Nieuwe leidingen doorspoelen vanwege ongewenste stoffen

16 juni 2021

Nieuwe leidingen en kranen geven de eerste drie maanden nog een verhoogde concentratie ongewenste stoffen af aan het drinkwater. Dit kan slecht zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk ze de eerste drie maanden voor elk gebruik even door te spoelen.

Sticker op nieuwe leidingen met waarschuwing

Drinkwaterbedrijven stellen hoge eisen aan het drinkwater. Maar voordat het gedronken wordt, komt het in huizen en gebouwen eerst door leidingen, een boiler en de kraan. Zijn de materialen nieuw, dan kunnen ze nog ongewenste stoffen afgeven. De drinkwaterbranche bedacht daarom een sticker voor op de nieuwe drinkwaterinstallaties, die consumenten eraan herinnert deze de eerste periode dagelijks door te spoelen.

Ongewenste stoffen: niet alleen lood

De meeste mensen denken bij ongewenste stoffen al snel aan lood, maar het gaat ook om andere metalen en niet-metalen, zegt Ruud Steen, hoofd Markt en Advies van Het Waterlaboratorium in Haarlem. “Denk bijvoorbeeld ook aan koper, nikkel, chroom en cadmium. En stoffen die afgegeven worden door bijvoorbeeld rubberen ringen in kranen.” Deze ongewenste stoffen kunnen ook invloed hebben op de geur en smaak van het drinkwater.

‘Ook in huizen met nieuwe leidingen kan het water te veel lood bevatten’

Het RIVM deed onderzoek naar de risico’s van lood in drinkwater bij loden leidingen. Ook in huizen met nieuwe leidingen kan het water te veel lood bevatten. Uit het onderzoek bleek opnieuw dat te veel blootstelling aan lood slecht kan zijn voor de gezondheid en dat er naar het effect van nieuwe materialen meer onderzoek nodig is.

Stappenplan: hoe moet je nieuwe leidingen doorspoelen?

Hoe spoel je de leidingen en kraan dan zo goed mogelijk door? Steen: “Je moet zorgen dat alle kranen openstaan, maar je hoeft ze niet helemaal open te draaien. Dat is zonde van het water.

Stap 1: Draai de kraan die het dichtst bij de watermeter zit als eerste open

Stap 2: Open ook de rest van de kranen in huis

Stap 3: Laat de kranen afzonderlijk doorspoelen.

 • Voor nieuwe waterleidingen: alle kranen dagelijks minimaal twee minuten
 • Voor een nieuwe kraan: tien seconden voor elk gebruik voor consumptie

Duurzaamheidstips: geen water verspillen

Het is zonde om het water, dat voor het doorspoelen wordt gebruikt, gewoon de afvoer in te laten lopen. Met deze tips kun je het water nuttig gebruiken.

 • Geef met het doorgespoelde water de planten water
 • Spoel met het water de wc door
 • Spoel alleen de kranen door waaruit je ook water drinkt voor consumptie

Ook kranen met het Kiwa Water Mark doorspoelen

De overheid stelt overigens strenge eisen aan de kwaliteit van de producten en materialen die voor nieuwe woningen worden gebruikt. Het Keuringsinstituut Kiwa is de enige instantie in Nederland die een door de overheid erkend keurmerk, het zogeheten Kiwa Water Mark, uitgeeft. Het instituut test de materialen op de kwaliteit en de afgifte van stoffen. Zo weten mensen in huis of hun materialen veilig zijn.

‘Je kunt niet voorkomen dat materialen stoffen afgeven’

Is het met zo’n keurmerk dan nog wel nodig door te spoelen? Zeker, benadrukt Steen. “Je kunt niet voorkomen dat materialen stoffen afgeven. Na ongeveer drie maanden is er door het oxidatieproces een beschermend laagje om de leidingen en kranen heen gekomen, dus dan neemt de kans aanzienlijk af. Bij oude loden leidingen is zo’n laagje echter niet voldoende, dus die moet je echt laten vervangen.”

Ga op zoek naar producten met erkend keurmerk

Steen adviseert consumenten altijd op zoek te gaan naar producten met het keurmerk van Kiwa. “Erkende bouwbedrijven gebruiken kwaliteitsproducten, maar dat geldt niet altijd voor alle eigenhandige doe-het-zelvers. Kranen zonder keurmerk kunnen ook na drie maanden nog te veel ongewenste stoffen afgeven.”

Volgens Steen is nog niet iedereen zich ervan bewust dat het doorspoelen echt belangrijk is. “Bij nieuwe leidingen en kranen met een keurmerk denken mensen snel: het zit wel goed.”

Langer dan een week op vakantie: spoel leidingen ook door

Ook wie langer dan een week weg is geweest, moet zijn installatie doorspoelen, want bij elke leiding, nieuw of oud, kunnen ongewenste stoffen in het water oplossen. Steen: “Zowel bij warm als bij koud water dat enkele dagen heeft stil gestaan is het nodig om de kranen even open te zetten.” Ook is er na thuiskomst kans op ongewenste bacteriën in het water, zoals de legionellabacterie.

Spoel na de vakantie alle kranen eenmalig één minuut door. Spoel ook de douchekop door, vanwege de kans op legionellabacterie. Houd de douchekop onder water of loop even weg. Zo voorkom je dat je ongewenst waterdamp inademt. En vergeet ook niet de tuinslang door te spoelen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

1
 • Anoniem
  Jo Wanningen
  Geachte redactie, Onlangs zond u een mail, waarop klanten konden reageren met suggesties over het besparen van water. Deze vraag houdt mij sindsdien bezig: Is onderstaande bewering van uw voorlichter destijds wel juist? Het was tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Zuidwest Drenthe dat uw zegsman de instructie gaf dat uw klanten er goed aan deden iedere morgen de waterleiding schoon te spoelen door een emmer vol water! te laten weglopen. Is die instructie wel juist? Ik heb die namelijk nooit (meer) gelezen. Graag uw reactie......
  Beantwoorden