'Maas wordt te kwetsbaar als bron drinkwater'

1 oktober 2019

De Maas wordt steeds kwetsbaarder als bron voor drinkwater. Daarom luidt RIWA-Maas de noodklok. De watervraag neemt  toe, terwijl er in periodes van droogte steeds minder water door de Maas stroomt. Voor vier miljoen Nederlanders dreigt daarom een tekort aan drinkwater. 

Maas: drinkwater voor 4 miljoen mensen

De Maas is een bron van drinkwater vier miljoen mensen in Zuid-Holland, Zeeland en Limburg. Ook boeren en bedrijven in die gebieden hebben water uit de Maas nodig om te kunnen functioneren. Dat water wordt geleverd door rivierwaterbedrijven, verenigd in RIWA-Maas. Deze vereniging maakt zich al jaren sterk voor een betere bescherming van de kwaliteit van het oppervlaktewater in de Maas. Die staat immers onder druk door bijvoorbeeld lozingen en de opkomst van medicijnresten. In het vijftigste jaarrapport dat op 11 september 2019 is uitgekomen, wordt nu voor het eerst gewaarschuwd voor een tekort aan water in de Maas zelf. 

Droogte 2018 een wake-up call

Dat tekort leek tot een paar jaar geleden ondenkbaar. Maar door de extreem droge en hete zomer van 2018 bleek ook de Maas kwetsbaar als het gaat om kwantiteit. Drinkwaterbedrijven kunnen alleen water uit de Maas innemen voor de productie van drinkwater als de kwaliteit goed is. Bij een te lage waterstand is dat bijna nooit het geval. De concentratie aan ongewenste stoffen is dan relatief veel hoger. Voorzitter Wim Drossaert van RIWA -Maas: “Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt.”

‘Systeem begint te kraken’

“De droogte is verontrustend”, zegt Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas in dagblad Trouw. “Niet alleen mensen maar ook de industrie en boeren schreeuwen in de zomer om water. Op dat moment begint ons systeem al te kraken. Is er dan een incident, zoals een onbekende verontreiniging, dan komen drinkwaterbedrijven in de problemen.”

Dat soort incidenten komen regelmatig voor. In 2015 konden de drinkwaterbedrijven door een lozing van Pyrazool maandenlang geen water innemen. 

Internationale afspraken nodig

Het tekort aan water bij droogte wordt vergroot door droogtemaatregelen die over de grens worden genomen. In Frankrijk worden oude sluizen in de Maas vervangen door nieuwe en er komt in Duitsland minder water in de Maas vanuit zijrivier de Roer. RIWA Maas pleit daarom voor meer internationaal overleg over de verdeling van het water in de Maas. Dat overleg is er nu alleen tussen Vlaanderen en Nederland. 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond drinkwater via onze nieuwsbrief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *