Kinderen drinken kraanwater vooral thuis

15 april 2019

Ruim 67% van de basisschoolkinderen krijgt van hun ouders zoet drinken mee naar school, blijkt uit onderzoek. Ook ontbreekt het op veel scholen aan goede mogelijkheden om kraanwater te tappen. Terwijl kraanwater wel degelijk een populaire dorstlesser is onder basisschoolleerlingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Uitkomst is onder meer dat twee derde van de kinderen op basisscholen kraanwater (een beetje tot heel) lekker vindt. Drie op de vier kinderen drinkt het thuis iedere dag. Favoriet bij kinderen is echter water aangelengd met siroop, gevolgd door frisdrank.

Helft kinderen moét kraanwater drinken

De helft van de kinderen moet van zijn of haar ouders verplicht dagelijks kraanwater drinken. Slechts een op de vijf kinderen hoeft dit nooit. Dit vinden de kinderen overigens niet erg: maar vijf procent vindt dit niet leuk. Meer dan de helft (55%) van de kinderen hoeft van de meester of juf op school geen kraanwater te drinken. Meer dan een derde moet van de ouders op school wel eens kraanwater drinken. Kinderen van hoogopgeleide ouders drinken meer kraanwater dan kinderen van laag opgeleide ouders.

Hoe makkelijker kinderen aan kraanwater kunnen komen, hoe meer ze het gaan drinken

Draagvlak voor kraanwater

“Hoe makkelijker kinderen aan kraanwater kunnen komen, hoe meer ze het gaan drinken. Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg draagvlak is voor kraanwater drinken onder kinderen. Ouders kunnen hun kinderen kraanwater meegeven naar school en naar de sportclubs. Hier ligt ook een rol weggelegd voor de scholen, die kinderen ook meer kunnen stimuleren. Kinderen geven bijvoorbeeld aan dat ze op school alleen op de wc’s hun bidon kunnen bijvullen en dat ze dat vaak geen frisse plek vinden”, aldus Joke Cuperus van PWN namens de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

1 op 8 kinderen drinkt nooit kraanwater op school

Een op de acht kinderen (12%) geeft aan nooit kraanwater te drinken op school. Als reden geven ze aan dat ze ander drinken meekrijgen vanuit huis (55%), het niet lekker vinden (21%) en geen mogelijkheid hebben om hun bidon te vullen (5%). De helft van de kinderen die kraanwater meenemen naar school, vult het bidon op de wc’s.

Bekijk de infographic

Tappunten voor kraanwater

Opvallend is verder dat water op de sportclubs minder wordt gedronken dan thuis of op school. De eigen bidons worden thuis vaak gevuld (88%), maar minder op school (47%) en nog minder op de sportclub (25%). “Juist tijdens en na het sporten is water de ultieme dorstlesser. Hier is nog een wereld te winnen”, aldus Cuperus.

De drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen jaren honderden watertappunten buiten en binnen bij scholen, instellingen, stations en bedrijven geopend. Ze willen dat kraanwater op zoveel mogelijk openbare plekken meer beschikbaar wordt. De vraag naar tappunten neemt in heel Nederland toe. Kinderen die een watertappunt hebben op school, zeggen hier graag gebruik van te maken. Via educatieprogramma’s stimuleren de drinkwaterbedrijven het drinken van kraanwater onder kinderen en jongeren, omdat kraanwater past in een gezond leefpatroon.

Koningspelen

Dit jaar was ‘water drinken’ het thema van de Koningspelen op vrijdag 12 april. Tijdens deze dag opende Koning Willem Alexander een buitentappunt op een basisschool in Friesland. Ook konden basisscholen in heel Nederland meedoen met de ‘Kraanwater Challenge’ en een eigen watertappunt winnen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *