Waterverbruik in Nederland

Het water dat in Nederland uit de kraan komt is van topkwaliteit. De gemiddelde Nederlander gebruikt er per dag 119 liter van. Dit aantal is al jaren redelijk stabiel, maar de droogte en coronacrisis hadden wel invloed. Een overzicht van de feiten en cijfers.

drinkwaterverbruik Nederland

Totale productie: zo’n 1,2 miljard kubieke meter

In 2019 produceerden alle Nederlandse drinkwaterbedrijven bij elkaar zo’n 1,2 miljard kubieke meter drinkwater, oftewel 1200 miljard liter. Vitens, Brabant Water en Evides namen met respectievelijk 366-, 192- en 170 miljard liter het grootste deel van deze productie voor hun rekening. Huishoudens en zakelijke klanten zijn de voornaamste kopers van dit drinkwater.

119 liter per dag per persoon

Als we meer inzoomen op het gebruik, zien we dat de gemiddelde Nederlander per dag 119 liter water verbruikt. Verdeeld naar toepassing is dat:

 • ongeveer 50 liter onder de douche
 • 35 liter bij het doorspoelen van het toilet
 • 15 liter voor het wassen van kleding
 • de 19 overige liter voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee

Waterverbruik afgelopen decennia stabiel

Vanaf het begin van deze eeuw tot 2016 daalde het drinkwaterverbruik in huis met 10%. Deze besparing kwam vooral door zuinigere wasmachines en toiletten. Ook gingen we steeds minder in bad. Dit scheelt een hoop, omdat in een gemiddeld bad 120 liter water gaat. Dat is meer dan twee keer meer water dan er bij een douchebeurt wordt verbruikt. De laatste jaren stijgt het waterverbruik in huis weer, onder meer door de droogte en warmte in 2018 en 2019 . Dit heeft ervoor gezorgd dat er geen sprake meer is van een daling binnenshuis.

Piekverbruik bij warm en droog weer

Weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op het waterverbruik. Mensen douchen vaker bij warm weer, ze vullen veel eigen zwembaden en de planten in de tuin krijgen extra water. Dit verschilt wel lokaal, bijvoorbeeld omdat mensen in steden minder (grote) tuinen hebben dan buiten de stad.

Ook de genomen coronamaatregelen in 2020 bleken van invloed op het piekverbruik. Uit data van Vitens blijkt dat in de coronatijd Nederlanders later zijn gaan douchen, zo vertelt het drinkwaterbedrijf aan NOS. Als mensen thuiswerken, hebben ze geen reistijd en blijven ze dus langer in bed liggen. Ook zag Vitens juist een dip in waterverbruik tijdens persconferenties in de coronatijd.

Noodoplossing bij piek: waterdruk verlagen

Op sommige momenten is de watervraag hoger dan de capaciteitsgrenzen van het drinkwaterbedrijf. In dat geval kunnen drinkwaterbedrijven lokaal de druk verlagen om te zorgen dat er bij iedereen water uit de kraan blijft komen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het droge voorjaar van 2020. Toen explodeerde tijdens Pinksteren de watervraag bij Vitens met 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

De reden? Het was warm weer én vanwege de coronamaatregelen recreëerden er toen meer mensen in eigen land. Tuinen werden gesproeid en mensen schaften massaal opzetzwembaden aan. In Overijssel en Gelderland waren zelfs piekmomenten van lokaal tot 70% meer dan normaal. Drinkwaterbedrijven pleiten daarom voor waterbesparing en roepen klanten bijvoorbeeld in de zomermaanden op om bewust om te gaan met drinkwater.

Voor veel Nederlanders viel het waterverbruik hierdoor in 2020 gemiddeld hoger uit dan de jaren ervoor. Vitens leverde bijvoorbeeld 4 procent meer drinkwater dan in 2019, zo blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws. Niet alle drinkwaterbedrijven hebben in 2020 gemiddeld meer water verkocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor drinkwaterbedrijf Waternet, dat onder andere water levert aan Amsterdam. Door de lockdown verbruikten zakelijke klanten veel minder. Ook de afname van toeristen in de stad speelde mee.

Vaker droog door klimaatverandering

Door toenemende klimaatverandering zullen lange droge periodes naar verwachting vaker voorkomen. Hoge temperaturen en het uitblijven van regen hebben gevolgen voor de natuur en bronnen voor de bereiding van drinkwater. Bij droogte neemt de aanvoer van rivierwater af en neemt de verdamping toe. Door een lage rivierwaterstand stijgen de relatieve concentraties verontreiniging. Hierdoor kan het voorkomen dat rivierwater niet meer kan worden ingenomen voor de bereiding van drinkwater. Uitwijken naar een andere bron of buffer, zoals een spaarbekken, is dan meestal de vervolgstap.

2/3 naar huishoudens, 1/3 naar bedrijven

Huishoudens verbruiken zo’n twee derde van het leidingwater. Economische activiteiten, zoals het maken van voedsel, producten en energie, zijn de voornaamste verantwoordelijke voor het overige leidingwater. Zo wordt 3,5% van het drinkwater gebruikt voor het verbouwen van landbouwgewassen en het onderhouden van de veestapel. Nog eens 19% gaat naar de industrie en andere bedrijven.

Nog een kleine 10% van het drinkwater wordt niet gefactureerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om bluswater, water dat voor gemeentediensten wordt gebruikt, maar ook lekkende leidingen en productieverlies tijdens het winnen en zuiveren van drinkwater.

Natuur, drinkwater, industrie en landbouw: alles uit dezelfde bronnen

De industrie gebruikt voor het overgrote deel van hun activiteiten overigens water dat rechtstreeks uit de zee, rivier of bodem komt en daarom een minder hoogwaardig product is. Hiermee gebruiken ze weliswaar geen gezuiverd leidingwater, maar ze maken wel aanspraak op de (grond)watervoorraden waar ook de drinkwaterbedrijven, de natuur en de landbouw gebruik van maken.

We putten, kortom, allemaal uit hetzelfde systeem. Klimaatverandering en vervuiling kunnen invloed hebben op de hoeveelheid beschikbaar zoet water. De drinkwaterbedrijven roepen daarom op het water slim te verdelen en er bewust mee om te gaan.

Deel dit bericht

Comments 6

 1. Ik vind het nog steeds te gek voor woorden dat er in Nederland
  hoogwaardig drinkwater wordt gebruikt om wc’s door te spoelen.
  Kan dat niet anders?

  1. Natuurlijk kan dat anders, maar dan moet er een apart leidingnet aangelegd worden. Die kosten zorgen ervoor dat dat geen interessante ontwikkeling is. Wel kunnen consumenten zelf stappen maken.

 2. Noodoplossing bij piek: waterdruk verlagen

  Op sommige momenten is de watervraag zeer hoger dan de … zeer moet waarschijnlijk veel zijn

 3. Waarom in nieuwbouwwijken niet 2 waterleidingsystemen. Voor toilet doorspoelen, auto wassen, tuin sproeien is het toch belachelijk om dit met hoogwaardig drinkwater te doen. in bestaande woonwijken is het lastig om 2 waterleidingsystemen aan te leggen, in nieuwbouwwijken kan dit toch?? Met gas en elektra moeten we op allerlei manieren aan het mileu denken, voor water schijnbaar niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *