Wat te doen met loden leidingen in huis?

In woningen die voor 1960 zijn gebouwd kunnen ze nog voorkomen: loden leidingen. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar kan dat gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom moeten loden waterleidingen zoveel mogelijk worden vervangen door de huiseigenaar. Hoe? Drinkwaterbedrijf Dunea en loodgietersbranchevereniging UNETO-VNI geven advies.

Loden leidingen

Loden leidingen in huis?

Loden leidingen worden sinds 1960 niet meer gebruikt bij de bouw van woningen en binnen installaties. Alle drinkwaterbedrijven hebben sindsdien vrijwel alle loden leidingen in het distributienetwerk vervangen door andere materialen. Toch kunnen dit soort leidingen nog wel voorkomen in woningen die zijn gebouwd voor 1960.

Hoe herken je loden waterleidingen?

Een loden waterleiding in huis is eenvoudig te herkennen, zegt Nicole van Veldhoven van drinkwaterbedrijf Dunea. “Zoek in huis waar de watermeter zit, die is meestal in de meterkast te vinden. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Zodra je een dof geluid hoort wanneer je er met bijvoorbeeld een lepel op slaat weet je dat je met lood te maken hebt.”

Let op zilverkleurige leidingen

Een andere manier is door naar de kleur van de leiding te kijken, vervolgt Van Veldhoven. “Loden leidingen zijn in principe dof grijs van kleur. Als je er echter met een schuurpapiertje overheen gaat, zal deze zilverkleurig worden.”

Hoe schadelijk is lood?

Lood is een zwaar metaal waar we dagelijks mee in contact komen via uitlaatgassen, maar bijvoorbeeld ook via ons voedsel en, als je loden leiding in huis hebt, via ons drinkwater. Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan lood een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van ongeboren en jonge kinderen tot 6 jaar. Het kan leiden tot een iets lager IQ en gedragsveranderingen.

Veilige norm

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf daarom in 2000 het advies aan overheden om de loodnorm in drinkwater aan te scherpen tot 10 microgram per liter water. Dat advies werd door Nederland overgenomen en omgezet in een wettelijke norm.

Alleen als er loden leidingen in huis aanwezig zijn, kan het kraanwater die norm overschrijden. Voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar heeft dit geen nadelige gevolgen. Ongeborenen, zuigelingen en kinderen tot en met 6 jaar zijn echter veel gevoeliger voor lood.

‘Loden leidingen in je woning moet je altijd vervangen’

Wat te doen met loden waterleidingen?

Eigenlijk moet je loden waterleidingen in je woning altijd vervangen, zegt Eric van der Blom van brancheorganisatie UNETO-VNI. “Ook al is het voor jezelf of je gezin niet gevaarlijk, je kunt altijd zwangere vrouwen of jonge kinderen op bezoek krijgen. Loden leidingen zijn daarnaast vaak sowieso aan vervanging toe. Ze zitten er al meer dan 60 jaar en hebben door slijtage grotere kans op lekkages.”

Huur een professional in

De binnen installatie is van de huiseigenaar, dus de verhuurder of de bewoner zelf. Voor het vervangen kun je als huiseigenaar contact opnemen met een sanitair installateur, vervolgt Van der Blom. Voor het lood komt kunststof of een ander metaal zoals koper in de plaats. “Samen met de installateur kun je overleggen wat het beste past bij de situatie. Het handigste en voordeligste is natuurlijk om de leidingen te vervangen op het moment dat je toch al gaat verbouwen.”

Keukenkraan hoogste prioriteit

Toch realiseert Van der Blom zich dat complete vervanging niet altijd mogelijk is. “Soms liggen de leidingen zo complex dat omleggen een beter idee is. Mocht het te duur zijn om alles te vervangen of om te leggen, zorg dan in ieder geval dat je de leiding richting de keukenkraan vervangt. Water uit de douche gebruik je namelijk doorgaans niet voor consumptie, de keukenkraan is het tappunt met het hoogste risico voor de gezondheid.”

Wat kun je doen tot je nieuwe leidingen hebt?

Wanneer je loden leidingen hebt, maar ze nog niet hebt (kunnen) vervangen, adviseert zowel Van der Blom als Van Veldhoven om de kraan elke ochtend twee minuten te laten stromen voor gebruik (doorspoelen), zodat er geen lood uit de leidingen mee kan komen.

Koken heeft geen zin

Koken van water voor gebruik heeft in ieder geval geen zin bij metalen, benadrukt Van Veldhoven. “Heb je nog loden leidingen en heb je aanstaande moeders of kinderen onder de zes jaar over de vloer, schenk hen dan iets anders dan water uit jouw kraan.”

Ook nieuwe leidingen doorspoelen

Zodra de leidingen eenmaal zijn vervangen geldt ook de eerste maanden nog een doorspoeladvies. Van Veldhoven: “In het begin kunnen nieuwe leidingen nog metalen afgeven. Dat geldt ook wanneer de kraan even niet gebruikt is, bijvoorbeeld na een vakantie. Water is een vers product en drinkwaterbedrijven doen er buitenshuis alles aan om in water van optimale kwaliteit te voorzien. Binnenshuis is het aan de huiseigenaar om ervoor te zorgen dat kraanwater fris en betrouwbaar blijft. Installateurs kunnen daarbij helpen.”

Deel dit bericht

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *