Snel minder lood in sportvisserij

Elk jaar belandt ruim 54 duizend kilo lood in het oppervlaktewater doordat het losraakt van de lijn van sportvissers. Om dat probleem aan te pakken, moet het gebruik van lood door sportvissers de komende drie jaar met minimaal dertig procent omlaag. Voor de langere termijn is het de bedoeling om het vislood helemaal uit te bannen.

vislood sportvisserij

1,2 miljoen sportvissers

Ze zitten urenlang aan de waterkant, wachtend op een mooie vangst. Voor veel Nederlanders is sportvissen een passie. Bijna 1,2 miljoen mensen gaan één of meerdere keren per jaar vissen. En vrijwel elke sportvisser maakt daarbij gebruik van lood, als verzwaring aan de vislijn.

54 duizend kilo lood in oppervlaktewater

Dat is niet zonder risico’s. Door verlies belandt er jaarlijks naar schatting 54.000 kilo lood in het zoete oppervlaktewater en nog eens 470.000 kilo in het zee- en kustwater. Dit lood hoort niet thuis in het milieu, het is gevaarlijk voor mens en dier. Bovendien kleven er aan het gebruik van lood ook directe gezondheidsrisico’s. Met name sportvissers die zelf lood gieten, lopen het risico dat zij giftige dampen inademen.

30 procent minder in 3 jaar

Om dat probleem aan te pakken heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afspraken gemaakt met Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Dibevo. Doel is om binnen drie jaar het gebruik van vislood met minimaal dertig procent te verminderen.

Duurzame alternatieven

Om ervoor te zorgen dat er in 2021 daadwerkelijk dertig procent minder lood wordt gebruikt, zullen alle partijen de komende periode zich inzetten op volwaardige, duurzame alternatieven voor vislood. Daarbij gaat het om producten van bijvoorbeeld steen, glas of ijzer.

Loodvrije gebieden aanwijzen

De detailhandel gaat klanten nieuwe, milieuvriendelijke producten adviseren en het assortiment lood wordt geleidelijk afgebouwd. Daarnaast komt er een campagne om sportvissers te informeren over de nadelen van lood en om hen te wijzen op de beschikbare alternatieven. Ook is het de bedoeling om de komende jaren gebieden aan te wijzen waar niet meer met lood gevist mag worden.

Lood in drinkwater?

Dat lood komt in principe niet in het drinkwater uit de kraan terecht. Bij de zuivering van oppervlaktewater kunnen alle metalen redelijk eenvoudig uit het water worden gehaald. In woningen met loden leidingen kunnen wel sporen van lood voorkomen in het kraanwater. Lees hier hoe je die loden leidingen kunt herkennen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *