NS: gratis water voor iedereen op alle stations

29 maart 2019

Op elk treinstation in Nederland moet straks gratis drinkwater beschikbaar zijn voor reizigers. NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden.

‘Vraag neemt toe’

In natuurgebieden, in openbare parken: op steeds meer plaatsen in Nederland zorgen drinkwaterbedrijven in samenwerking met gemeenten voor tappunten voor kraanwater. Steeds meer treinreizigers willen onderweg ook hun eigen flesje vullen met kraanwater, maar vaak kan dat niet. En daarom komt daar nu verandering in, zegt Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen van NS. “De vraag neemt toe en wij spelen hier graag op in want het drinken van kraanwater is gezond én milieuvriendelijk.”

Minder zwerfafval

“Met de drinkwaterpunten hopen we het aantal plastic flessen dat bij het afval belandt te verminderen”, vervolgt Wijdoogen. “We investeren in gratis drinkwater omdat we geloven dat dit Nederland en onze reizigers helpt om bewust te kiezen voor het OV en nog duurzamer te reizen. Als we hierdoor minder flesjes water verkopen op het station, dan is dat zo. Het faciliteren van een gezonde en duurzame levensstijl vinden wij belangrijker.”

Hulp van drinkwaterbedrijven en gemeenten

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “Onze droom is dat in de toekomst alle stations voorzien zijn van een watertappunt, zodat reizigers op elk station gratis drinkwater kunnen tappen. We zetten een eerste stap op 200 stations waar we dit zelf kunnen realiseren. We hopen dat onze partners, zoals gemeenten en drinkwaterbedrijven, ons helpen.”

Eerste in Alkmaar

Het eerste watertappunt verscheen op het voorplein van station Alkmaar. NS werkte hiervoor samen met het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *