De water electrolyzer, storm in een glas water

11 april 2019

Er gaan filmpjes rond op internet waarin een apparaatje, de ‘water electrolyzer’, zou aantonen dat kraanwater vol zit met allerlei schadelijke stoffen. Het ziet er overtuigend uit, maar uiteindelijk klopt helemaal niets van die bewering . We leggen uit hoe het precies zit.

Op Youtube en op allerlei social media duiken ze regelmatig op: filmpjes met de water electrolyzer. Een apparaatje dat je via Chinese webshops voor een paar euro kunt aanschaffen. Meestal gebeurt hetzelfde in de video’s. We zien iemand een flesje ‘bronwater’ in een glas schenken, daarna wordt een glas met kraanwater gevuld. Vervolgens wordt het apparaatje met de vier staafjes in de glazen met water gezet. Het kraanwater wordt al snel bruin, het bronwater blijft glashelder. De conclusie van de filmpjes: ‘kraanwater zit vol schadelijke stoffen’.

Wat gebeurt er?

Het apparaatje in de video is een elektrolyseapparaat. Het stuurt elektrische stroom door het water, waardoor er chemische reacties ontstaan. Welke reacties hangt af van de samenstelling van het water en van de elektrodes van het apparaat. Onder bepaalde omstandigheden kunnen watermoleculen worden opsplitst in waterstof en zuurstof. Beide zijn gasvormig, en dus ontstaan er bubbeltjes in het water. Het kan echter ook zijn dat een andere reactie de voorkeur krijgt.

Waarom kleurt het water bruin?

De bruine kleur ontstaat omdat ijzer uit een van de staafjes van het apparaat door de elektrolyse oxideert (verroest) en die roestdeeltjes komen in het water terecht. Dat zorgt voor de bruine kleur. Deze reactie ontstaat doordat de van nature voorkomende mineralen en zouten in het kraanwater de stroom geleiden. In het andere glas zit water met een andere samenstelling. Hierin zitten vrijwel geen mineralen, waardoor de stroom andere effecten geeft. In het glas met kraanwater is er dus wel een chemische reactie van zuurstof met het ijzeren staafje van het apparaat. In het andere niet. De mineralen in het kraanwater reageren niet zelf, maar geleiden wel de stroom, waardoor het staafje roest.

De test met de water electrolyzer zegt niets over de kwaliteit van kraanwater

Wat zegt dit over de kwaliteit van kraanwater?

De test met de water electrolyzer zegt niets over de kwaliteit van kraanwater. In al het drinkwater zitten mineralen, ook in water dat in flesjes wordt verkocht. Het zijn allemaal stoffen die ook in de natuur voorkomen en die je lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.

Het Nederlandse drinkwater uit de kraan is van prima kwaliteit. Het voldoet aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Die eisen liggen zelfs hoger dan voor water dat in flessen wordt verkocht.

Waar komen die filmpjes vandaan?

De water electrolyzer en apparaatjes die erop lijken, zijn berucht. Ze worden met name in het buitenland gebruikt door oplichters die dure waterfilterapparatuur willen verkopen aan consumenten. Voor die praktijk is zelfs een naam: de ‘water test scam’. In het Nederlands: de ‘water test oplichterstruc’. De verkoper doet dezelfde truc als in de filmpjes bij mensen thuis, waarna ze de ‘oplossing’ proberen te verkopen.

Conclusie

De filmpjes met de water electrolyzer tonen aan dat er een chemische reactie ontstaat als je het in een glas drinkwater plaatst. De bruine kleur en het schuim zijn echter afkomstig van het apparaatje zelf, niet van het water.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

16
  • Anoniem
    Bus
    Precies, zo is het. Er komt gewoon elektrodemateriaal in het water terecht als er meer stroom loopt door beter geleidend water. Roest. Mensen moeten beter zelf leren nadenken en niet zomaar allerlei flauwekul geloven.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Eric Phes
    Heb deze test ook gedaan met kraanwater uit de kraan en water gefilterd via de koelkast. Hetzelfde water maar dan gefilterd. Het verschil is aanzienlijk. De kleur begrijp ik maar de hoeveelheid vaste stoffen(vlokken) niet. Het schoonst was nog het water uit de regenton qua vaste stoffen en kleur maar zou het niet drinken.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Slachmuylders Marc
    Naar wat ik begrijp zitten er in het flessenwater minder mineralen en krijg je dus minder geleiding van elektrische stroom (water geleidt eigenlijk geen elektriciteit, het zijn de vaste stoffen die dat doen). Maar laat water met minder mineralen zoveel lekkerder zijn dan water met veel mineralen. Hoe meer mineralen hoe belastender voor de nieren. En bijvoorbeeld calcium neem je uit water niet op. Dat haal je uit melkproducten. Dus toch een goed apparaatje om na te gaan of er wel degelijk weinig mineralen in het water zitten. In principe kan je het lezen op de fles, het aantal mineralen bepaalt de droogrest. En sorry hoor, maar de meeste waters met een droogrest boven de pakweg 150 mg/l vind ik echt brak smaken.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    niko.stolwijk
    Ja maar die test je niet met een apparaat waar een gelijkrichter inzit. Die meet alleen de geleiding van het water. En naarmate er meer geleiding is komen er meer ijzer moleculen vrij uit de electroden.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Ed
    Hallo Nick Inderdaad zoals jij het zeer goed uitlegt Ik heb inmiddels ook een destilleer apparaat en krijg zuiver water Ik heb ook zo een tester aangeschaft om te kijken wat dat doet En de bewering dat het bruin word door het ijzeren staafje is kolder Want als je het gedestilleerd water weer test dan is het gewoon zuiver water en geen roest deeltjes zoals hier werd vermeld maar ik heb geen hoge pet op van dit platform omdat ik denk dat dit platform niet neutraal is naar gelang de ppm s genoemd worden daarnaast als je ziet wat voor vlokken en daarnaast is het water bij mij uit de kraan niet bruin, maar kleurt wel beetje geel en blauw Wat ook wat zegt over fluoride in het water wat helemaal niet nodig is en kankerverwekkende stof is Na destilleren is alles weg en smaak is ook beter Geen chloorsmaak meer Waterkraan water is in Nederland niet goed Filters worden volgens mij ook niet op tijd verschoont Want na bvb na weken weer testen geeft het soms ander beeld Nee geef mij maar Gedestilleerd water Ik heb in Oostenrijk zelfs getest en tot mijn verbazing wel schoon water Ik heb bergwater getest en gaf ook hetzelfde beeld, schoon Alleen weet men niet of er dezelfde bacterien in zitten Zo dit apparaatje doet wel degelijk een grof beeld gevende omtrent de kwaliteit mvrgr Ed
    Beantwoorden
    • Anoniem
      Jaap koning
      Helemaal eens met je
      Beantwoorden
    • Anoniem
      Gorden Patti
      Hallo, Helemaal mee eens, heb een waterfilter gekocht en beiden getest dus kraanwater en gefilterd water. In het gefilterd water totaal geen roest zoals beweerd wordt, laat mij dan maar het gefilterd water drinken.
      Beantwoorden
  • Anoniem
    Sinan
    Wat een onzin verhaal. Ik kan het jullie bewijzen dat het klopt. Je kan zoveel draaien als je wil het bronwater is en blijft minder bruin dan het kraanwater. Dus volgens jullie verhaal is het apparaat zo slim dat die weet welke deze bruiner moet maken. By the way heb het apparaat ook en heb het getest.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Evelien
    Toch ben ik benieuwd hoe dan al die laagjes zich vormen. Ik heb de test thuis zelf gedaan met kraanwater, allerlei flesje water en ook ons gefilterde water (om te zien of er daadwerkelijk schoon water uit komt). De TDS meter heeft bij het gefilterde water 0.00 aan. Bij al de andere rond de 180 of hoger. Daarna heb ik bij allemaal zo’n elektrolyse test zelf uitgevoerd en bij ieder glas kwam daar iets anders uit. Geel, blauw, zwart laagje, oranje en viezig witte vlekjes. Vooral pellecrino werd echt smerig. Het gefilterde water daarentegen deed helemaal niets!! er verkleurde niets en na een minuut met het apparaatje erin gebeurde er nog steeds niets. De oxidatie van de staafjes verkleurden het gefilterde water ook niet, deze bleef helder. (Dat was overigens het laatste glas wat we getest hebben en die staafjes waren inmiddels allang verkleurd dus dan zou je verwachten dat deze ook dat water zou verkleuren. Maar dat gebeurde dus niet). Mijn conclusie is dus: het gefilterde water is wel echt schoon en doet wat het doen moet. Het kan best zijn dat er ook oplichters zijn die zo hele dure filters willen verkopen, geloof ik best maar wij hebben de test zelf thuis gedaan en die verkleuring door de staafjes in het water klopt dus niet (in ieder geval bij ons niet).
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Max Hendrix
    Ik heb de test ook gedaan hier in Limburg Mook en in Kessel het was tegen het zwarte aan het andere glas was helder maar daar zat gefilterd water in ,ook met Spa blouw mineraal water Ik heb ook water in Nijmegen getest daar was het veel schoner.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    patricia
    en waarom heeft mijn dochter (19) sinds een jaar of zeven last van jeuk van het het water na even onder de douche te staan? (zonder shampoo e.d. te gebruiken) zeven jaar geleden was het water gelig en toen ineens blauw. in het buitenland en andere plaatsen in nederland nergens last van maar bij ons thuis wel. ik weet dat hier redelijk "hard" water is en uit veen komt en zeer smerig is wanneer het uit de bodem komt. er wordt ook o.a. ongebluste kalk toegevoegd en nog veel meer. waar ligt dit dan aan?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Juriaan
    Ik zag een filmpje waar men Pellegrino test met een electrolyzer, het werd zeer donker(roest dan neem ik aan?) Toen de donkere troep naar beneden was gezakt bleek dat een deel ervan magnetisch was; metaal dus. Is dat dan wat door de roest van het apparaat komt of zit dat werkelijk in het water? Er kunnen toch ook metalen in het water zelf zitten?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    René
    Grappig dat ALLE watermaatschappijen hier aan deze site mee betalen, .... Hoe verrassend .
    Beantwoorden