De water electrolyzer, storm in een glas water
11 april 2019Er gaan filmpjes rond op internet waarin een apparaatje, de ‘water electrolyzer’, zou aantonen dat kraanwater vol zit met allerlei schadelijke stoffen. Het ziet er overtuigend uit, maar uiteindelijk klopt helemaal niets van die bewering . We leggen uit hoe het precies zit.
Op Youtube en op allerlei social media duiken ze regelmatig op: filmpjes met de water electrolyzer. Een apparaatje dat je via Chinese webshops voor een paar euro kunt aanschaffen. Meestal gebeurt hetzelfde in de video’s. We zien iemand een flesje ‘bronwater’ in een glas schenken, daarna wordt een glas met kraanwater gevuld. Vervolgens wordt het apparaatje met de vier staafjes in de glazen met water gezet. Het kraanwater wordt al snel bruin, het bronwater blijft glashelder. De conclusie van de filmpjes: ‘kraanwater zit vol schadelijke stoffen’.
Wat gebeurt er?
Het apparaatje in de video is een elektrolyseapparaat. Het stuurt elektrische stroom door het water, waardoor er chemische reacties ontstaan. Welke reacties hangt af van de samenstelling van het water en van de elektrodes van het apparaat. Onder bepaalde omstandigheden kunnen watermoleculen worden opsplitst in waterstof en zuurstof. Beide zijn gasvormig, en dus ontstaan er bubbeltjes in het water. Het kan echter ook zijn dat een andere reactie de voorkeur krijgt.
Waarom kleurt het water bruin?
De bruine kleur ontstaat omdat ijzer uit een van de staafjes van het apparaat door de elektrolyse oxideert (verroest) en die roestdeeltjes komen in het water terecht. Dat zorgt voor de bruine kleur. Deze reactie ontstaat doordat de van nature voorkomende mineralen en zouten in het kraanwater de stroom geleiden. In het andere glas zit water met een andere samenstelling. Hierin zitten vrijwel geen mineralen, waardoor de stroom andere effecten geeft. In het glas met kraanwater is er dus wel een chemische reactie van zuurstof met het ijzeren staafje van het apparaat. In het andere niet. De mineralen in het kraanwater reageren niet zelf, maar geleiden wel de stroom, waardoor het staafje roest.
De test met de water electrolyzer zegt niets over de kwaliteit van kraanwater
Wat zegt dit over de kwaliteit van kraanwater?
De test met de water electrolyzer zegt niets over de kwaliteit van kraanwater. In al het drinkwater zitten mineralen, ook in water dat in flesjes wordt verkocht. Het zijn allemaal stoffen die ook in de natuur voorkomen en die je lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.
Het Nederlandse drinkwater uit de kraan is van prima kwaliteit. Het voldoet aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Die eisen liggen zelfs hoger dan voor water dat in flessen wordt verkocht.
Waar komen die filmpjes vandaan?
De water electrolyzer en apparaatjes die erop lijken, zijn berucht. Ze worden met name in het buitenland gebruikt door oplichters die dure waterfilterapparatuur willen verkopen aan consumenten. Voor die praktijk is zelfs een naam: de ‘water test scam’. In het Nederlands: de ‘water test oplichterstruc’. De verkoper doet dezelfde truc als in de filmpjes bij mensen thuis, waarna ze de ‘oplossing’ proberen te verkopen.
Conclusie
De filmpjes met de water electrolyzer tonen aan dat er een chemische reactie ontstaat als je het in een glas drinkwater plaatst. De bruine kleur en het schuim zijn echter afkomstig van het apparaatje zelf, niet van het water.
Reacties
16