Water besparen in huis door slim (her)gebruik

Dagelijks verbruiken we in huis gemiddeld 120 liter water per persoon. Maar de productie van drinkwater en het verwarmen thuis kost energie en bovendien kan zoetwater in droge tijden schaars worden. Wat kunnen huishoudens doen om water te besparen?

water besparen in huis

Droogte

De zomer van 2018 was een van de droogste die we in ons land hebben gekend. De hoge temperaturen en het uitblijven van regen hebben grote gevolgen voor de natuur en drinkwaterbronnen, zowel grondwater als oppervlaktewater. 40 procent van het kraanwater wordt gezuiverd uit oppervlaktewater. Bij droogte neemt de aanvoer van rivierwater af en neemt de verdamping toe. Door een lage rivierwaterstand stijgen de relatieve concentraties verontreiniging, waardoor zuivering ingewikkelder wordt en meer energie kost.

Grondwaterdaling

Darnaast zorgt droogte in verschillende regio’s voor daling van de grondwaterstanden. Dat heeft flinke impact op met name flora en fauna. Hoewel de grondwaterbedrijven zelf niet worden beperkt in hun activiteiten, worden andere partijen wel restricties opgelegd om te zorgen dat het grondwaterpeil niet onaanvaardbaar laag wordt.

Besparingsadviezen

Deze besparingsadviezen gelden voornamelijk voor de landbouw en industrie. In sommige regio’s mochten huishoudens tijdelijk geen water meer gebruiken voor het besproeien van hun tuin of het wassen van een auto. Zelf grondwater oppompen of de tuinslang in de sloot leggen is bij extreme droogte op bepaalde plekken ook verboden.

Toenemende schaarste

Door toenemende klimaatverandering zullen lange droge periodes vaker voorkomen. Dat betekent dat we in de toekomstige zomermaanden vaker met waterschaarste te maken zullen krijgen. Tegelijkertijd zal naar verwachting de watervraag stijgen door industriële ontwikkelingen en bevolkingsgroei.

Water opvangen en hergebruiken

Om duurzamer om te gaan met het beschikbare water moeten we kijken naar manieren om water te besparen. Anderzijds liggen oplossingen in het optimaler benutten van het beschikbare water. Regenopvang en hergebruik van afvalwater spelen daarbij een belangrijke rol. Dit kan weliswaar drinkwater niet vervangen, maar wel het gebruik van hoogwaardige kwaliteit voor laagwaardige doelen verminderen.

Waterverbruik per persoon omlaag

De afgelopen decennia is met name door de introductie van waterbesparende apparaten in huis het waterverbruik per persoon al flink verminderd. Toch kunnen consumenten door slim (her)gebruik nog meer water besparen. Op onderstaande manieren kunnen huishoudens hun waterverbruik nog verder omlaag brengen.

Vijf tips voor water besparen in huis:

 • Zo kort mogelijk douchen

Het is een veelgehoorde, maar nog altijd zeer bruikbare tip. Van het water dat we dagelijks verbruiken, komt bijna de helft voor rekening van een douchebeurt. Gemiddeld staan we acht minuten onder de douche. Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water. Doen we dit allemaal in Nederland, dan verbruiken we in een jaar tijd 102 miljard liter water minder.

Ook een waterbesparende douchekop of thermostaatkraan vermindert het waterverbruik. Een waterbesparende douche verbruikt gemiddeld 7,5 liter per minuut, een regen- of comfortdouche het dubbele. Een douche is overigens wel minder ‘waterverslindend’ dan een bad: 55 liter tegenover 120 liter water per beurt.

 • Gebruik duurzame, waterbesparende apparaten

Oude vaat- en wasmachines verbruiken meer water en energie dan moderne. De meeste huishoudelijke apparatuur die vandaag de dag wordt geproduceerd, is voorzien van een A-label. Deze apparaten zorgen ervoor dat er zo zuinig mogelijk wordt omgesprongen met energie en water. Denk er ook aan om de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als die helemaal vol is. Soms handmatig (af)wassen bespaart ook water.

 • Verklein het aantal liters per toiletspoelbeurt

Naast apparatuur, kun je ook met kleine aanpassingen in huis een water besparen. Denk daarbij aan het aanbrengen van een spoelonderbreker op het toilet. Is dat niet mogelijk, leg dan bijvoorbeeld een baksteen of met zand gevuld flesje in de spoelbak. Hiermee verklein je de inhoud en dus de hoeveelheid water per spoelbeurt.

 • Vang regenwater op voor gebruik

Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. Met de toename van extreme regenbuien is de ton op sommige dagen in no-time gevuld. Een deel van dat water kun je opvangen en gebruiken, bijvoorbeeld voor het wassen van de auto of besproeien van de tuin. Zo ontlast je het kwalitatief hoogwaardigere kraanwater.

Om de regenwateropvang bij consumenten te stimuleren, bestaan er verschillende subsidies. Deze worden zowel landelijk als regionaal afgegeven. Zo kun je landelijke subsidie ontvangen voor adviesinwinning voor besparingsmaatregelen in huis. Daarnaast zijn er regionaal subsidies verkrijgbaar voor regenwateropvang en het afkoppelen van de regenpijp op het rioolstelsel. Hiermee wordt tijdens zware regenval het riool ontlast en wordt voorkomen dat het vuile rioolwater ongezuiverd overloopt naar oppervlaktewater.

 • Vervang lekkende en druppelende kranen

Hoewel je het niet direct zou verwachten, zorgt een druppelende kraan voor flinke waterverspilling. Bij elkaar opgeteld gaat het soms wel om duizenden liters per jaar. Mogelijke oorzaken zijn ouderdom of kalkaanslag. Voor lekkende kranen, douchekoppen of leidingen geldt: zo snel mogelijk repareren of vervangen, het liefst door waterbesparende opties.

Deel dit bericht

Comments 35

 1. Ik ben druk met de ontwikkeling voor een wateropvang- en hergebruiksysteem, oftewel regenwaterrecuperatie. Naar mijn idee de oplossing voor het veranderend klimaat en de gevolgen daarvan. Ik doe het uit idealisme, vanuit mijn kennis uit de bouw https://klusbedrijf2rh.nl en wordt financieel gesteund door Gemeente Rotterdam #WSR, Bouwmaat Schiedam en een aantal kleine leveranciers. Het doel is een betaalbaar en DIY systeem te maken om de drempel voor recuperatie te verlagen. Hierbij kan ik nog wel wat hulp gebruiken en zou het tof vinden als Evides aansluit 🙂 We kunnen samenwerken op technisch en publicitair terrein.

  1. Dit vind ik echt een goeie tip. Of een plastic bakje onder de kraan als je je handen wast. Dat kan je ook voor het toilet gebruiken. Ik woon alleen en gooi geen toiletpapier (na de kleine) in de wc en trek dan ook niet door. Pas na drie keer plassen trek ik door.

 2. het water dat uit de douche komt vóór het op temperatuur is opvangen in een emmer om de planten ermee water te geven of zo iets

 3. Ik heb een vraag over het opvangen en gebruiken van regenwater. Het gaat natuurlijk om relatief kleine hoeveelheden, maar nu verdwijnt ons regenwater keurig in de bodem, via een zinkput. Dat is toch ook een goede ‘besteding?’ Regenwater en grondwater hebben toch ook veel met elkaar te maken.

  1. Dat is zeker goed! Het grondwater wordt continu aangevuld door regenwater dat ‘infiltreert’ in de bodem.

 4. Wij zijn een aantal jaren naar een oude boerderij in La Côte aux Fées, Zwitserse Jura, geweest voor vakantie. Het drinkwater daar werd geleverd door een hydrofoor installatie met actief koolfilter. Het dak zorgde voor de watervoorziening en het regenwater werd in een reservoir opgeslagen, dak en reservoir afgestemd op het aantal koeien dat een boer en zijn familie hield, lokaal gebruikelijk onder de boeren daar. Nooit problemen gehad. Enige probleem was om het leidingnet voor het verlaten van de boerderij weer vorstvrij te maken volgens een strakke procedure, opgesteld in het Zwitser Duits.
  Mooie streek trouwens en niet echt toeristisch.

 5. In België zijn regenputten vrijwel standaard bij iedere woning, behalve in de grote steden. Er is zelfs een verplichting om bij nieuwbouw een regenput van ca. 10.000 liter of meer te installeren. Waarom wordt zoiets niet echt aangemoedigd in Nederland ?

 6. Water dat van de keuken komt zou je opnieuw moeten gebruiken; het is niet echt vuil en kan zo de tuin in. Daar lees ik niks over

 7. U schrijft: Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water.
  Echter, mijn zoon en ik douchen maar 2x per week, ca 8 minuten per keer. Hoeveel besparen wij?

  1. Een snelle rekensom: per minuut verbruikt u waarschijnlijk 7,2 liter water. Als u niet 7x per week 8 minuten onder de douche staat, maar slechts 2x, dan bespaart u dus 5×7,2x8x52= 14976 liter water per jaar.

 8. Mooi en interessant artikel,we hebben al onze oude kranen vernieuwd.
  We gaan zuinig met het douch water om ….we zijn er van doordrongen om zuinig met water om te gaan.
  Met vriendelijke groet

  Jos Driessen

 9. Betr. spoelwater toilet:
  Bezoekers, die de drukknop van mijn spoelwaterbak niet kennen, gebruiken de drukker soms te voorzichtig, zodat het water, na gebruik en het weer vullen, blijft doorlopen tot een volgende gebruiker dit herstelt. Zo heb ik op twee dagen 1 + 3 m3 extra verbruikt. Vraag: is er een automaat die doorlopen van het water blokkeert of vermindert?

 10. Gewoon niet elke dag douchen. Dat is sowieso slecht voor je huid en onnodig als je als volwassene niet in de zandbak hebt gespeeld. Twee à drie keer per week is genoeg. Verder maximaal 7 minuten per keer douchen, ook dat is voldoende.
  Wij gebruiken in totaal met ons gezin van vier als jaren tussen de 61 en 65 m3 per jaar aan water.

 11. Het water uit je droogtrommel bewaren en je planten zullen je dankbaar zijn, mijn orchideeën doen het er zeer goed op.
  Heb je echt teveel dan gebruik ik het weer door in de wasmachine erbij te gooien.

 12. Het water waarin ik de groente was en waarin ik de geschilde aardappels doe alvorens te gaan koken, gebruik ik voor de planten.

 13. Je afwaswater van die dag sparen in een emmer waarmee je je wc mee kan doorspoelen na een grote boodschap. Kan ook met water uit je badkamer waarmee je je wc kan doorspoelen. Scheerwater ook. Regen water kan je ook gebruiken je wc mee door te spoelen, je kan daarmee ook je planten water geven. Bij te lang droog weer je buitenplanten uit de regenton water geven.

 14. Wat te denken van bewoners die per jaar 20000 liter water uit hun thuiszwembad de sloot of riool laten lopen na de zomer? De prijs van water is voor een groot verbruiker net zo hoog, als voor de consument die wel zuinig met water omgaat. Er zou een staffel prijs gemaakt moeten worden, zodat water voor privé zwembaden duur wordt.

 15. Wij hebben al jaren een regenton. Verder loost het dak van onze overkapping op een tuinvijver. Uit deze vijver halen wij water voor de tuinplanten in potten.
  Verder hadden we van begin mei tot begin september een teil in de wasbak van de keuken gehad. Een volle teil werd bij diverse vaste planten en struiken in de tuin geleegd. Onvoorstelbaar hoeveel water je op een dag gebruikt voor even je handen afspoelen, groenten wassen ed.
  Verder maakt ik me niet zo druk over het klimaat. Een paar jaar terug zijn overal nog retensie gebieden aangelegd omdat het allemaal zo nat zou worden in de toekomst. We hebben mijn inziens gewoon een paar droge jaren. Over een paar jaar klagen we weer dat het zo nat is.
  Wat ik wil is dat ik niet wil verspillen. En bij een droog jaar als dit is het dan ook een positieve bijdrage.

 16. Ik gebruik al een paar jaar regenwater om het toilet te spoelen. Bij grote droogte gebruik ik het water waar ik de groenten mee gespoeld heb voor de groentetuin ( indien nodig)als ik douche dan emmer of kinderbadje eronder. Weer om wc mee te spoelen.

 17. Ik heb de oude vuilcontainer v/d gemeente omgebouwd tot regenton, kan 200ltr. water in
  goed te gebruiken voor de tuin en ook het toilet

 18. de waterbedrijven moeten wat doen,als een verwarmingsketel op de vliering staat en je wilt gaan afwassen op de ouderwetse manier met een afwasteil dan moet je eerst wachten tot je warm water hebt wel enkele liters.Is het niet wat als deze mensen een close in boiler krijgen in hun woning dan bezuinigen ze ook op het gebruik van water.

 19. De te gebruiken hoeveelheid water koken in de waterkoker voor de handafwas en eventueel in de afwasbak bijvullen met koud water, voorkomt wegspoelen van het eerste koude water in de leidingen wanneer de warmwaterkraan opengedraaid wordt. Het bespaart water en ook gas, dat nu ook belangrijker wordt.
  Twee vliegen in één klap.
  Elektriciteit wek ik op met zonnepanelen.

 20. Ik gebruik afgekoeld overgebleven water in de waterkoker voor de planten. Dat is ook beter voor ze dan water direct uit de kraan. Verder douche ik maar één keer per week warm. Alle andere keren douche ik koud. Dat heeft nog een voordeel: de verwarming hoeft daarna niet meer aan omdat je helemaal tintelt.

 21. Wij besparen bijna 40 duizend liter per jaar door het douchewater op te vangen en daarmee de wc door te spoelen.
  We doen dat met een aantal emmers
  Ook met handen wassen kan je een bak gebruiken
  En ook daarmee kan je prima de wc doortrekken
  Gaat sneller dan je verwacht…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *