Water besparen in huis door slim (her)gebruik

7 mei 2020

Dagelijks verbruiken we in huis gemiddeld 120 liter water per persoon. Maar de productie van drinkwater en het verwarmen thuis kost energie en bovendien kan zoetwater in droge tijden schaars worden. Wat kunnen huishoudens doen om water te besparen?

Droogte steeds groter probleem

Steeds vaker is het extreem droog in de zomermaanden. Hoge temperaturen en het uitblijven van regen hebben grote gevolgen voor de natuur en drinkwaterbronnen, zowel grondwater als oppervlaktewater. 40 procent van het kraanwater wordt gezuiverd uit oppervlaktewater. Bij droogte neemt de aanvoer van rivierwater af en neemt de verdamping toe. Door een lage rivierwaterstand stijgen de relatieve concentraties verontreiniging, waardoor zuivering ingewikkelder wordt en meer energie kost.

Ook gevolgen voor natuur en landbouw

Daarnaast zorgt droogte in verschillende regio’s voor daling van de grondwaterstanden. Dat heeft flinke impact op met name flora en fauna. Ook de landbouw krijgt het dan moeilijk. Hoewel de grondwaterbedrijven zelf niet worden beperkt in hun activiteiten, worden andere partijen wel restricties opgelegd om te zorgen dat het grondwaterpeil niet onaanvaardbaar laag wordt.

Besparingsadviezen

Met name de landbouw en de industrie krijgt bij droogte te maken met restricties. Daarnaast gelden in tijden van droogte vaak ook adviezen aan huishoudens om tijdelijk geen water meer te gebruiken voor het besproeien van de tuin of het wassen van een auto. Zelf grondwater oppompen of de tuinslang in de sloot leggen is bij extreme droogte op bepaalde plekken ook ongewenst.

Toenemende schaarste

Door toenemende klimaatverandering zullen lange droge periodes vaker voorkomen. Dat betekent dat we in de toekomstige zomermaanden vaker met waterschaarste te maken zullen krijgen. Tegelijkertijd zal naar verwachting de watervraag stijgen door industriële ontwikkelingen en bevolkingsgroei.

Water opvangen en hergebruiken

Om duurzamer om te gaan met het beschikbare water moeten we kijken naar manieren om water te besparen. Anderzijds liggen oplossingen in het optimaler benutten van het beschikbare water. Regenopvang en hergebruik van afvalwater spelen daarbij een belangrijke rol. Dit kan weliswaar drinkwater niet vervangen, maar wel het gebruik van hoogwaardige kwaliteit voor laagwaardige doelen verminderen.

Waterverbruik per persoon omlaag

De afgelopen decennia is met name door de introductie van waterbesparende apparaten in huis het waterverbruik per persoon al flink verminderd. Toch kunnen consumenten door slim (her)gebruik nog meer water besparen. Op onderstaande manieren kunnen huishoudens hun waterverbruik nog verder omlaag brengen.

Vijf tips voor water besparen in huis:

  • Zo kort mogelijk douchen

Het is een veelgehoorde, maar nog altijd zeer bruikbare tip. Van het water dat we dagelijks verbruiken, komt bijna de helft voor rekening van een douchebeurt. Gemiddeld staan we acht minuten onder de douche. Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water. Doen we dit allemaal in Nederland, dan verbruiken we in een jaar tijd 102 miljard liter water minder.

Ook een waterbesparende douchekop of thermostaatkraan vermindert het waterverbruik. Een waterbesparende douche verbruikt gemiddeld 7,5 liter per minuut, een regen- of comfortdouche het dubbele. Een douche is overigens wel minder ‘waterverslindend’ dan een bad: 55 liter tegenover 120 liter water per beurt.

  • Gebruik duurzame, waterbesparende apparaten

Oude vaat- en wasmachines verbruiken meer water en energie dan moderne. De meeste huishoudelijke apparatuur die vandaag de dag wordt geproduceerd, is voorzien van een A-label. Deze apparaten zorgen ervoor dat er zo zuinig mogelijk wordt omgesprongen met energie en water. Denk er ook aan om de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als die helemaal vol is. Soms handmatig (af)wassen bespaart ook water.

  • Verklein het aantal liters per toiletspoelbeurt

Naast apparatuur, kun je ook met kleine aanpassingen in huis water besparen. Denk daarbij aan het aanbrengen van een spoelonderbreker op het toilet. Is dat niet mogelijk, leg dan bijvoorbeeld een baksteen of met zand gevuld flesje in de spoelbak. Hiermee verklein je de inhoud en dus de hoeveelheid water per spoelbeurt.

  • Vang regenwater op voor gebruik

Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. Met de toename van extreme regenbuien is de ton op sommige dagen in no-time gevuld. Een deel van dat water kun je opvangen en gebruiken, bijvoorbeeld voor het wassen van de auto of besproeien van de tuin. Zo ontlast je het kwalitatief hoogwaardigere kraanwater.

Om de regenwateropvang bij consumenten te stimuleren, bestaan er verschillende subsidies. Deze worden zowel landelijk als regionaal afgegeven. Zo kun je landelijke subsidie ontvangen voor adviesinwinning voor besparingsmaatregelen in huis. Daarnaast zijn er regionaal subsidies verkrijgbaar voor regenwateropvang en het afkoppelen van de regenpijp op het rioolstelsel. Hiermee wordt tijdens zware regenval het riool ontlast en wordt voorkomen dat het vuile rioolwater ongezuiverd overloopt naar oppervlaktewater.

  • Vervang lekkende en druppelende kranen

Hoewel je het niet direct zou verwachten, zorgt een druppelende kraan voor flinke waterverspilling. Bij elkaar opgeteld gaat het soms wel om duizenden liters per jaar. Mogelijke oorzaken zijn ouderdom of kalkaanslag. Voor lekkende kranen, douchekoppen of leidingen geldt: zo snel mogelijk repareren of vervangen, het liefst door waterbesparende opties.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

36
  • Anoniem
    Tijs van Ruth
    Ik ben druk met de ontwikkeling voor een wateropvang- en hergebruiksysteem, oftewel regenwaterrecuperatie. Naar mijn idee de oplossing voor het veranderend klimaat en de gevolgen daarvan. Ik doe het uit idealisme, vanuit mijn kennis uit de bouw https://klusbedrijf2rh.nl en wordt financieel gesteund door Gemeente Rotterdam #WSR, Bouwmaat Schiedam en een aantal kleine leveranciers. Het doel is een betaalbaar en DIY systeem te maken om de drempel voor recuperatie te verlagen. Hierbij kan ik nog wel wat hulp gebruiken en zou het tof vinden als Evides aansluit :) We kunnen samenwerken op technisch en publicitair terrein.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    M.W-R.
    TIP :Eerst een emmer onder de douche, het nog niet op temperatuur water gebruiken om toilet door te spoelen.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    g.pollé
    het water dat uit de douche komt vóór het op temperatuur is opvangen in een emmer om de planten ermee water te geven of zo iets
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Freek Kouwe
    Ik heb een vraag over het opvangen en gebruiken van regenwater. Het gaat natuurlijk om relatief kleine hoeveelheden, maar nu verdwijnt ons regenwater keurig in de bodem, via een zinkput. Dat is toch ook een goede ‘besteding?’ Regenwater en grondwater hebben toch ook veel met elkaar te maken.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Fam. van D.
    Wij zijn een aantal jaren naar een oude boerderij in La Côte aux Fées, Zwitserse Jura, geweest voor vakantie. Het drinkwater daar werd geleverd door een hydrofoor installatie met actief koolfilter. Het dak zorgde voor de watervoorziening en het regenwater werd in een reservoir opgeslagen, dak en reservoir afgestemd op het aantal koeien dat een boer en zijn familie hield, lokaal gebruikelijk onder de boeren daar. Nooit problemen gehad. Enige probleem was om het leidingnet voor het verlaten van de boerderij weer vorstvrij te maken volgens een strakke procedure, opgesteld in het Zwitser Duits. Mooie streek trouwens en niet echt toeristisch.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Ton van der Reijken
    In België zijn regenputten vrijwel standaard bij iedere woning, behalve in de grote steden. Er is zelfs een verplichting om bij nieuwbouw een regenput van ca. 10.000 liter of meer te installeren. Waarom wordt zoiets niet echt aangemoedigd in Nederland ?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Jacques Schwartz Zaltbommel
    Water dat van de keuken komt zou je opnieuw moeten gebruiken; het is niet echt vuil en kan zo de tuin in. Daar lees ik niks over
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Jacques Schwartz Zaltbommel
    Wat betekent " submit " ?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Carien Boerma
    U schrijft: Wie per dag een minuut minder doucht dan normaal, bespaart jaarlijks 6.000 liter water. Echter, mijn zoon en ik douchen maar 2x per week, ca 8 minuten per keer. Hoeveel besparen wij?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    John Westbroek
    L.S. Waar kan ik subsidie aanvragen voor de opvang van regenwater? Met vr. gr. John Westbroek
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Jos Driessen
    Mooi en interessant artikel,we hebben al onze oude kranen vernieuwd. We gaan zuinig met het douch water om ....we zijn er van doordrongen om zuinig met water om te gaan. Met vriendelijke groet Jos Driessen
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Stefan H. de Koning
    Betr. spoelwater toilet: Bezoekers, die de drukknop van mijn spoelwaterbak niet kennen, gebruiken de drukker soms te voorzichtig, zodat het water, na gebruik en het weer vullen, blijft doorlopen tot een volgende gebruiker dit herstelt. Zo heb ik op twee dagen 1 + 3 m3 extra verbruikt. Vraag: is er een automaat die doorlopen van het water blokkeert of vermindert?
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Henk
    Gewoon niet elke dag douchen. Dat is sowieso slecht voor je huid en onnodig als je als volwassene niet in de zandbak hebt gespeeld. Twee à drie keer per week is genoeg. Verder maximaal 7 minuten per keer douchen, ook dat is voldoende. Wij gebruiken in totaal met ons gezin van vier als jaren tussen de 61 en 65 m3 per jaar aan water.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Ladydrum
    Ijs van de diepvries gebruiken ff laten ondooien en dan de planten water geven of gebruiken voor wc kan ook nog
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Tessa
    Als Vitens nu eens met een actie met Regentonnen of Raintainers komt.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Lia
    Het water uit je droogtrommel bewaren en je planten zullen je dankbaar zijn, mijn orchideeën doen het er zeer goed op. Heb je echt teveel dan gebruik ik het weer door in de wasmachine erbij te gooien.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Nettie
    Het water waarin ik de groente was en waarin ik de geschilde aardappels doe alvorens te gaan koken, gebruik ik voor de planten.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Bram
    Je afwaswater van die dag sparen in een emmer waarmee je je wc mee kan doorspoelen na een grote boodschap. Kan ook met water uit je badkamer waarmee je je wc kan doorspoelen. Scheerwater ook. Regen water kan je ook gebruiken je wc mee door te spoelen, je kan daarmee ook je planten water geven. Bij te lang droog weer je buitenplanten uit de regenton water geven.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Max
    Regenwatertonnen verplicht maken in heel nederland
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Simone Gravensma
    Misschien is het interessant om een verwijzing in het artikel op te nemen naar deze 102 tips voor waterbesparing? https://www.mijnkluswijzer.nl/waterbesparende-tips/ Zelf vond ik het bizar om te lezen dat een vullen al 250 liter water kost.. Stel we zouden in Nederland de baden afschaffen dan zouden we onze doelen al gaan halen :)
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Alex
    Wat te denken van bewoners die per jaar 20000 liter water uit hun thuiszwembad de sloot of riool laten lopen na de zomer? De prijs van water is voor een groot verbruiker net zo hoog, als voor de consument die wel zuinig met water omgaat. Er zou een staffel prijs gemaakt moeten worden, zodat water voor privé zwembaden duur wordt.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    René
    Wij hebben al jaren een regenton. Verder loost het dak van onze overkapping op een tuinvijver. Uit deze vijver halen wij water voor de tuinplanten in potten. Verder hadden we van begin mei tot begin september een teil in de wasbak van de keuken gehad. Een volle teil werd bij diverse vaste planten en struiken in de tuin geleegd. Onvoorstelbaar hoeveel water je op een dag gebruikt voor even je handen afspoelen, groenten wassen ed. Verder maakt ik me niet zo druk over het klimaat. Een paar jaar terug zijn overal nog retensie gebieden aangelegd omdat het allemaal zo nat zou worden in de toekomst. We hebben mijn inziens gewoon een paar droge jaren. Over een paar jaar klagen we weer dat het zo nat is. Wat ik wil is dat ik niet wil verspillen. En bij een droog jaar als dit is het dan ook een positieve bijdrage.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    M ter Steege
    Ik gebruik al een paar jaar regenwater om het toilet te spoelen. Bij grote droogte gebruik ik het water waar ik de groenten mee gespoeld heb voor de groentetuin ( indien nodig)als ik douche dan emmer of kinderbadje eronder. Weer om wc mee te spoelen.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Marten
    Ik heb de oude vuilcontainer v/d gemeente omgebouwd tot regenton, kan 200ltr. water in goed te gebruiken voor de tuin en ook het toilet
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Gerrit
    Hoe komt het dat ik elke twee weken mijn waterkoker moet ontkalken er zit dan een behoorlijke lag kalk op,
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Bijsman Bakkum
    de waterbedrijven moeten wat doen,als een verwarmingsketel op de vliering staat en je wilt gaan afwassen op de ouderwetse manier met een afwasteil dan moet je eerst wachten tot je warm water hebt wel enkele liters.Is het niet wat als deze mensen een close in boiler krijgen in hun woning dan bezuinigen ze ook op het gebruik van water.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Irma
    De te gebruiken hoeveelheid water koken in de waterkoker voor de handafwas en eventueel in de afwasbak bijvullen met koud water, voorkomt wegspoelen van het eerste koude water in de leidingen wanneer de warmwaterkraan opengedraaid wordt. Het bespaart water en ook gas, dat nu ook belangrijker wordt. Twee vliegen in één klap. Elektriciteit wek ik op met zonnepanelen.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Ivan
    Ik gebruik afgekoeld overgebleven water in de waterkoker voor de planten. Dat is ook beter voor ze dan water direct uit de kraan. Verder douche ik maar één keer per week warm. Alle andere keren douche ik koud. Dat heeft nog een voordeel: de verwarming hoeft daarna niet meer aan omdat je helemaal tintelt.
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Rik
    Wij besparen bijna 40 duizend liter per jaar door het douchewater op te vangen en daarmee de wc door te spoelen. We doen dat met een aantal emmers Ook met handen wassen kan je een bak gebruiken En ook daarmee kan je prima de wc doortrekken Gaat sneller dan je verwacht...
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Koen P
    Ik ben op zoek naar een waterbehandeling systeem middels elektrolyse zoals deze https://www.abalco.nl/waterbehandeling-en-waterlevering/koelwaterbehandeling Dit betreft een industriele koelwaterbehandeling, maar ik zoek dus zoiets voor thuisgebruik (zonder chemicalien). Weten jullie of zoiets bestaat?
    Beantwoorden