Onderzoek naar bellenscherm tegen microplastics in het oppervlaktewater

Kan een bellenscherm voorkomen dat microplastics via gezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomen? Bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt dit getest.

“Onze rioolwaterzuiveringsinstallaties verwijderen nitraat, fosfaat en zwevende deeltjes uit afvalwater”, zegt Ruud Maarschall van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Maar over de hoeveelheid microplastics in het gezuiverde afvalwater is nog weinig bekend. Er is nog geen adequate meetmethode om dit nauwkeurig vast te stellen.”

Startup

Het bellenscherm, een Bubble Barrier,  biedt mogelijk uitkomst. Deze technologie en toepassing is uitgevonden door The Great Bubble Barrier en doorontwikkeld tijdens de Plastic Free Rivers Makathon in 2016 van PWN en Rijkswaterstaat. De Amsterdamse startup won de Plastic-Free Rivers Makathon van PWN en Rijkswaterstaat en in 2018 de Green Challenge van de Postcode Loterij. Door eerdere testen bleek dat het systeem plastic groter dan 1 millimeter kan verwijderen uit rivieren en kanalen. Gemiddeld werd 86 procent van het testmateriaal onderschept tijdens een pilot in de IJssel.

Microplastics in oppervlaktewater

De vraag is of de Bubble Barrier ook kan voorkomen dat veel kleinere microplastics doorstromen van gezuiverd afvalwater naar het oppervlaktewater. Het gaat om deeltjes met een grootte van 0,5 millimeter tot 0,02 millimeter. Dit wordt vanaf 1 juni onderzocht bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in de gemeente Medemblik.

Buis met gaatjes

De Bubble Barrier is een buis met kleine gaatjes waarop luchtdruk wordt gezet. Hierdoor ontstaat een muur van bellen. Door de natuurlijke stroming van een rivier en de diagonale ligging van het bellenscherm wordt het plastic naar de oever geleid. Daar kan het uit het water gefilterd worden, zonder scheepvaart of vissen te hinderen en heeft een bereik in de totale diepte en breedte. Zo voorkomt de Bubble Barrier dat plastic vervuiling doorstroomt naar het oppervlaktewater.

Consortium

Het onderzoek is een initiatief van een onderzoeksconsortium dat bestaat uit drinkwaterbedrijf PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, KWR Watercycle Research Institute en The Great Bubble Barrier. Naar verwachting zullen de conclusies van de eerste resultaten van het onderzoek dit jaar nog worden gedeeld.

Effectieve oplossingen

Wateronderzoeksinstituut KWR onderzoekt al langere tijd de impact van plastics in oppervlaktewater. “Binnen het Europese project TRAMP brengen we bijvoorbeeld in kaart in welke mate de Nederlandse binnenwateren zijn vervuild met extreem kleine plastic deeltjes”, zegt Frank Oesterholt van KWR. “Het wordt steeds duidelijker dat microplastics ook te vinden zijn in zoet oppervlaktewater. Deze deeltjes zijn afkomstig van verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en synthetische kleding of ontstaan na afbraak van grotere plastics. We zijn op zoek naar meer inzicht en effectieve oplossingen die de groei van deze microplastics kunnen stoppen.”

Bronnen: H2O, persbericht onderzoeksconsortium (PWN, HHNK, KWR watercycle Research Institute en The Great Bubble Barrier)

 

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *