Lood in sportvisserij: nog steeds een probleem
24 november 2022Elk jaar belandt ruim 8,5 duizend kilo lood in het oppervlaktewater doordat het losraakt van de lijn van sportvissers. Om dat probleem aan te pakken zijn er de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen. Voor de langere termijn is het de bedoeling om het vislood helemaal uit te bannen. Zo ver is het nog niet.
1,2 miljoen sportvissers
Ze zitten urenlang aan de waterkant, wachtend op een mooie vangst. Voor veel Nederlanders is sportvissen een passie. Bijna 1,2 miljoen mensen gaan één of meerdere keren per jaar vissen. En vrijwel elke sportvisser maakt daarbij gebruik van lood, als verzwaring aan de vislijn.
8,5 duizend kilo vislood in oppervlaktewater
Dat is niet zonder risico’s. Door verlies belandt er jaarlijks naar schatting 8.500 kilo lood in het zoete oppervlaktewater en nog eens 27.300 kilo in het zee- en kustwater. Dit lood hoort, net als andere zware metalen, niet thuis in het milieu, het is gevaarlijk voor mens en dier. Bovendien kleven er aan het gebruik van lood ook directe gezondheidsrisico’s. Met name sportvissers die zelf lood gieten, lopen het risico dat zij giftige dampen inademen.
Afspraken gemaakt in 2018
Om dat probleem aan te pakken heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 2018 afspraken gemaakt met Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Dibevo. Doel was om binnen drie jaar het gebruik van vislood met minimaal dertig procent te verminderen.
Aanpak helpt, maar niet genoeg
Uit een evaluatie van het beleid eind 2021 bleek dat de Green Deal-aanpak weliswaar zijn meerwaarde heeft bewezen in de bewustwording en gedragsverandering van sportvissers. Maar alle cijfers laten zien dat een volledig loodvrije hengelsport nog niet in zicht is. Daarom zijn nog meer stappen nodig.
Duurzame alternatieven
Sportvissers zouden bijvoorbeeld nog vaker moeten kiezen voor duurzame alternatieven. Die zijn ook al op de markt. Daarbij gaat het om producten van bijvoorbeeld steen, glas of ijzer.
Loodvrije gebieden aangewezen
Inmiddels zijn er daarnaast een hele reeks loodvrije visgebieden aangewezen. Waar je dus wel mag vissen, maar niet met lood. Op de website van Sportvisserij Nederland staat een actueel overzicht van deze gebieden.
Wachten op Europese maatregelen
De Europese Commissie heeft het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) gevraagd om een inventarisatie te starten en indien nodig met een voorstel voor maatregelen te komen om dit probleem aan te pakken. In antwoord hierop heeft het ECHA een volledig gebruiks- en verkoopverbod van vislood in de EU voorgesteld.
Lood in drinkwater?
Dat lood komt in principe niet in het drinkwater uit de kraan terecht. Bij de zuivering van oppervlaktewater kunnen alle metalen redelijk eenvoudig uit het water worden gehaald. In woningen met loden leidingen kunnen wel sporen van lood voorkomen in het kraanwater. Lees hier hoe je die loden leidingen kunt herkennen.
Reacties
2