Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is een uitgebreide strategie om de drinkwatervoorziening in Nederland klaar te maken voor de toekomst. Het plan richt zich op het verminderen van de vraag naar drinkwater. De belangrijkste vragen en antwoorden over dit plan op een rij. 

Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.

Wat is het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing?

Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is een uitgebreide strategie om de drinkwatervoorziening in Nederland toekomstbestendig te maken. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief ‘Water en Bodem sturend’ uit november 2022 die een concreet drinkwaterbesparingsdoel bevat voor consumenten en grootverbruikers. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde het plan op in samenwerking met onder andere drinkwaterbedrijven, waterschappen, provincies, gemeenten, verschillende belangenorganisaties voor industrie, landbouw en de bouwsector en natuurbeheerders. Het plan richt zich op het verminderen van de vraag naar drinkwater

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Waarom is dit plan nodig?

Het wordt voor Drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te blijven zorgen voor goed en genoeg drinkwater. In 2030 is jaarlijks ongeveer 100 miljoen m³ extra drinkwater nodig. Dit komt door de toenemende vraag naar drinkwater door bevolkingsgroei en economische activiteiten. Dit terwijl de beschikbaarheid van schoon water minder wordt, onder andere door de gevolgen van klimaatverandering, zoals periodes van langdurige droogte en verzilting

Wat betekent dit voor huishoudens?

Voor huishoudens betekent dit plan dat het drinkwaterverbruik per persoon per dag teruggebracht moet worden van 128 liter naar 100 liter in 2035. Dit kan worden bereikt door het gebruik van waterbesparende technologieën, zoals waterbesparende douchekoppen en -toiletten. Bewustwordingscampagnes zullen ook een belangrijke rol spelen om mensen te stimuleren zuiniger met water om te gaan​.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Grote watergebruikers, zoals fabrieken, worden aangemoedigd om hun drinkwaterverbruik met 20% te verminderen ten opzichte van de periode 2016-2019. Dit wordt ondersteund door het ontwikkelen van waterprofielen, waterscans en benchmarks die inzicht geven in het besparingspotentieel per sector. Voor bedrijven die meer dan 100.000 m³ water per jaar gebruiken, worden specifieke maatregelen en ondersteuning geboden om hun waterverbruik te optimaliseren​.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt initiatief

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt het initiatief bij de uitvoering van het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing. Daarnaast zijn vele partners betrokken, waaronder de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (VEWIN), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en verschillende zakelijke belangenorganisaties zoals VNO-NCW en VEMW. Samen zorgen zij ervoor dat de doelen van het plan worden bereikt door middel van samenwerking, monitoring en aanpassing van maatregelen waar nodig.

Lees het volledige Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing voor meer details over de maatregelen en doelen.

Duurzaam waterverbruik Waterbesparing

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

1
  • Anoniem
    Romke van Dieren
    Helaas ontkom ik niet aan de indruk dat de ambtelijke molens vrijwel stilstaan ! Er wordt gepland vergaderd, gepubliceerd, onderzocht..... maar er is nauwelijks effectieve vooruitgang. Vanuit Den Haag kreeg ik zo'n 2 jaar geleden allerhande links naar verschillende initiatieven en onderzoeken. Geen enkele daarvan was praktisch gericht, m.a.w. nergens werd er een spade in de grond getrapt. Wat er b.v in Noord-west Frankrijk in die tijd binnen enkeke weken werd gerealiseerd ware 4 enorme nieuw bedijkte oppervlakten, die voor de landbouw werden aangelegd en uiteraard daarna gevuld met water. Daarbij zal rivier- of regen-water de hoofdrol hebben gespeeld. Wat daar kan, kan ook hier zou je denken. Maar nee, in Nederlandje moet er eerst 3 jaar geouweneeld worden, wat ook nog weer eens handen met geld kost vanwege gemaakte km's en extra uren. Om van de papierkraam maar te zwijgen. En het democratisch proces natturlijk, dat neemt nog eens extra tijd en geldjes ! Kortom. Ik zie de vooruitgang nog niet opdagen. Ideeën om huishoudelijk-water te recyclen is oeroud en altijd verguisd geweest door Over-heden en Waterleveranciers. Te riskant !! Maar nu, zou het kunnen gaan gebeuren. Ja, nadat er allerhande test-opstellingen met roeters en vanen in gebruik zijn genomen. Linten doorgeknipt en ook, zo mogelijk, Koning en of Koningin met of zonder kaplaarzen op de foto is gegaan !
    Beantwoorden