Chloor in kraanwater, hoe zit het echt?

In het buitenland komt het nog voor: chloor in kraanwater. Maar hoe zit het in Nederland? Zit bij ons soms ook chloor in drinkwater? De feiten op een rij.

chloor in kraanwater drinkwater

Water met een chloorsmaakje

Wereldwijd is het het op veel plekken de normaalste zaak van de wereld: het kraanwater smaakt naar chloor. “Op veel plekken in Zuid-Europa proef je het bijvoorbeeld meteen”, zegt Merijn Schriks, toxicoloog bij drinkwaterbedrijf Vitens. “In Nederland komt dat niet voor.”

Nederland uniek: geen chloor in drinkwater

Nederland is namelijk echt een uitzondering in de wereld. Waar in andere landen nog regelmatig een flinke dosis chloor (chloorbleekloog om precies te zijn) aan het gezuiverde water wordt toegevoegd om ziekmakende bacteriën en virussen te doden, is dat in Nederland niet nodig.

Niet nodig door betere leidingen

“Dit komt omdat het distributienetwerk van waterleidingen in Nederland beter onderhouden is dan in veel andere landen”, vertelt Ans Versteegh van het RIVM, die veel onderzoek doet naar de drinkwaterkwaliteit in Nederland. De leidingen vertonen amper lekkages, waardoor schadelijke stoffen en ziekteverwekkende bacteriën en virussen niet de kans krijgen om via die lekkages in het gezuiverde drinkwater te komen. En omdat alle bacteriën en virussen waar nodig al bij de waterzuivering onschadelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld UV-licht of ozon, is het niet nodig om een desinfecterend middel als chloor toe te voegen.

“Door ons goede leidingnetwerk is geen desinfecterend middel als chloor nodig”

Geen chloor in kraanwater?

Zit er dan helemaal geen chloor in kraanwater? “Alleen drinkwaterbedrijf PWN en Evides voegen uit voorzorg een minieme hoeveelheid chloordioxide toe aan het drinkwater”, vertelt Versteegh van het RIVM. Chloordioxide is minder schadelijk dan chloorbleekloog. Zo ontstaan hierbij niet de schadelijke trihalomethanen. “Bovendien is de hoeveelheid toegevoegde chloordioxide zo klein en vervalt het zo snel dat het niet meetbaar is als het water het distributienetwerk ingaat. Dat staat dus totaal niet in verhouding met de hoeveelheid chloor die je vaak in het buitenland tegenkomt.”

Schadelijke stoffen door chloor

Die hogere concentratie aan chloor in kraanwater in het buitenland is vaak niet niet alleen ongunstig voor de smaak. Toxicoloog Schriks: “Als er chloorbleekloog wordt toegevoegd kan het allerlei reacties aangaan waardoor juist schadelijke stoffen in het water ontstaan. Zo ontstaan bijvoorbeeld trihalomethanen vrij. Dat komt de drinkwaterkwaliteit niet ten goede.”

Kraanwater in het buitenland?

In Nederland is het dus goed voor elkaar. Maar hoe weet je nu of het kraanwater veilig (en lekker) is om te drinken als je op vakantie bent in het buitenland? Dat is makkelijk te checken op de website waterinhetbuitenland.nl.

Deel dit bericht

Comments 8

 1. Er is overigens onlangs wèl geconstateerd dat er in Utrecht, zelfs wereldwijd, relatief heel veel cocaïne in ons rioolwater is geconstateerd, zie hierover een recente publicatie in het Algemeen Dagblad. Dat feit mis ik in Uw informatie.Gaarne hierover Uw reactie !

  1. Post
   Author

   Bedankt voor uw reactie meneer Vreeswijk. Dat onderzoek hebben we ook gezien. De hoeveelheid illegale drugs in het rioolwater valt in verhouding met andere ongewenste stoffen zoals reguliere medicijnresten gelukkig mee. Tot nog toe hebben die stoffen vrijwel geen invloed op de kwaliteit van Nederlands kraanwater. Dat komt omdat drinkwaterbedrijven die drinkwater maken van oppervlaktewater rekening houden met de concentratie van ongewenste stoffen bij de inname. Bij grondwaterwinning voor de productie van drinkwater speelt dit probleem gelukkig helemaal niet.

 2. Beste ,
  Ik woon in Westerlo provincie Antwerpen , hier is het kraantjes water niet te drinken
  heel slechte smaak echte chloor of bleekwater smaak , je ruikt het zelfs !!!!en dat is al vele
  jaren zo. Ik moet minstens 2 liter water per dag drinken wegens mijn gezondheid , dus ik ben
  verplicht om mijn water aan te kopen en het naan huis te dragen wat voor mij noch het ergste
  is !!! Ik betaal wel een hoge prijs aan PIDPA voor zuiver drinkbaar water en ik durf er mijn
  huis dier nog niet van laten drinken, ik vind het heel erg en kan er niks aan doen !!!!
  Mijn zus woont in de Limburg Tessenderlo en daar is het kraantjes water zo lekker ??????
  Ik word er elke dag mee geconfronteerd en ik vind het zo erg . Groetjes frieda

 3. If there is no chlorine in the water, why does it leave a dry sensation in my head after drinking. I now filter so this does not happen but i thought it was chlorine. Then i tested the water and received the highest score for hard water. Also so very calcified, can you tell why this is? Many people tell me that the water is soft here, that’s not my experience.

  1. Hi Paul,
   Correct water in NL is contains relatively much hardness. However, besides scaling on heat exchanging elements. These minerals are healthy. Also removing hardness is quite an expensive process.

   Regards,

   Philippe

 4. Omdat er nu geen chloor meer in de leidingen zit, moeten we nu elke week, ALLE kranen, 10minuten lang hard laten stromen om de leidingen schoon te houden.
  Dit is om legionella-groei in de hand te houden.

  Vraag: Moeten mensen dit ook thuis doen als je alleen woont.
  (want bij gezinnen verwacht ik wel genoeg water verbruik per dag)

  1. Post
   Author

   Beste Marcel, als er lange tijd stilstaand water boven een bepaalde temperatuur in leidingen aanwezig is, neemt de kans op legionella toe. In woningen is dit niet vaak het geval. Als er loden leidingen in huis aanwezig zijn, is het wel verstandig om bijvoorbeeld na een vakantie de kraan een paar minuten open te zetten.

 5. Nu staan er in Nederland niet alleen woningen voor permanente bewoning maar ook vakantieparken, scholen, kazernes, bedrijven etc. Veel van dit vastgoed stamt nog de tijd dat we nog nooit van de “veteranenziekte” hadden gehoord en daar is o.a. leiding verloop nog niet op orde en loopt de temperatuur van het koud water op tot boven de 25 graden. Uit ervaring weten we dat de beheersmaatregelen die zijn opgesteld in de praktijk weinig voorstellen met als resultaat overschrijding van de norm v.w.b. cve´n . We zouden veel problemen en hoge investeringen kunnen voorkomen door chloor aan het drinkwater toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *