg klein. Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening, en de voorraad aan diesel en hulpstoffen (voor 10 dagen) zijn bedrijven in staat om ook bij een ernstige grieppandemie drinkwater te blijven produceren en distribueren.

Stijgt het waterverbruik omdat mensen vaker hun handen wassen?

Nee, handen wassen vraagt relatief zo’n kleine hoeveelheid water en vindt gedurende de hele dag plaats, en daarmee valt wat je daarmee verbruikt weg in het totale verbruik. Het is dus niet te zien in cijfers over het waterverbruik.

Deel dit bericht

Comments 15

 1. Worden de mensen die al maanden afgesloten zijn. Tot ze het achterstallige betaald is. Maar nu hygiëne ivm virus nodig hebben. Tijdelijk weer aangesloten.

 2. Dag, ik lees zonet dat het coronavirus teruggevonden is in het rioolwater. Is de kans nu groter dat we het ook in ons drinkwater krijgen? En kan je het virus dan doden door het water eerst te koken?

  1. Post
   Author

   Beste Edith, het antwoord is gelukkig nee. Deeltjes van het virus zijn inderdaad aangetroffen in het afvalwater dat bij de rioolwaterzuiveringen binnenkomt. Maar het zit er niet meer in als het water de rioolwaterzuivering verlaat. Dit water vermengt zich vervolgens met het oppervlaktewater in de grote rivieren, dat na een tijd door sommige drinkwaterbedrijven wordt gebruikt als bron voor drinkwater. Maar voordat van dat water kraanwater is gemaakt, gaat het opnieuw door allerlei zuiveringsprocessen, waaronder een fase waarin alle bacteriën en virussen inactief worden gemaakt.

    1. Post
     Author

     Vaak wordt UV-straling of ozon gebruikt. Beide zijn geschikt en veilig om oppervlaktes en dus ook water vrij te maken van actieve virussen en bacteriën. Je kunt je alleen niet in het menselijk lichaam gebruiken.

 3. Ik heb 2 aquariums staan welke om de week gedeeltelijk (25%) ververst worden. Is er een kans dat er bijvoorbeeld (meer) chloor of dergelijke wordt toegevoegd i.v.m. het corona virus? Wordt hierover dan ook gecommuniceerd?

  1. ik heb sinds 1/2 weken last van een hele droge huid (bijna exzeem achtig) Vooral na het douchen etc. Zelfs als ik het kraanwater drink voelt mijn mond van binnen droog aan. Heel veel mensen in mijn omgeving (Vooral in Rotterdam) hebben hier last van. Ik denk zelf dat jullie iets extra’s in het water hebben gevoegd ivm corona virus. Dus ik ben heel benieuwd wat het is en of het niet schadelijk is als je dat dagelijks veel drinkt.

 4. Hallo,
  Ik vraag mij af of de vissen of andere dieren die t water drinken of daarin leven kunnen dragers zijn van de virus! Hoe groot is de kans dat een mens ook besmet zou raken door bv een vis te vangen uit een meer?
  Mvg

 5. Jaren geleden een bericht om de kraan niet te laten lopen bij het tandenpoetsen, dit om kostbaar drinkwater te besparen. Een dergelijk advies lijkt mij ook van toepassing bij het (veelvuldig) handenwassen. Bij een autoreclame zie je ook een milieubewust meisje de kraan dichtdoen bij haar vader die zijn tanden poetst. In verband met de droogte wordt er ook nu weer gewaarschuwd voor een mogelijk tekort aan drinkwater. Met 17 miljoen mensen lijkt het mij een zinvolle besparing.

 6. Mijn woningoperatie wil met het water bezig en dan is er elke woensdag geen water uit de kraan. Alleen een buitenkraan waar water gehaald kan worden. Mag dit? In dit pand wonen 250 mensen.

 7. Voorbeeld: Als het virus in de spoelbak van een café in Hillegom terecht komt en dat water komt daarna ook met andere glazen, die daar in gespoeld worden, in contact. Kan je dan het virus oplopen door uit die gespoelde glazen te drinken?

 8. Beste lezer,

  Op het antwoord bij de vraag of het corona virus in drinkwater voorkomt wordt gezegd dat de kans nihil is. Dit betekent dat het dus niet 100% 0 is ….Dit is in geval van virussen volgens mij dus wel een risico voor de gezondheid. Ik zou hier wel meer over willen weten. Mvg Mar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *