E.coli aangetroffen in kraanwater Vlaardingen

9 november 2017

In het kraanwater in Vlaardingen zijn E.coli-bacteriën aangetroffen. Daarom adviseert drinkwaterbedrijf Evides alle inwoners van de stad om het kraanwater drie minuten te koken voordat ze het gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden.

Drie minuten koken

Drinkwaterbedrijven doen continu onderzoek naar de kwaliteit van het kraanwater. Bij deze metingen zijn deze week op verschillende locaties lage aantallen van de indicatorbacteriën voor e.coli aangetroffen. Vanaf dat moment geldt het advies aan consumenten om het kraanwater drie minuten te koken voor consumptie. Zo kan worden gegarandeerd dat de bacteriën onschadelijk worden gemaakt.

Onderzoek naar oorzaak

De vervuiling in het leidingnet in Vlaardingen is mogelijk door werkzaamheden veroorzaakt. Drinkwaterbedrijf Evides heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Voor alle werkzaamheden aan het leidingnetwerk gelden strenge hygiëneregels die dit soort besmettingen juist moeten voorkomen.

Besmetting is zeldzaam

Het is zeer zeldzaam dat er schadelijke bacteriën in het gezuiverde drinkwater voorkomen. Als er bacteriën in de bron voor drinkwater zitten, dan worden die bij de zuivering verwijdert en onschadelijk gemaakt. Door de uitstekende staat van het distributienetwerk (met weinig lekkages) is de kans op latere besmetting zeer klein. Dit is ook een belangrijke reden dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland beter is dan in veel omringende landen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *