Kranen doorspoelen om legionella te voorkomen

Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door onder meer legionella. Door de maatregelen tegen het coronavirus is extra aandacht hiervoor belangrijk.

Kranen doorspoelen legionella

Ongebruikte leidingen door coronavirus

Veel waterleidingen worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet gebruikt. De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen. Denk aan waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, sportscholen en hotels. Het RIVM adviseert daarom om weinig gebruikte leidingen goed door te spoelen.

Het RIVM adviseert weinig gebruikte waterleidingen voor gebruik goed door te spoelen

Kans op legionella in leidingen

Als kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden, groeien en een probleem vormen. Besmetting vindt alleen plaats door inademing van zeer kleine waterdruppels, ook wel waternevel genoemd. De meeste mensen die in aanraking komen met legionella worden niet ziek, maar de bacterie kan griepverschijnselen of zelfs een longontsteking veroorzaken.

Na 1 week al kranen doorspoelen

Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:

 • Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.
 • Open alle koude en warmen kranen in huis. Laat ze een minuut rustig doorstromen.
 • Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkom je verspreiding van waternevel en het risico dat je het inademt.

Om waterverspilling te voorkomen, kan het water worden opgevangen in een emmer of gieter. Op deze manier kan het nog gebruikt worden om mee schoon te maken, of de planten water te geven.

Toiletten eerst doorspoelen, dan alle kranen 1 minuut en ten slotte de sproeikop van de douche onder water

Ook na vakanties en verbouwingen

De richtlijnen over het doorspoelen van kranen gelden niet alleen voor de maatregelen rondom de coronacrisis. Ook wanneer je terug komt van vakantie, bij het betrekken van een nieuwbouwwoning of na installatie van een nieuwe kraan is het verstandig het water goed door te laten lopen. Bij een nieuwbouw woning is zelfs aan te raden om dit drie maanden lang iedere ochtend te doen. Op die manier worden sporen van metaal, soldeervet en ander ongewenste stoffen weggespoeld. Dit gevaar is kleiner is bij slechts een nieuwe kraan. Toch wordt hier ook aangeraden het water de eerste drie maanden eerst een aantal seconden door te laten spoelen.

Bij nieuwe leidingen is het advies om 3 maanden lang elke dag door te spoelen voor gebruik en nieuwe kranen 10 seconden

Maatregelen en meer info

De eigenaar van de binneninstallatie is zelf verantwoordelijk voor het beheersen van risico’s rond legionella. Zie voor de te nemen maatregelen en meer informatie over legionella-preventie de website van ILT.

Deel dit bericht

Comments 2

 1. Nu vanwege Corona sportcomplexen al maanden op slot zitten welke maatregelen inzake Legionella Preventie genomen moeten als de gebouwen weer in gebruik genomen mogen worden.
  Dus een vraag uit voorzorg, dus preventief!
  Alvast onze dank

 2. Ik vraag mij af of een niet goed functionerende mengkraan bij de douche legionella kan veroorzaken?
  De mengkraan zelf wordt warm bovenop al pak ik enkel koud water!!…
  Dus mengkraan niet meer ok…defect
  Kan t zijn dat het warme water de koudwaterleiding binnenloopt?
  Heeft u aub een antwoord?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *