Kranen doorspoelen om legionella te voorkomen

3 augustus 2022

Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door onder meer legionella. Dit is zeker belangrijk na vakanties of na andere periodes waarin kranen een tijdje niet open hebben gestaan.

Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.

Ongebruikte leidingen na vakanties

Veel waterleidingen worden in de vakanties een tijdje niet echt gebruikt. De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen. Dat geldt niet alleen bij je thuis. Denk ook aan waterleidingen in bijvoorbeeld scholen. Het RIVM adviseert daarom om weinig gebruikte leidingen goed door te spoelen.

Het RIVM adviseert weinig gebruikte waterleidingen voor gebruik goed door te spoelen

Kans op legionella in leidingen

Als kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden, groeien en een probleem vormen. Besmetting vindt alleen plaats door inademing van zeer kleine waterdruppels, ook wel waternevel genoemd. De meeste mensen die in aanraking komen met legionella worden niet ziek, maar de bacterie kan griepverschijnselen of zelfs een longontsteking veroorzaken.

Kranen doorspoelen na 1 week: stappenplan

Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:

 • Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.
 • Open alle koude en warmen kranen in huis. Laat ze een minuut rustig doorstromen.
 • Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkom je verspreiding van waternevel en het risico dat je het inademt.

Om waterverspilling te voorkomen, kan het water worden opgevangen in een emmer of gieter. Op deze manier kan het nog gebruikt worden om mee schoon te maken, of de planten water te geven.

Toiletten eerst doorspoelen, dan alle kranen 1 minuut en ten slotte de sproeikop van de douche onder water

Ook na verbouwingen

De richtlijnen over het doorspoelen van kranen gelden niet alleen voor de maatregelen rondom de coronacrisis. Ook bij het betrekken van een nieuwbouwwoning of na installatie van een nieuwe kraan is het verstandig het water goed door te laten lopen. Bij een nieuwbouw woning is zelfs aan te raden om dit drie maanden lang iedere ochtend te doen. Op die manier worden sporen van metaal, soldeervet en ander ongewenste stoffen weggespoeld. Dit gevaar is kleiner is bij slechts een nieuwe kraan. Toch wordt hier ook aangeraden het water de eerste drie maanden eerst een aantal seconden door te laten spoelen.

Bij nieuwe leidingen is het advies om 3 maanden lang elke dag door te spoelen voor gebruik en nieuwe kranen 10 seconden

Maatregelen en meer info

De eigenaar van de binneninstallatie is zelf verantwoordelijk voor het beheersen van risico’s rond legionella. Zie voor de te nemen maatregelen en meer informatie over legionella-preventie de website van ILT.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

2
 • Anoniem
  Gezinus Kroeze
  Dag, Wij hebben een ander huis gekocht,deze heeft al meer als een half jaar leeg gestaan. Wij hebben wel opgezocht hoe ww moeten spoelen . De vraag is echter moet je dat 1 x doen of dagelijks de komende tijd.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  vraag
  Dag, wij hebben een huis gekocht waar ze het bad al meer dan 20 jaar niet gebruikt hebben. Ik vraag mij af wat er in de leiding zit en welk gevaar er is om de kraan eindelijk te openen. Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tav legionella en de nevel die zou ontstaan?
  Beantwoorden