Zitten er microplastics in drinkwater?

Ze vaak te klein om het blote oog te zien: microplastics in water. Maar zo gering als hun oppervlakte is, zo groot kan de schade zijn die ze aanrichten voor mens en milieu. Hoe zorgen drinkwaterbedrijven ervoor dat er geen microplastics in drinkwater belanden?

microplastics in drinkwater

Plastic soup

Microplastics kennen we van de plastic soup: de grote hoeveelheid plastic die ronddrijft in de oceanen. Dat levert de bekende beelden op: een schildpad verstrikt in een plastic verpakking of een dode meeuw die vol zit met plastic objecten. De laatste jaren is er dan ook steeds meer aandacht voor het plasticprobleem. Ron Jong, specialist procestechnologie van drinkwaterbedrijf Vitens. “We zien het ook op kleinere schaal, watervlooien en vissen die vol zitten met microplastics, kleine plastics kleiner dan vijf millimeter.”

Microplastics in oppervlaktewater

Deze microplastics kunnen kleine deeltjes zijn van grotere plastic voorwerpen zoals tasjes en flesjes, maar ook scrubs uit cosmetische producten. Via de gootsteen, het doucheputje of de wasmachine verdwijnen de stukjes plastics vervolgens in het riool, waarna ze in het oppervlaktewater terechtkomen. Jong: “Ze glippen deels door de afvalwaterzuivering heen, die haalt alleen opgeloste stoffen zoals stikstof en fosfaten uit het water.” Ook slijtsel van autobanden kan in oppervlaktewater belanden, vaak via afvoer van regenwater.

‘Drinkwaterbedrijven kunnen microplastics er makkelijk uitfilteren’

Microplastics in drinkwater

Dat klinkt niet best. Hoe zit het dan met ons kraanwater? Zitten er microplastics in drinkwater? Over die kleine deeltjes tussen 0,05 mm en 5 mm hoeven we ons volgens Jong geen zorgen te maken. “Een drinkwaterbedrijf kan die deeltjes makkelijk eruit filteren voordat het water het drinkwaternet ingaat.” Ze brengen de drinkwaterkwaliteit dus niet in gevaar.

Wel mogelijk in flessenwater

Microplastics kunnen trouwens wel voorkomen in flessenwater. Dat bleek uit een groot internationaal onderzoek. Van de 259 onderzochte flessen bevatte 93 procent microplastics, met een gemiddelde van 325 deeltjes microplastic per liter, aldus de onderzoekers. Vermoedelijk komt dat doordat dit gezuiverde water als het ware ‘besmet’ kan worden met kleine stukjes plastic die afkomstig zijn van de dop of de fles zelf.

Nanodeeltjes: nóg veel kleiner

Lastiger is het vraagstuk rond nanodeeltjes. Dit zijn deeltjes die vele malen kleiner zijn dan microplastics. “Ze hebben een grootte van maximaal honderd nanometer (een nanometer = een miljoenste millimeter, red.) en zijn niet met het blote oog zichtbaar”, zegt Jong.

Nog veel onbekend

Nanodeeltjes zijn metalen deeltjes die worden gebruikt voor antibacteriële coatings in kleding en in cosmetica en zonnebrandcrème. En komen ze uiteindelijk ook in het milieu terecht. Vooral via de lucht en via voeding krijgen we het binnen. Uit onderzoek blijkt dat in de bronnen voor Nederlands kraanwater, het grondwater en oppervlaktewater, ook hele kleine concentraties nanodeeltjes zitten. Of het ook in kraanwater zit en wat voor gevolgen dit heeft voor onze gezondheid is niet bekend. Daar wordt nu uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Deel dit bericht

Comments 3

  1. Pingback: ‘Adaptatie vraagt om techniek, beleid én ethiek’ | Drinkwaterplatform

    1. Zeer waarschijnlijk niet. Biologische membranen zijn bewezen doorlaatbaar voor nanoplastics, die zijn aangetroffen in levende cellen en via o.a. chronische oxidatieve stress verantwoordelijk voor stoornissen in celdeling, groei en ontwikkeling.
      Zie o.a. Scientific Reports 7, january 2017: Adverse effects of microplastics and oxidative stress induced .. etc., Chang-Bum Jeong et al., Department of Biological Science, Sungkyunkwan University South Korea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *