Een watertekort door droogte, hoe zit dat?

Vooral bij een hittegolf en langdurige droogte vragen Nederlandse drinkwaterbedrijven aan consumenten om waterbesparende maatregelen te nemen. Op warme en droge dagen kunnen enorme pieken voorkomen in het waterverbruik. Daarnaast moeten we waterschaarste voorkomen door zuiniger met water om te gaan.

watertekort door droogte

Op snikhete dagen schiet ons waterverbruik de hoogte in. We douchen meer, we besproeien de tuin met kraanwater en voor de kinderen vullen we zwembadjes. Elk drinkwaterbedrijf is in principe voorbereid op die extra vraag naar water. Maar vooral als de warmte en droogte langer aanhoudt, wordt aan mensen gevraagd om het watergebruik zoveel mogelijk te spreiden. Zo voorkomen we met z’n allen een lagere waterdruk. Met name het afvlakken van de avondpiek (tuin sproeien en badjes vullen, bovenop het toch al wat vaker douchen) is dan wenselijk.

Watertekort door droogte en hitte

Waterbedrijven proberen de zeer hoge temperaturen en droogte de baas te blijven. Ze houden het waterverbruik goed in de gaten en zorgen dat er voldoende kraanwater beschikbaar is. Bijvoorbeeld door de waterreservoirs maximaal te vullen en door continue door te draaien om extra water op te pompen.

Een watertekort in Nederland is niet ondenkbaar. Door klimaatverandering nemen periodes van aanhoudende droogte toe. Ook stijgt de vraag naar drinkwater door economische ontwikkelingen en bevolkingsgroei. Hierdoor staan drinkwaterbronnen onder druk. De gortdroge zomer van 2018 was voor Nederland een wake-upcall. Provincies en drinkwaterbedrijven zoeken naar aanvullende bronnen om drinkwater van te maken. De kans is heel klein dat er geen drinkwater meer uit de kraan komt. Dat komt door de verdringingsreeks waarin vaststaat hoe we het zoetwater bij ernstige tekorten gaan verdelen.

Waterbesparende maatregelen

Waterbedrijven kunnen hun klanten adviseren om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren.

Dit zijn vaak de spitsuren voor watergebruik: in de ochtend tussen 6.00 uur en 9.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 uur. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als:

 • de tuin sproeien met kraanwater
 • de auto wassen met stromend water
 • de vaatwasser of wasmachine gebruiken
 • zwembadjes vullen

Overigens kun je het gehele jaar door waterbesparende maatregelen nemen. Zo kun je ook regenwater gebruiken om je tuin mee te sproeien.

Waterrestricties in Nederland

De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de burgemeester (of voorzitter van een veiligheidsregio) kunnen op grond van hun noodbevoegdheden verplichtingen opleggen aan watergebruikers. Denk dan bijvoorbeeld aan een verbod op het wassen van auto’s en het sproeien van tuinen. Drinkwaterbedrijven kunnen die restricties trouwens ook opleggen. Maar in de praktijk gebeurt dit zelden. Waterrestricties in Nederland kunnen dus wel voorkomen, maar het is zeldzaam.

Lees ook: Komt er een sproeiverbod? Of is dat te voorkomen?

Bruin water uit de kraan

Bij een piek in drinkwaterverbruik kan de waterdruk omlaag gaan of, in het uiterste geval, wegvallen. Ook kan er in zeldzame gevallen bruin water uit de kraan komen. Dat ziet er niet fris uit, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid. De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden, blijft het daar zitten, maar als de stroomsnelheid verandert, dan kunnen die deeltjes worden meegenomen in het kraanwater.

Deel dit bericht

Comments 9

 1. Ik vind dat het opgelegd moet voor verbod autowassen en sproeien en beperken met wassen en vaatwassers!

 2. Ik vind dat gemeentes het op moeten leggen om een verbod voor auto wassen en beperken tot wassen en douchen en vaatwassers, je moet het met mekaar doen. Of de waterbedrijfen dat ook doen, ik vind dat ze dat verplicht zijn.Het is nu wel erg exstreem met het weer.

 3. Ik vind dat we eens moeten nadenken of elke dag Douche de was doen. En de tuin sproeien wel normaal is met gezuiverd drinkwater. Gezien de droge tijden en de overbevolking lijkt het mij bij deze eerste droogte een mooi voorbeeld als de kinderen zich daarvan bewust worden gemaakt dat dit straks niet meer kan. En dat je niet 3x per dag onderzoek een douche hoeft te staan elke dag is al een luxe. En ik snap dat het nu belangrijk is dat mensen niet in paniek raken en dat er voldoende eerste levensbehoefte aanwezig is. Maak ik denk dat het hele verhaal wel verteld mag worden. En zo onschadelijk is het allemaal niet wat er nu gebeurt met de droogte.

 4. We hebben een enorm zoetwaterbekken dat het IJsselmeer wordt genoemd
  Wordt er daarvandaan geen water uit gepompt voor dit soort situaties?

 5. de droogte is gevolg van klimaat.
  als ik mag vragen, hoeveel zonnepanelen heeft waterbedrijf Groningen geinstalleerd
  voor de energie voorziening. ik hoor en zie daar niets over.
  hoeveel elektrische autos heeft waterbedrijf Groningen.
  en zonneparken met laadpalen voor CO2 vrij rijden.
  en heeft u het gas al afgesloten en vervangen door warmtepompen.
  Ik zou deze vooruitgang graag lezen in de nieuwsbrief.
  voor betere water kwaliteit en voorkom droogte.
  als u hier niet mee bezig bent veroorzaakt u zelf droogte en watertekort.
  dus graag nieuws over zonneparken van het waterbedrijf, warmtepompen, gaseraf en elektrische bedrijfswagens met bedrijfslaadpalen. levert ook nog eens veel geld op.

  1. Post
   Author
 6. Maak het daadwerkelijke watergebruik (m3’s dus) flink duurder (nu veel te goedkoop) en verlaag tegelijkertijd het vastrecht zodanig, dat de totale kosten ongeveer gelijk blijven. Wedden, dat de waterconsumptie daalt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *