Wereldwaterdag: ‘Schoon drinkwater wereldwijd onder druk’

Als er niet snel actie wordt ondernomen, dreigt een wereldwijde watercrisis. Die waarschuwing komt van twaalf wereldleiders, waaronder Mark Rutte, die voor de Verenigde Naties en de Wereldbank keken naar de stand van zaken op het gebied van schoon drinkwater.

wereldwaterdag

Schoon drinkwater niet vanzelfsprekend

Schoon water uit de kraan: in Nederland staan er verrassend weinig mensen bij stil. Maar vanzelfsprekend is het allerminst. De helft van de wereldbevolking woont nu al in gebieden waar gedurende minstens een maand per jaar sprake is van waterschaarste. En de kans is groot dat er in 2030 meer dan 700 miljoen mensen van huis en haard worden verdreven omdat ze niet kunnen beschikken over goed en genoeg schoon drinkwater.

VN: actie nodig

Twaalf wereldleiders bogen zich daarom de afgelopen twee jaar over dit mondiale probleem: ze vormden het High Level Panel on Water van de Verenigde naties. Hun conclusies werden samengevat in het rapport ‘Making Every Drop Count: An Agenda for Water Action’.

Het probleem

 • Onveilig drinkwater voor 2 miljard mensen
 • Onveilige sanitaire voorziening voor 4,5 miljard mensen
 • 2030: 700 miljoen vluchtelingen door waterschaarste
 • 2050: 5,7 miljard mensen hebben te maken met waterschaarste

Vooral vrouwen en meisjes getroffen

Volgens het panel worden vooral vrouwen en meisjes hiervan het slachtoffer. Dit komt omdat zij vaak verantwoordelijk zijn voor het halen en bereiden van drinkwater. Als het aanbod afneemt, neemt de tijd die ze hieraan kwijt zijn toe. Met als gevolg dat er minder tijd overblijft voor hun persoonlijke ontwikkeling.

De oplossing

 • Wereldwijd verdubbeling investering in waterinfrastructuur
 • ‘Groene oplossingen’, zoals regenwater recycling en duurzame landbouw

Nieuwe kijk op watermanagement

Het panel pleit voor ‘evidence-based’ beleid en een andere kijk op watermanagement. Het moet vooral aantrekkelijker worden voor investeerders. Zij moeten de meerwaarde gaan zien van duurzaam watermanagement. Ook de landbouw moet om. Van intensief naar meer natuurinclusief. Dat kan alleen als alle stakeholders meer met elkaar gaan samenwerken.

‘Elke druppel telt’

In een open brief concluderen ze: ”Wie je ook bent, wat je doet, waar je leeft, we hebben jouw betrokkenheid nodig, en jouw bijdrage om deze grote uitdaging aan te gaan: veilig water en sanitair voor iedereen, en duurzaam beheer van de bronnen. Zorg ervoor dat elke druppel telt. Het is tijd voor actie.’’

En Nederland?

Raakt die mondiale watercrisis ook Nederland? Gelukkig horen we volgens het rapport niet bij de 5,7 miljard mensen die in 2050 mogelijk te maken krijgen met waterschaarste. Wat betreft de hoeveelheid grondwater en oppervlaktewater waar goed drinkwater van te maken is, treffen we het in Nederland. Toch staat ook in ons land de drinkwatervoorziening onder druk.

Bescherming drinkwaterbronnen

Met name de bescherming van die bronnen van ons drinkwater staat onder druk, waardoor het is de toekomst steeds lastiger kan worden om water te zuiveren tot de hoge kwaliteit kraanwater die we gewend zijn. Zo neemt bijvoorbeeld nog steeds het aantal industriële stoffen toe, die in het milieu terechtkomen. Maar ook gewasbeschermingsmiddelen, nitraatuitspoeling en medicijnresten maken het een steeds grotere uitdaging voor drinkwaterbedrijven om goed en genoeg drinkwater te kunnen blijven leveren.

Klimaatverandering

Verder speelt de klimaatverandering ook in Nederland een rol bij de drinkwatervoorziening. Waterschaarste is daardoor geen ondenkbaar scenario meer. Provincies en drinkwaterbedrijven, zoals in Groningen, zijn daarom momenteel op zoek naar nieuwe bronnen voor drinkwater.

Deel dit bericht

Comments 5

 1. De oplossing voor dit wereld wijde probleem is gigantisch gecompliceerd, dit vergt niet alleen politieke aandacht maar ook onder professioneel operatief beroepskrachten moet men dit aan de hoorn vast pakken!

  Ik zou brein sessies gaan organiseren met experts in de waterwereld, maar niet met kader of management personen maar met een medewerker van het waterschap bedrijf die de waterstand bij houd en eventueel moet corrigeren.
  en met een medewerker van Rijkswaterstaat die lange termijn visies uitzet op het gebied van waterborging en bijv overloop gebieden langs de grote rivieren! en iemand van een waterleiding bedrijf die met ideeën kan komen die hij in zijn loopbaan al veelvuldig is tegen gekomen!

  Zo kom je naar mijn mening tot geschikte oplossingen die wereldwijd geïmplementeerd kunnen worden!

  1. De oplossing is er al: In Sorek (Israel) staat de nu grootse drinkwater installatie te wereld. Dat land is een van de droogste gebieden ter wereld en nu heeft 80% van de bevolking vers drinkwater dankzij “reverse osmosis” (omgekeerde osmose). 15 jaar geleden was dat no 0% En omgekeerde osmose kost veel minder energie dan destillatie. Er worden nu ook fabrieke ge-exporteerd naar Californie en Australie. De rest zal ook wel volgen. Het wereldwaterprobleem is volledig oplosbaar.

 2. Wel wereldwijd wifi. En geen drinkwater. Wel brandstofleidingen leggen over de hele wereld. Maar een waterleiding meenemen was teveel gevraagd. En nu je eigen afvragen hoe je het moet oplossen. Begin eens de vrijenergie te omarmen. Dan kan je eindeloos water pompen. Met vrijenergie heb je ook geen fossille brandstof meer nodig. Maar ja dan moet wel nog even je econisch model omgooien . Het draai tenslotte toch om olie.? Of was eten de primere levens behoefte. Ja dat is het. Maar met zoetwater op de hele wereld moet dit geen probleem meer zijn.(eten) En met meer akkerbouw en gewassen los je het overschot aan water ook op.(win .win) Om maar niet te praten over het fijt dat de mens ook water vast houd. En verdampt . Kortom het probleem is nog op te lossen . Maar dan wel vrijenergie vrij geven . P.s. vrijenergie komt er hoe de ook toch. Dus beste regering nu in stapen of de technologie missen , .die er al jaren was.

 3. Voor het afrikaanse continent zijn er verschillende oplossingen . Een is
  Door destillatie van zeewater. Daarbij moet het water verwarmd worden tot het verdampt en weer neerslaat, waarbij het zout dan achterblijft. Dit kost geen energie omdat het water verwarmd moet worden door de zon .(zon genoeg toch . Zo tezien op jullie youtube filmpje)
  Het probleem zijn de regering leiders zelf . Die niet willen delen of globaliseren. Een beter milieu begint bij de regering zelf? Oplossing genoeg. Wij als mens hebben in het verleden al bouwwerken gemaakt waar we nu nog versteld van staan . En zelfs nog steeds niet willen snappen hoe we dit gedaan hebben?
  En daar gaat die weer. Een waterleiding is teveel gevraagt. Of zijn jullie bang voor een nieuw wereld wonder.!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *