Wateroverlast: gevaarlijk voor het drinkwater?

21 juli 2021

De provincie Limburg heeft te maken met hoge waterstanden en overstromingen door hevige regenval. Volgens drinkwaterbedrijf WML heeft dit geen gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater. Wel verzoekt het drinkwaterberdrijf om niet-noodzakelijk drinkwatergebruik te mijden.

Hoofdafbeelding: Straten staan onder water in Zuid-Limburg.

De afgelopen week stond Nederland in het teken van water. En dan vooral: wateroverlast in de provincie Limburg. Het KNMI gaf voor het eerst in de geschiedenis code rood af vanwege de ongekende hoosbuien. In verschillende dorpen en steden stroomden de straten vol. Veel bewoners waren genoodzaakt tijdelijk te evacueren. Door klimaatverandering zullen dit soort extreme regenbuien vaker voorkomen.

Water is verontreinigd

De riolering kan niet altijd de hevige regenval op tijd afvoeren. Voor veel kinderen (en volwassenen) een uitgelezen kans om met het water te spelen. Maar het water is vaak verontreinigd. ‘Direct contact met dit water leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten’, zegt het RIVM. Daarnaast is het onverstandig om regenwater te drinken.

Sommige mensen zijn bang dat het verontreinigde water in contact komt met het drinkwater. Drinkwaterbedrijf WML neemt de onrust weg. ‘Het is niet mogelijk dat verontreinigd water in een normaal functionerende drinkwaterleiding terechtkomt,’ meldt het drinkwaterbedrijf. Volgens het WML heeft wateroverlast geen gevolgen voor de drinkwaterkwaliteit.

“Op een goede leiding zit voldoende druk,” licht woordvoerder Edwin Hendriks van WML toe. “Alleen bij lekkages is het mogelijk dat water van een overstroming mengt met drinkwater. Maar bij een lekkage gebruiken we de leiding sowieso niet.”

Alleen noodzakelijk watergebruik

Het drinkwaterbedrijf vraagt wel om ‘niet-strikt noodzakelijk watergebruik’, zoals het vullen van zwembadjes en autowassen te mijden. Door de hoge Maaswaterstand en overstromingen heeft het drinkwaterbedrijf nog niet de volle productiecapaciteit. Hendriks: “Een pompstation langs de Maas is door de overstroming uitgevallen. Maar we zien wel het drinkwaterverbruik omhoog gaan vanwege schoonmaakwerkzaamheden door de overstromingen. Vandaar onze oproep.”

Afbeelding: Bewoners worden geëvacueerd in Oud Bergen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *