Hard water: wat is het en 4 andere vragen

Hard water is afhankelijk van de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost. De hardheid van water verschilt per gebied. Hoe meer kalk er in het water is, hoe meer kalkafzetting.

hard water

1. Wat is hard water?

De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in Duitse graden (ºD of dH): 1 dH is 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water.

De grens tussen ‘hard water’ en ‘zacht water’ is lastig aan te geven. De begrippen zijn relatief en er bestaat in Nederland geen officiële hardheidschaal. Drinkwaterbedrijven hanteren vijf verschillende schalen.

 • 0-4 dH        zeer zacht
 • 4-8 dH        zacht
 • 8-12 dH      gemiddeld
 • 12-18 dH    vrij hard
 • 18-30 dH    heel hard

De ondergrens voor drinkwaterbedrijven is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd op 5,6 dH als het water onthard wordt.  De bovengrens wordt vaak gesteld op 12,5 dH. De gemiddelde hardheid voor Nederlands drinkwater ligt rond de 8 Duitse graden. Je kunt online websites vinden om de waterhardheid in jouw regio op te zoeken.

2. Waarom is hard water een probleem?

Hard water kan direct en indirect gevolgen hebben voor huishoudelijke apparatuur en het milieu. Hoe harder het water, hoe groter de kans dat bij opwarming kalkaanslag ontstaat in bijvoorbeeld een waterkoker, vaatwasser of wasmachine. Deze kalkaanslag zorgt behalve voor een waasje op glas(werk) ook voor een lager rendement van de apparaten, hoger energieverbruik en snellere defecten. De middelen die mensen vervolgens gebruiken om de kalk te verwijderen, komen in het riool terecht en zijn daarmee schadelijk voor het milieu.

Op de menselijke gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam. Wel kan een smaakverschil worden opgemerkt, bijvoorbeeld wanneer iemand die ‘zacht’ water gewend is ineens een slok ‘hard’ water neemt.

3. Is zacht water altijd beter?

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. In principe is een lagere hoeveelheid kalk in het water beter voor huishoudelijke apparatuur. Er is minder kalkafzetting, apparaten gaan langer mee en er ontstaan geen waasjes op glaswerk. Er zijn ook nadelen. Volgens Willem van Pol, procestechnoloog bij Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) kan te zacht water onder andere een te lage zuurtegraad hebben. “Bij een lage zuurgraad kunnen bepaalde metalen loskomen van leidingen en in het water belanden. Kalk in het water zorgt juist voor een soort beschermlaagje aan de binnenkant van de leidingen.”

Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er  mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.

4. Is een waterontharder nuttig?

Ook dat hangt er maar net vanaf. Bedrijven die waterontharders en onthardingsfilters aanbieden zeggen van wel. Ze voorkomen immers kalkaanslag op huishoudelijke apparatuur en zouden daarnaast eventuele huidirritatie voorkomen. Een waterontharder zou zichzelf bovendien terugverdienen, omdat apparaten langer meegaan en minder energie verbruiken dan wanneer er kalkaanslag op zit.

De Nederlandse Consumentenbond en de Europese zusterorganisaties adviseren huishoudens om pas bij een hardheid van meer dan 20 Duitse graden water zelf te gaan ontharden. “Maar zo hard is het water dat thuis uit de kraan komt eigenlijk nooit”, zegt Van Pol. Om kalkaanslag te voorkomen of beperken, raadt De Consumentenbond aan om schoonmaakazijn te gebruiken, na het douchen een trekker over de tegels en douchedeur te halen of de (vaat)wasmachine op temperaturen onder de 60 graden te laten draaien.

Tips tegen kalkaanslag

 • Reinig met schoonmaakazijn (naspoelen met koud water)
 • Haal een trekker over de tegels en douchewand na het douchen
 • Draai (vaat)wasmachine op lagere temperaturen (onder 60 graden)

Waterontharders: klein risico

Vanuit de wetenschap klinkt een voorzichtige waarschuwing over waterontharders en onthardingsfilter. Hoogleraar drinkwatervoorziening van TU Delft Jan Peter van der Hoek: “Elke keer als je een extra filter plaatst op een kraan, loop je de kans dat dit als een ‘bioreactor’ gaat fungeren. Bepaalde stoffen kunnen zich gaan ophopen in dat filter, waardoor bijvoorbeeld bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Die kans is weliswaar niet heel groot, maar het is wel iets waar consumenten zich bewust van moeten zijn.”

5. Wat doen drinkwaterbedrijven aan hard water?

Er is veel aandacht voor de problemen die door hard water worden veroorzaakt. Daarom werken alle tien Nederlandse drinkwaterbedrijven aan nieuwe oplossingen. Waar nodig, wordt het water tijdens de zuivering ook onthard. Zo wordt vaak ook de ‘kalkafzettendheid’ gemeten. Van Pol: “Dat gaat verder dan de meting van dH. We kijken naar de verhouding van de zuurgraad, waterstofcarbonaat en andere zouten in het water. Die bepaalt namelijk hoe goed kalk in het water blijft zitten of juist afzet als het wordt verwarmd.”

Als het water een te hoge kalkafzettendheid heeft, wordt het water onthard in een onthardingsinstallatie. De meest gangbare methode daarvoor is pelletontharding, legt Van Pol uit. “We voegen een base van kalkmelk of natronloog toe waardoor de zuurgraad tijdelijk omhoog gaat. Het calciumcarbonaat in het water slaat vervolgens neer op toegevoegde entkorrels. Zo ontstaan er kalkknikkers die we eenvoudig uit het water kunnen halen. Die kalk wordt vervolgens hergebruikt in verschillende industrieën, bijvoorbeeld voor meststoffen, als vulstof of in de voedingsindustrie.”

Ontharding is trouwens niet overal nodig. De hardheid van water verschilt per gebied. Drinkwater gemaakt van grondwater is doorgaans harder dan oppervlaktewater, omdat het soms wel duizenden jaren in contact heeft gestaan met de bodemlagen. Zuid-Limburg heeft door het vele kalksteen in de bodem van oudsher het hardste water van Nederland, waardoor er alleen al in het zuiden en midden van die provincie vier onthardingsinstallaties staan.

Ook water dat zachter is, wordt behandeld, zegt Van Pol. “Aan heel zacht water, waarbij het waterstofcarbonaatgehalte te laag is, voegen we zelf kalk toe. Aan de hand van marmerfiltratie lost dat op in het water zodat het waterstofcarbonaatgehalte toeneemt en het water ook iets harder wordt.”

Conclusie

Is hard water een probleem? Kalkaanslag heeft weliswaar invloed op huishoudelijk apparatuur of glaswerk, maar is eenvoudig te voorkomen of te verhelpen. In het overgrote deel van Nederland heeft het kraanwater een ‘normale’ hardheid en leidt niet tot problemen in bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers. De kwaliteit van drinkwater voldoet door strenge controles aan de wettelijke normen. Van Pol: “Het is vaak een kwestie van wat de klant wil op het gebied van kwaliteit en wat die belangrijk vindt voor zijn apparatuur of toepassing. We hebben in Limburg onderzoeken gedaan met bewoners om te peilen wat wenselijk is en hoe zij hun water beleven. Dat is voor ons waardevolle informatie.”

Deel dit bericht

Comments 96

  1. Annemarie, waar merk je dat dan aan ? Dat je went aan andere smaak ? En waar gebruik je een waterontharder ? Op vakantie (in camper, caravan of vakantiehuisje) of juist thuis ?

 1. Wij gebruiken een filterkan voor drinkwater en koffie en thee zetten onze waterkoker en koffiezetapparaat gaan nu duidelijk langer mee. Bovendien wordt ik nu niet meer misselijk als ik water drink.

 2. Ik hen een huisaandoening en sinds ik een waterontharder gebruik/ heb laten installeren, heb ik geen huidklachten meer. Het water in onze mooie provincie, is vergeleken bij andere delen in het land(vakantieervaringen), veel harder. Ik zou zonder de waterontharder niet meer kunnen.

 3. Dank voor deze informatie, we zijn meteen genezen van het idee om een waterontharder te moeten late instaleren en houden ons aan het ouderwetse gebruik van schoonmaakazijn!

  Dat scheelt weer een hoop kosten en gedoe en we zijn dus erg blij met dit bericht!

  1. Maar koop dan nooit thermostaatkranen, want die slaan in no-time vast, en die zijn niet goedkoop!
   Ook voor planten is zacht(er) water veel beter. Plantensproeiers met onbehandeld kraanwater vullen zorgt in Amsterdam waar we ‘zacht’ water zouden hebben meteen voor een kalkwaas op de bladeren. Ook zou ik er een luchtbevochtiger maar niet mee vullen. Welnee, een ontharder is totaal overbodig…

   1. Wij hebben in Nijmegen best hard water maar de thermostaatkraan gaat toch steeds gemiddeld een jaar of 7/8 mee voordat het wat stroever gaat draaien…

 4. Sinds ik een waterontharder heb ( mei 2017 ) , is mijn eczeem na een maand of vier verdwenen !
  Ook ben ik heel tevreden over het kalk aanslag wat er simpelweg niet meer is… dat scheelt voor mij een hoop tijd en chemische middelen…. kortom, ik ben heel blij dat ik een ontharder heb.

 5. Duidelijke uitleg. Vaatwasser, wasmachine, koffiemachine en waterkoker gaan bijna 20 jaar mee, zonder waterontharder. Slijtage, zeep en onjuist gebruik hebben meer effect op de levensduur. Volgens mij zijn alle ideeën die mensen de laatste 10-20 jaren maken over nadelige effecten van ‘hard water’ kwakzalververhaaltjes.
  Drink lekker en geniet! We hebben in NL sowieso het beste kraanwater van de wereld.

  1. Geheel mee eens Kees. Geen enkele reden om zelf nog iets te doen aan Nederlands kraanwater.

   1. Hallo Allemaal,

    Ik woon nu 1 jaar in Limburg.
    En heb zelf 1x water gedronken en daarna niet meer. Het water is niet lekker en heeft
    Een bijsmaak.

    Ik kom uit de provincie Utrecht
    En daar is het water heerlijk en dat leverd Vitens uit Utrecht.

    Het water is vrij zacht en een genot om te drinken.

  2. Maar koop dan nooit thermostaatkranen, want die slaan in no-time vast, en die zijn niet goedkoop!
   Ook voor planten is zacht(er) water veel beter. Plantensproeiers met onbehandeld kraanwater vullen zorgt in Amsterdam waar we ‘zacht’ water zouden hebben meteen voor een kalkwaas op de bladeren. Ook zou ik er een luchtbevochtiger maar niet mee vullen. Welnee, een ontharder is totaal overbodig…

   1. Thermostaatkranen kapot ?
    Kletspraat.
    Je mag de cv installatie NIET vullen met onthard water.

    1. Ik weet wat ik zeg. Ik heb zelf drie thermostaatkranen gehad. Allemaal binnen twee jaar dichtgekoekt met kalk. De laatste was een mooie, elektronisch geregelde, in een douchepaneel.
     Ook op het werk kon ik de binnenwerken van de Grohe thermokranen (toch niet de eerste de beste) van de DOKA’s elk half jaar vervangen omdat ze vastliepen door kalk.

     Dit heeft niets te maken met CV’s; dit is bekend. Hiervoor heb je de bypass functie. Even omzetten naar ongefilterd water, leiding leegspoelen en bijvullen maar!

    2. Ha ha, Kees (en veel anderen hier denk ik als ik de reacties lees) denkt dat ik het over thermostatische radiatorknoppen heb.
     Nee, ik heb het over de bad/douche kranen die je op de gewenste temperatuur instelt en dan automatisch het hete en koude water mixt tot…. de kalk het regelsysteem vernielt.

     1. Thermostaatknoppen, Thermostaatkranen, het lijkt op elkaar, maar bij mij gingen de thermostaatkranen naar de knoppen 😉

  3. Dat van de koffiemachine en zeker de vaatwasser klopt niet! De watr duurdere koffiemachines hebben vaak een ingebouwd verwisselbaar harsfilter om het water te ontharden. Ook een vaatwasser heeft een ingebouwde ontharder! Waarom denkt u dat u zout moet toevoegen aan een vaatwasser? Juist, om de hars van de ontharder te regenereren…..

   Shampoo en douchegel bevatten ook ontharders anders schuimt het slecht. Daardoor heb je bij onthard water ook veel minder shampoo nodig en schuimt het veel sterker.

   Nee, ik ben geen verkoper, maar een gebruiker met enige kennis van chemie en techniek.

  4. Ik heb een waterontharder en i.p.v. kalkaanslag heb ik een vieze vette aanslag op mijn douchedeuren en -wanden. Ook op badmeubel e d blijven vlekken over als je niet meteen alles droogmaakt. Ik heb het apparaat uitgeschakeld en neem het beetje kalkaanslag voor lief.. de waterontharder maakte mijn verwachtingen van superschone douchedeuren die je niet hoeft af te drogen dus helemaal niet waar!!

   1. Die aanslag zijn de zeepresten die inderdaad bij water wat tot 0 dH is onthard slecht wegspoelen. Het beste is de ontharder zo in te stellen dat de hardheid (door bijmengen van niet onthard water) maar tot 4dH terugloopt

    Wat al die mensen schrijven over thermostaatkranen die niet vastslaan door kalk begrijp ik echt niet. We hebben het toch wel over zelfregelende kranen he? Niet die normale kranen met een knop voor warm en koud.
    Al mijn thermostaatkranen (heb er drie gehad) waren binnen twee jaar kapot. Op het werk (ook in Amsterdam) hadden we een dure op de doka’s. Elk half jaar moest ik het dure binnenwerk vervangen.

 6. Waarom wordt er met geen woord gerept over het feit dat je riolering na twintig jaar vol zit met kalk en dit allerlei verstoppings problemen veroorzaakt en dure reparaties oplevert

 7. Sinds ik een waterontharder heb, is de thee veel lekkerder, wordt deze niet meer vies zwart en laat geen vieze, vrijwel niet te verwijderen zwarte aanslag achter in de theekoppen. Een aanrader!

  1. Er wordt inderdaad veel onzin verteld over waterontharding (door beide kampen, zelfs door instanties waarvan je dit niet zou verwachten).
   Het is uiteraard goed om niet af te gaan op reclamepraatjes.
   Het is niet altijd gemakkelijk om er achter te komen wat het beste is, maar één ding is zeker; magneten of esoterische electronica met draden om de leiding gewikkeld werken niet om kalkaanslag te voorkomen, maar ook; onbehandeld kraanwater vernielt zelfs de duurste thermostaatkranen of regelblokken. Verder zal het mij een zorg zijn wat men al dan niet koopt. Ik heb geen handel in deze apparatuur, ik praat uit ervaring, zowel privé als beroepsmatig. Het is overigens wel nuttig om een restwaarde van ca. 3DH in te (laten) stellen. Uiteraard is dit volstrekt overbodig volgens fabrikanten van apparatuur waarbij dit niet mogelijk is. Daarom; bijt je eerst vast in de materie en vorm dan pas je oordeel. Ik heb gewoon een hekel aan het klakkeloos napraten van onzinverhaaltjes, waardoor de gemiddelde consument de verkeerde beslissing zou nemen.

   1. Mooie reply, echter termostaatkranen en blokken klopt niets van. Cv màg níét gevuld met onthard water.

    1. Gelukkig heb je voor de CV altijd nog je bypass kraan. Even omzetten en door laten lopen en je hebt hem gevuld met kraanwater.
     Toch heb ik deze ervaring met thermostaatkranen in Amsterdam. Natuurlijk niet te verwarren met een normaal kraanblok met warme en koude kraan.

 8. Uitleg is inderdaad duidelijk, ik geef mijn planten water met een ontharder en doen het hier veel beter op. De smaak van het water is beduidend anders. Beetje kortzichtig om een eenzijdig verhaal te lezen. Eigen onderzoek geeft inzicht en mogelijk een andere kijk op water.

 9. Als service technicus weet ik vanuit de praktijk dat kalk nadelig is in water. Zeker in systemen waar het warme water vanwege legionella boven de 70 wordt verwarmd.
  Ik moet eigenlijk geen waterontharder aanraden, want dan heb ik veel meer werk aan kranen, verwarmingsketels en alles waar warm water in voorkomt.
  En die meneer die zegt onzin verhaaltjes over hard water, ziet alleen de aanschafkosten en niet de gebruikerskosten, laat die elektra en gasmeter maar lekker hard draaien, je merkt het toch niet.
  En dokterskosten zijn tegenwoordig toch ook gratis.
  Trouwens koffie en thee gemaakt met zacht water smaakt echt veel beter.

  1. Beste Gerard,
   Legionella heeft al geen kans meer bij een temperatuur van 60 gr. De verwarmingsketel wordt doorgaans Maarn een keer gevuld met water. De kalk daarin is van minimale hoeveelheid en speelt geen rol. Zowel de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarmen is bij zowel hard als zacht water gelijk. Het is zeer zeldzaam dat de hoeveelheid kalk in Nederlands drinkwater voor huidklachten zorgt. Van te zacht water kun je geen koffie zetten die ook te drinken is.

   Ik denk dat u een leverancier van ontharders bent.

   Groet, procestechnoloog water, inmiddels gepensioneerd.

   1. De procestechnoloog heeft gelijk, voor huishoudelijk gebruik heb je geen ontharder nodig. Zonde van het geld. Als de onthardings- zout toevoeging fout is ingesteld en teveel zout wordt gebruikt voor de regeneratie dan kan dat schadelijk zijn voor personen met een zoutloos dieet.
    Er wordt van de waterleidingbedrijven een beveiliging geëist van een keerklep (CA) voor licht toxisch water. (waterwerkblad 3.8 vewin)

    1. Zout spoelt op gezette tijden door het filter om de weggevangen kalk op te lossen. Op dat moment is de bypass in werking. Als de tank weer is doorgespoeld wordt deze pas weer in de waterstroom opgenomen. Het is echt niet zo dat er zout bij het drinkwater wordt gemengd!
     Wat betreft die keerklep, waar slaat dat op? Die moet ook in de wasautomaat kraan zitten. Dit wil niet zeggen dat ontharders gevaarlijke apparaten zijn. Overigens zit er in een watermeter ook al een keerklep.

    2. Mijn opmerking is ook alweer achterhaald. Voorheen was de keerklep in de watermeter voldoende, maar sinds oktober 2011 moet je toch ook zelf weer een voor dit doel goedgekeurde keerklep monteren. Houd hier rekening mee.

  2. Gebuik al 9 jaar hetzelfde Nesspresso-apparaat. Nog nooit ontkalkt. Waarom niet? Ik gebruik voor mijn kopjes koffie Spa blauw en geen kraanwater 🙂 .

  3. Helemaal mee eens. Bovendien hoeft een (echte) waterontharder bij lange na geen €2200 te kosten. Vooral als je zoals wij technisch bent en hem zelf kan installeren scheelt dat een hoop geld. Waarschuwing voor minder technische personen; als je niet weet wat je doet; niet zelf doen. Het moet wel volgens de voorschriften!

 10. Wij hebben wel sinds juni een waterontharder laten plaatsen,
  Waar we veel spijt van hebben, we hebben nu geen kalkvlekken op ons nieuwe sanitair , maar andere spetters , wat er niet meer af wil, komt doordat water onthard is zegt men, hebben andere mineralen vrij spel,
  Wat nu minder wasmiddel en geen wasverzachter, geen bodylotion , niks van dit alles is waar….#spijt#

  1. Datzelfde heb ik ook! Een aanslag die zelfs met cementverwijderaar niet weg te krijgen is en een andere vettige aanslag na elke douchebeurt! Als je alles schoon wilt houden ben je verplicht iedere waterdruppel ook na elke douchebeurt op te nemen en alles af te drogen wat nu juist niet dr bedoeling was van een waterontharder! En dr leverancier laat je mooi in dr steek! Die zegt: hij onthardt en voor de andere troep ben ik niet verantwoordelijk! Bij mij staat die uit, en ik neem die paar druppeltjes kalk voor lief.. daarvan weer ik hoe hoef komt.. de aanslag van de ontharder accepteer ik niet! En dat voor een prijs van meer dan 2200 3 euro baal ik flink!

  2. Staat de bypass kraan niet in de bypass stand? Dan doet de ontharder natuurlijk niets. Is de zoutvoorraad bijtijds bijgevuld? Is de zoutvoorraad niet geklonterd?
   Als de onderkant is opgelost en er een korst in zit regenereert hij ook niet, dus ontkalkt hij ook niet meer. Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen weten dit toch niet.

 11. wat ik mis bij veiligheid is dat onthard water bij het drinken ook de kalk, het calciumfosfaat, uit de botten oplost dus net als de metalen zink en koper uit de waterleiding en lood uit het soldeer.
  Daarnaast lost kalk, calciumcarbonaat minder goed op dan het calciumwaterstofcarbonaat en juist bij verwarming uiteen valt in calciumcarbonaat dat dan ook neerslaat.

 12. Wij zitten erg te twijfelen. Volgens de informatie van het waterleidingbedrijf hebben wij zacht water, maar toch is sprake van flink veel kalkaanslag.
  Ik begrijp niet zo goed hoe dit kan ?

 13. Ons drinkwater is voldoende zacht , lees lekker, dus waarom zou ik Ruim €2000 investeren als mijn apparatuur toch al 12 tot 16 jaar meegaat . Uiteraard op een uitzondering na.
  Wanneer de drinkwater maatschappij het kalk binnen NL nog iets meer eruit zou halen en de prijs zou per kuub water dan iets omhoog gaan moet ik heel veel watergebruiken om die € 2000. Te verbruiken , Trouwens ikkan Mn centen maar een keer uitgeven en drink al ruim 50 jaar water en voel me nog beren gezond. Verder denk ik dat deze invenstering heel erg persoonlijk is.

 14. Sinds een jaar of 6 ben ik totaal genezen van mijn vrij ernstige eczeem. Dit is gekomen doordat er op mijn vaste vakantieadres in Roemenië waterleiding was aangelegd (voor die tijd putwater) en bij 40 gr C was 2 keer per dag douchen geen luxe. Hier kwam zeer kalkrijk water uit en na 2 weken leek het of al het eczeem er af was gevallen. Ik had na 44 jaar eindelijk weer een gladde huid dankzij al die kalk!! Na zes weken ging ik zonder eczeem naar huis en dat is nooit meer terug gekomen. Alle zalfjes konden in de prullenbak. Geloof dus niet al die fabeltjes van zachtwater en onnodige waterontharders. Ik heb toen ook contact gehad met de engelse universiteit die vaak wordt aangehaald door bedrijven van waterontharders etc., uit hun onderzoeken is nooit gebleken dat kalkrijk hardwater slecht is voor de huid. Laat je dus niet in de maling nemen. Uiteraard zal ik niet ontkennen dat het minder goed is voor apparaten.

 15. Zo veel pro’s en con’s over waterontharder, ik zit op het punt om zulke ontharder aan te schaffen maar na het onderzoek ben ik nog steeds in de waar over wie gelijk heeft 🙁
  Een goed advies is welkom, maar wees duidelijk en positief, graag!

  1. Post
   Author

   Hoi Arnie, het is inderdaad best lastig om chocola te maken van al die tegenstrijdige berichten op het internet over waterontharders. Goede tip: let altijd op wie het vertelt. Negen van de tien positieve sites over waterontharders worden namelijk gerund door verkopers.

  2. Wij hebben sinds een jaar een ontharder, daar waar eerst kalkaanslag zat komen door de mineralen en zouten nu andere vlekken die je slecht kunt verwijderen! Dus wat dat betreft…… uiteraard zal het voor je apparaten wel beter zijn!

   1. Ik heb precies hetzelfde!! En de leverancier geeft niet thuis! Daar gaat mijn investering van 2200 euro, want het ding staat UIT!!

  3. Wel of geen (dure) onthardingsinstallatie voor het hele huis?
   Overweeg alleen een (goedkope) filter te plaatsen tussen de kraan en was- en afwasmachine. En als je baat hebt om met zacht water te douchen kun je ook zo’n filter aan de douchekop monteren. Voor thee/koffie evt. een Brita filterkan…

  4. De waarheid ligt in het midden.
   Helemaal kalkvrij (0 dH) maken heeft ook nadelen (plakkerige zeepresten en een aparte smaak van bijv. koffie). Een ontharder met ionenwisselaar (harskorrels) is meestal ook in te stellen op bijmenging van het normale kraanwater, zodat je “The Best of Both Worlds” krijgt. Verdiep je er maar eens in, dan blijkt al snel dat zo’n apparaat met een capaciteit voor een klein gezin echt geen €2200 hoeft te kosten, maar je ze zelfs al voor ca. €400 ziet. Het ironische is dat soms de dure volledig ontharden, en dus niet instelbaar zijn op de prettige waarde van ca. 4dH.
   Succes met de keuze.

 16. Ik heb een volautomatische koffie/espresso machine. Bij gebruik kraanwater krijg je dan regelmatig de indicatie dat de machine ontkalkt moet worden. Ik vul echter met Spa Blauw en hoef hooguit 1 x per jaar nog te ontkalken. Koffie smaakt er ook beter mee.

  1. Ik gebruik SmartFilter voor mijn Jura espressomachine, en tot nog toe (vier jaar lang geweest) vraagt de machine nooit te onkalken, wel te reinigen. Ook jaren lang gebruik ik het bronwater (EdenSpring) in de espressomachine maar dan zie ik dat het gedrogde gedruppeld bronwater bevat ook veel kalk.

   1. De hardheid bij mij is volgens Vitens 9,4 DH.
    Om kalkaanslag in mijn koffieautomaat te voorkomen gebruik ik Maxtra waterfilters. Ik hoef echt nooit een ontkalkingsmiddel te gebruiken dus het ontkalkingsprogramma sla ik altijd over.
    Ik heb de koffieautomaat al 4 jaar en zet ongeveer 30 kopjes koffie per dag. Er is geen kalk te bespeuren.

   2. Uw Jura apparaat meet geen kalkafzetting en geen waterhardheid. Bij het instellen van uw apparaat is aangegeven dat er zeer zacht water gebruikt wordt en daarom zal het apparaat minder vaak(en bij 0dh zelfs helemaal niet) aangeven om te ontkalken.
    Als u nu kraanwater zou gaan gebruiken zonder instellingen te veranderen geeft uw apparaat ook nooit aan dat u moet ontkalken.

  2. Brita waterfilter is veel goedkoper en geen plastic flessen . Na gebruik van gefilterd water in de waterkoker geen kalkaanslag meer.

   1. Brita filters zijn altijd nog veel duurder dan het zoutverbruik van een grote waterontharder (de harskorrels hierin hoeven normaal nooit te worden vervangen), en bovendien hoef je niet eindeloos de kan te vullen en te wachten tot er eindelijk genoeg id doorgedruppeld. Ook heb je dan meteen geen kalkafzetting meer in de rest van je huis (ik hoor ook niemand over de closetpot; geen geschrob meer met borstels en azijn).

 17. In april van dit jaar (2019) in het bezit van een waterontharder hadden we eerder moeten doen,geen kalkaanslag meer en de koffie en thee is echt veel lekkerder.

 18. WIJ verbruiken minder zeeppoeder voor de was en afwas machine en minder douche gel. Met andere woorden we gebruiken 30 tot 40 % minder schoonmaak middelen met de waterontharder

 19. Er staat een fout in uw betoog over waterhardheid. Een lage zuurtegraad moet zijn een lage PH. Een lage PH is juist een hoge zuurtegraad omdat het PH getal een negatieve logaritme is die de vrije waterstofionenconcentratie weergeeft. PH 7 is neutraal en en alles onder 7 is zuur en alles boven de 7 is alkalisch. Boven de 7 loopt de schaal tot 14. Hoe lager de PH hoe zuurder…

  1. Post
   Author
 20. Na het lezen van deze opmerkingen is mijn conclusie, laat het behandelen van drinkwater over aan de deskundigen van waterberdijf, beter, goedkoper en veiliger.K

  1. Een beetje technisch zijn helpt wel.
   Bespaart nog het meest.

   Hoef je niet voor elk wissewasje naar de zogenaamde specialisten die je van alles verkopen omdat ze het weten.

   De douche uitstappen zonder uitdrogen is voor mij t geld al waard. De rest van de “voordelen ” leuk meegenomen.

   18 kg hars 50 kg reservoir en degelijke automaat voor 600 euro is nog leuk.

  2. Echt? Een commercieel bedrijf met een monopoliepositie?
   Tegenwoordig zit er zelfs een verontrustend gehalte PFAS deeltjes (waar TEFLON deel van uitmaakt) in ons drinkwater.
   Iets meer wantrouwen in commerciële bedrijven is gezonder.

 21. Wij hebben al jaren een waterontharder. Deze bevalt ons prima. Geen kalkaanslag meer in waterkoker en in de douche. Ik mis in het verhaal echter de kostenbesparing voor het gebruik van zeep. We gebruiker zeker de helft minder zeep en shampoo. Wasverzachter is niet meer nodig en voor de vaatwasser gebruik ik alleen een halve tablet (helaas niet te koop in half formaat), geen zout en glansmiddel.

 22. Hallo allemaal,
  (In mijn woongebied heeft het water, volgens Vitens, een hardheid tussen de 14 en 16 graden dH.)

  Leuke site met veel vormen van logica.
  Dat veel sites worden gerund door leveranciers van Waterontharders komt door Google. Google is een wereldwijde bol.com geworden. Dus is DuckDuckGo misschien een betere zoekmachine.

  Dat leveranciers voor eigen parochie preken is logisch. Geen leverancier zal zeggen dat je zijn/haar producten beter niet kunt kopen. Dat zijn dus van die opmerkingen waarvan ik denk . . . . . . .ja wat moet je daarbij denken?

  Wanneer er veel kalk in het water zit, kunnen andere stoffen minder goed worden opgelost. Dat blijkt uit de hoeveelheid zeep en poeders die ineens minder nodig zijn.
  Ontkalkt water is dus puur milieuwinst. Argumenten als wassen lager dan 30 graden gaan helemaal nergens over. Je kunt ook zeggen: Gebruik helemaal geen waspoeder, of stop met wassen. Recycle kleding sneller, dat is dan een veel beter advies.

  Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere in water oplosbare stoffen.
  Planten willen regenwater. Dat is logisch. Daar zit geen kalk in, eigenlijk helemaal niets. Eenmaal op de grond lossen uit het zand alle benodigde mineralen en voedingsstoffen op en de plant doet het geweldig. Hoe anders is dat met kraanwater. De grond verkalkt in de pot, veel planten houden het niet langer dan een jaar uit in zo’n omgeving. Telers op de warme grond gebruiken niet voor niets alleen maar regenwater, net zo als grote parkbeheerders. Waar kalk zit kunnen geen voedingsstoffen oplossen. Zij moeten dan veel meer voedingsstoffen toevoegen dan de plant eigenlijk nodig heeft. Wat ook meer milieuschade oplevert, nog los van de extra kosten.

  Maar, dat geldt ook voor ons lichaam. Wanneer er kalk in het water zit, kunnen er minder stoffen in ons lichaam er in oplossen. En dat is de reden waarom ik een waterontharder ga kopen.
  Want in ons lichaam moeten ook overtollige, en soms giftige, stoffen kunnen worden opgelost en afgevoerd via de nieren. Bij sterk kalkhoudend water wordt dat, m.i., een probleem.
  Dat leidingwaterbedrijven roepen dat ons water het best in de wereld is, wil helemaal niet zeggen dat het nog beter kan voor mens, dier en plant. Ook zij preken voor eigen parochie, en die luidt: Wetgeving. Daar kunnen zij niet onder uit. En natuurlijk vallen wij niet om van het gebruik van ons drinkwater. Het is veilig, het wordt gecontroleerd, kortom: goed geregeld.

  Dat de WHO kalk in het water aanbeveelt is logisch. Het is een wereldwijd advies, omdat in veel streken er in het (monotone) voedsel te weinig calcium en magnesium zit. Dus kiezen zij voor de gulden middenweg.

  Eigenlijk zou ik regenwater willen gebruiken. Want zo hoort het volgens mij!!
  Er zijn ook systemen die dat mogelijk maken. Maar mijn portemonnee trekt dat niet, dus kies ik ook voor de gulden middenweg.
  En misschien komt er bij de keukenkraan nog een extra filterinstallatie met aparte kraan, voor al het water wat we drinken en gebruiken bij de bereiding van voedsel.

  Mijn nespresso smaakt ontkalkt fantastisch, evenals thee. Echt geweldig. Vooral in thee is het verschil enorm. (Ervaring met Brita waterkan)
  Ik vind dat een geweldig bijkomend voordeel.

  En dat het beter is voor mijn huid. Ik heb huidaandoeningen en niets helpt. Dus dan maar eens dit proberen. Ik heb er veel vertrouwen in. Voor andere aandoeningen zijn perfect werkende medicijnen, die gebruik ik ook, maar eczeem blijft een hardnekkig probleem.

  Flessenwater in apparatuur is dodelijk voor het apparaat. Flessenwater is bronwater en per definitie rijk aan o.a. kalk, ijzer en andere metalen. Die metalen maken je apparaat stuk. Staat trouwens ook in elke handleiding!! Garantie vervalt onmiddellijk. Ik gebruik dus bij voorkeur geen flessenwater. Je weet nooit exact wat er in zit of kan zitten. Ik durf te wedden dat ons kraanwater het bijna van alle flessen (bron)water wint als het gaat om zuiverheid en gezondheid.
  Maar nogmaals: Het kan altijd beter.

  Groet
  Theopa

  1. Er is een mooi onderzoek geweest door de Keuringsdienst van Waren over de zin/onzin van waterfilters. Het blijkt dus puur onzin te zijn…

   1. Keuringsdienst van Waren of Keuringsdienst van Waarde?
    Dat laatste is een TV programma. Als je daar naar kijkt, wordt je niet ‘Per Seconde Wijzer’ 😉 Soms denk ik; interessant onderwerp, even naar kijken. Aan het eind weet je dan meestal nog niets meer over het onderwerp dan je al wist.
    Als het onderzoek van de Consumentenbond bedoeld wordt (maar dat lijkt toch niet op Keuringsdienst van Waren), daar wordt inderdaad gewoon de mening van de waterleidingbedrijven verkondigd (waar ik het helaas door ervaring echt niet mee eens ben).

 23. Beste lezers,
  Voor en tegens onthard water?

  Onze zuiderburen geven het advies om drinkwater net te ontharden. Waarom de gezondheidsvoordelen van de in het water zittende mineralen zijn dan ook verdwenen wat is wijsheid. Nederlandse onduidelijk regelgeving volgen tot er gezondheidsklachten komen of de zuiderburen waarschuwing bekijken.
  Of amirikaanse toestanden dat we tabletten moeten slikken om mineralen te kort aan te vullen zoals er daar gebeurt door de gen behandeling fruit en groenten.

  Aan u de keus

 24. Pingback: De 5 Beste Stoomreinigers op de Markt (feb 2020) | Paarshuis

 25. Soms zie ik een reclame voorbijkomen voor het monteren van een zware magneet die op de waterleiding gemonteerd moet worden. Deze zou het water ontharden.

  Mijn indruk is dat zoiets fysisch niet kan werken.

  Wat is jullie mening hierover?

  1. Beste A van Dijk,

   Vanwege mijn werk (R&D koffieautomaten) ca 5 soorten magneetontharders in de praktijk getest, geen enkele had enig effect op de hoeveelheid kalk en kalkafzetting. Ook de ph bleef altijd gelijk, evenals de gemeten Dh en KH. Mijn ervaring dus: leuk verhaal, maar werken niet.
   Verder mis ik hier het gevaar van zelf ontharders plaatsen: Te ver ontharden.
   Bij ontharden naar een waarde onder de 5 dH / 2 kH wordt de zuurgraad instabiel (de kalk werkt nl als ph buffer) en zullen allerlei metalen in de leiding en in de gebruikte apparaten op gaan lossen.
   Lekker drinken met na het filter opgelost zink, nikkel en koper in het drinkwater, maar gezond is het niet.
   Vandaar ook de rare vlekken die sommige mensen melden, het water is veel te zacht en daarna te zuur geworden.

   1. Wat een onzin Lex! In alle (wetenschappelijke) literatuur staat aangegeven dat een waterontharder geen effect heeft op de pH. Het zou toch wat zijn als er na de waterontharder een soort zoutzuur uit de kraan komt stromen. Ooit gehoord dat mensen geperforeerde slokdarm hebben gekregen nadat ze water gedronken hebben van onthard water? Nee toch?

    Overigens heb ik geen last van kalkafzettingen van mijn prachtige koffiezetter en de koffie smaakt heerlijk zonder kalk!

 26. Ik zie nergens opmerkingen over de nadelen van de waterontharder. Ik vraag me met name af wat er gebeurt met alle kalk -en overige mineralen- die uit het water worden gehaald. Ik denk dat dit allemaal gedumpt wordt in het riool!
  Uiteindelijk komt het allemaal in ons milieu terecht, toch? (Hoezo, milieuwinst??)
  Ik heb wel eens berichten gehoord (niet gecheckt!) dat in Californie geen normaal oppervlaktewater meer voorkomt doordat alle inwoners veel te veel kalk dumpen van alle waterontharders. (Die schijnt men daar bijna standaard te hebben)
  Als dat zo is, dan moeten we ons wel afvragen of dit allemaal wel kan! (Ikke lekker zacht water en het collectief moet zich maar redden met de troep die ik weggooi)
  Tsja………

  1. De ik cultuur viert hoogtij.. investeren in een totaal nutteloos product.. net als de waterfilters..

  2. Met kalk in de natuur is niets mis. Het hoort er thuis. In diverse apparaten en in de WC bijvoorbeeld kan je het maar beter wegfilteren.

 27. Wij hebben nu bijna een jaar een waterontharder in onze nieuwe woning. Alle voordelen zoals genoemd ervaren wij ook. Inmiddels hebben wij op onze kranen vlekken zitten die volgens de leverancier veroorzaakt worden door de waterontharder. Het water wordt zuurder en bijt dan in het chroom. Ja, zo zuur dat het al in één maand is ontstaan (?). Heeft iemand anders hier ook ervaringen mee? Ik vind het een beetje broodje aap (ons ontkalkte water is niet bepaald zoutzuur).

  1. Ja.. ik heb er ook last van. Weg kalkaanslag, daarvoor in de plaats een soortgelijke aanslag wat geen kalk is maar die niet te verwijderen is, zelfs niet met cementsluierverwijderaar.. en na het douchen ook nog vettige druppelaanslag op douchedeuren en wanden en vlekken op de kranen. Ook als je water druppelt op een glazen tafel, je wasbak worden het vlekken als je het niet meteen afdroogt. Weg illusie van nooit meer douchedeuren etc afdrogen .. integendeel.. i.p.v. kalkaanslag nu dubbele aanslag! Ben al twee jaar bezig om er achter te komen hoe het kan. DH is al ingesteld tussen de 4 DH en 13 DH, hard vervangen, maar de twee aanslagsoorten blijven! En de leverancier geeft niet thuis. Als je een ontharder wilt kopen komen ze thuis een demonstratie geven en weten ALLES van water. Als er problemen zijn weten ze er ineens NIETS van! De waterontharder onthardt.. dat is wat ie moet doen en verder vinden ze zich niet verantwoordelijk voor de bijkomende problemen. Terwijl het voor mij duidelijk is dat de kalkaanslag en de aanslag die achterblijft bij het gebruik van de ontharder verschillende dingen zijn. Maar nee hoor.. zij weten van niets.. flink balen.. investering van 2200 Euro naar de galleniemiezen? Ik heb hem uitgezet… van mag hij worden opgehaald en ik wil mijn geld terug wegens het niet voldoen aan de verwachtingen die je van een ontharder mag verwachten: nooit meer alles droogmaken ! Maar nee hoor… Ik heb de Keuringsdienst van Waren gevraagd een onderzoek in te stellen naar de zin/onzin van het ding, net zoals ze bij de waterfilters hebben gedaan. De verkopers hanteren andere waarden dan het waterleidingbedrijf. Waterleidingbedrijf : zeer zacht water tot 4 DH, 5 tm 8 DH zacht water. Verkopers: tot 4 DH zacht water, 5 tm 8 DH zacht water. Waar ik woon is de Dh 6,38 dus nog zacht water. Ik ben 68 jaar, sinds 2 j dus in het bezig van de ontharder. Verder mijn hele leven met gewoon leidingwater nooit problemen met apparatuur. Alleen iets aanslag op de douchedeuren: even sproeien met water en azijn en klaar! Dus in een woord: debacle!

   1. Vervelend om te horen, Tessa.
    Is jouw ontharder wel op hardheid in te stellen? De leverancier kan wel zeggen dat hij dat heeft ingesteld, maar dat kan ook een smoesje zijn. Je kan dit eens meten met een chemisch testsetje.
    Zoals ik verderop al schreef zijn er dure ontharders die geen onbehandeld water kunnen bijmengen (maar ook apparaten van €400 die dit wel kunnen).

 28. Pingback: Hoe werkt een stoomreiniger? | Bestenu

 29. Vlekken (zwarte puntjes) worden inderdaad genoemd door sommige gebruikers. Kijk eens op Tweakers. hier vind je meer mensen met dat probleem. Oorzaak kan ik niet noemen. Eczeem van ‘hard’ water komt doordat de huid uitdroogt. Bij zacht water kan eczeem erger worden omdat zeep niet goed van de huid spoelt. Het is dus aan te raden om minder zeep te gebruiken. Er is verder geen wetenschappelijk bewijs dat zacht water eczeem verbetert. Huishoudelijk apparatuur gaat inderdaad langer mee, maar weegt dat op tegen de kosten van een ontharder? Denk aan gebruik van stroom, zout en onderhoud aan de ontharder. Ook de ontharder zal op den duur stuk gaan. Onderhoud van een waterharder kost ongeveer 70-100 euro per jaar en daarbovenop komt 45 euro voor zout. Ik heb in 8 jaar tijd 1 mengkraan voor de douche moeten vervangen vanwege kalk (hardheid rond de dH 10). Dit heb ik zelf gedaan en heeft mij 225 euro gekost. Verder geen kosten gehad van schade door kalk in 11 jaar tijd. Dat je minder zeep e.d. gebruikt weegt in mijn ogen nooit op tegen de kosten van de waterontharder. Iedereen moet voor zichzelf concluderen of de aanschaf -en onderhoudskosten het waard zijn. In mijn ogen zit het vooral in gemak en is een waterontharder nooit kostenefficiënt (is overigens ook nog nooit in cijfers is aangetoond).

 30. Pingback: De 5 Beste Stoomreinigers op de Markt | Paarshuis

 31. Heel erg bedankt voor dit zeer interessant bericht. Want nu weten we precies wat we moeten doen, we stonden namelijk op punt om een (peperdure) waterontharder aan te schaven, maar na lezen van uw zeer relevant advies doen we dit niet meer. Dit spaart ons niet alleen veel geld en ook gedoe met zout aanvoeren, onderhoud toestel, enz… Bedankt!

 32. Bedankt voor de kanttekeningen mbt ontharders. Wat in uw artikel wordt geciteerd van de Consumentenbond over schoonmaak is echter nutteloos advies. Schoonmaakazijn helpt niet voldoende om kalk te verwijderen en droogmaken ook niet om het te voorkomen. Als je kijkt hoeveel inspanning het kost om je badkamers, apparaten en kranen een beetje bij te houden.. alleen de agressieve schoonmaakmiddelen helpen maar die zijn weer slecht voor de gezondheid en het milieu. Lagere temperatuur wassen is ook geen optie voor echt vuile was, want dan gaan niet alle bacteriën en virussen dood. Als er echt een alternatief zou zijn tegen al die kalk heb je idd geen ontharder nodig. Wij gaan er wsk wel een aanschaffen dus ben heel benieuwd hoe dat dan is.

  1. Ondanks wayerontharder van 2200 Euro nog steeds vlekken, deels zelfs met cementsluierverwijderaar niet te verwijderen PLUS na elke douchebeurt opgedroogde vettige druppels op douchedeuren en wanden, ook al spoel je ze nog zo goed na! Ook op wasbak e d opgedroogde druppels .. dus: van de tegen in de drup! En de leverancier geeft niet thuis! Bij mij staat ie uit.. je kunt hem komen ophalen maar bezint eer je begint! Net zo nutteloos als al die waterfilters.. zoals pas gepresenteerd in De keuringsdienst van Waren. Ik heb ze gevraagd om ook een dergelijk onderzoek naar de waterontharder te doen. Bij een DH van 6,5 heb je trouwens geen ontharder nodig want tussen de 4 en 8 DH is het water zacht… maar alle bedrijven die ontharders verkopen zeggen dat dit hard water is… verkooppraatjes!

 33. Wat een veelvoud van informatie zowel negatief als positief. Mijn huis was destijds bij aanschaf reeds uitgevoerd met een waterontharder. Deze is meerdere jaren geleden kapot gegaan. Ik heb deze recent zelf vervangen (corona tijd) voor een nieuwe. Vrij eenvoudig te doen voor de handige klusser. Voor in gebruikname heb ik met bijgeleverde testset een hardheidmetinggedaan. Voor mij was een grove indicatie genoeg. 8dH +/- 1dH ( per druppel indicatievloeistof was het bij gebruikte watervolume 1dH ) was het resultaat. Na in gebruikname werd het water bij 1 druppel reeds groen. Wat betekend dat het 0-1dH was. Volgens de handleiding. Zou het daadwerkelijk op 0 afgesteld zijn. Ik geef deze waarden aan daar de waterontharder een rest hardheidinstelling heeft voor het geval ik dat zou willen.
  Waarom ik tot vervanging ben overgegaan? Droogheid van de ( ouder wordende huid ). Genoeg gehad van het eindeloos afzemen en schoonmaken van kranen en vervolgens toch nog kalk randen in hoeken en kranen randjes en douchekoppen. Tevens de aanleg van aankomende nieuwe badkamer waar ik dit probleem gewoon echt niet meer wil hebben. Ben van plan een stoomcabine te maken. Dus dan is onthard water ook nodig. Of ik de hardheid op 0 houd zal ik de komende tijd zien met het dagelikkjks gebruik van de douche, zeep en mogelijke vlekken die er zouden kunnen ontstaan volgens schrijven. Ik zal binnenkort ook de pH waarde meten van voor en na ontharding. ( de buitenkranen hebben normaal water ) . Ik woon in midden Nederland.
  Dank je wel allemaal voor jullie informatie en delen van jullie ervaringen.

  1. Myra schrijft: Ik heb deze recent zelf vervangen (corona tijd) voor een nieuwe.
   Gek wordt ik ervan! Iets vervangen voor iets anders, nee, nee, nee, het is vervangen DOOR iets anders!!

   Over al deze commentaren, het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Mineralen in het Nederlandse drinkwater zijn nooit schadelijk voor de gezondheid, we hebben het beste drinkwater ter wereld. Een water ontharder verlaagt de kalkaanslag op sanitair en douche ruimten, dat levert gemak op. Ook de kalkaanslag in snelkoker en fluitketel, koffiezet apparaat enz. neemt sterk af. Dit houdt de werking en het energetisch rendement op de lange termijn goed. Bij hogere warm water temperaturen is het effect sterker.

   Stel de resthardheid van de ontharder niet te laag in, want inderdaad is zuiver H2O echt gevaarlijk, omdat het mineralen onttrekt aan het lichaam door osmotische werking van celwanden, maar ook in een technische omgeving, waardoor er bijvoorbeeld schadelijke stoffen uit installaties naar het water migreren. Zie deze website! Prima informatie.

   1. Mineralen in kraanwater zijn niet schadelijk voor het lichaam, maar wat te denken van PFAS deeltjes (de groep waar TEFLON deel van uitmaakt) die er tegenwoordig in voorkomen (men is hier terecht bezorgd om).
    Deze deeltjes zijn er uit te filteren met koolstoffilters (NORIT) wat je overal kan lezen en, minder vaak te lezen; ionenwisselaars (harskorrel waterontharders).
    Natuurlijk in mindere mate als je het apparaat instelt op bijmenging van ongefilterd water. Het zal nooit ideaal worden, maar het scheelt dan natuurlijk toch flink.

    Bedenk dat het (niet meer actuele) verhaal dat we in o.a. Amsterdam zulk geweldig goed drinkwater hebben stamt uit de tijd van voor de privatisering van nutsbedrijven.
    Het was ook zo. We noemden het “Gemeentepils”. Ik ben als collega in de goede tijd wel rondgeleid in de waterleidingduinen. Er stonden enorme voorraden NORIT filterkoolstof. We zaten toen ver boven de kwaliteitsnorm. Wat dacht je; zou een bedrijf dat winst moet maken en een monopoliepositie heeft boven de kwaliteitsnorm gaan zitten? Nee, ze zullen zorgen dat ze de norm net halen. Koolstoffiltering is duur, dus zal dit nu pas worden ingezet als het mis loopt.
    Regelmatig hoor je dat mensen ergens in Nederland de kraan moeten doorspoelen omdat er bacterieel besmet (E-coli, van uitwerpselen, lekker fris!) water uit komt.

  2. Graag gedaan, Myra. Ik hoop dat je veel plezier van de sauna hebt zonder alle beschreven nadelen.

 34. En een komma? Zal wel 8,5 dH zijn. Ach vergeten is menselijk.
  Zelf vergeet ik nooit wat. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit wat vergeten ben 😉
  We zijn al zo lang serieus, even ontspannen met een grapje was wel nodig.

 35. Pingback: De pH waarde van huid - zorg goed voor je ouder wordende huid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.