Kraanwater Vlaardingen weer schoon

16 november 2017

Inwoners van Vlaardingen kunnen hun kraanwater sinds maandagmiddag 13 november weer direct drinken. De E.coli-bacterie die op 8 november in het kraanwater werd aangetroffen, is niet meer aanwezig. Het kookadvies is daarmee niet langer van kracht.

Het leidingnet is gespoeld met chloor, nadat er op verschillende locaties lage aantallen van de indicatorbacteriën voor e.coli waren aangetroffen. Vanaf dat moment gold het advies aan consumenten om het kraanwater drie minuten te koken voor consumptie. Zo kan worden gegarandeerd dat de bacteriën onschadelijk worden gemaakt.

Het is zeldzaam dat er schadelijke bacteriën in het gezuiverde drinkwater voorkomen. Als er bacteriën in de bron voor drinkwater zitten, dan worden die bij de zuivering verwijderd en onschadelijk gemaakt. En omdat alle bacteriën en virussen waar nodig al bij de productie van drinkwater onschadelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld UV-licht of ozon, is het normaal gesproken niet nodig om een desinfecterend middel als chloor toe te voegen.

Distributienetwerk

Door de goede staat van het distributienetwerk in Nederland is de kans op latere besmetting zeer klein. Incidenteel komen lekkages voor door bijvoorbeeld graafschades of zwaar wegverkeer, waarbij waterbedrijven vaker kookadvies geven, maar meestal niet op zo’n grote schaal.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *