Pyrazool in drinkwater

1 mei 2018

Chemische stoffen in het drinkwater zijn een reden voor zorg. Eén van die beruchte stoffen is Pyrazool, dat onder andere door het Geleense bedrijf Sitech in het oppervlaktewater is geloosd. Uit onderzoek blijkt dat destijds kleine hoeveelheden Pyrazool in drinkwater zijn terechtgekomen. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Wat is Pyrazool?

Pyrazool is chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van een heel scala aan producten. Van geneesmiddelen tot kleurstoffen (het is een optische witmaker) en chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komt het ook voor in de natuur. Zo zit het bijvoorbeeld in de zaadjes van een watermeloen. Pyrazool is een zogenoemde heterocyclische aromatische verbinding die bestaat uit een vlakke vijfring met drie koolstof- en twee stikstofatomen (C3H4N2). In pure vorm zijn het kleurloze kristallen met een penetrante visgeur.

Hoe zat het ook alweer met Pyrazool en water?

Drinkwaterbedrijf WML in Limburg ontdekte in 2015 dat er een nieuwe onbekende chemische stof in het water van de Maas zat. Uit voorzorg hebben alle drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken als bron voor drinkwater daarna een half jaar lang de inname van dit water stopgezet. Na onderzoek bleek het om pyrazool te gaan, afkomstig van het bedrijf Sitech in Geleen. Dit bedrijf zuivert het afvalwater van bedrijventerrein Chemelot.

Zit er pyrazool in drinkwater?

In de provincies Limburg, Zuid-Holland en Zeeland, waar drinkwaterbedrijven oppervlaktewater en oevergrondwater uit de Maas zuiveren voor het maken van drinkwater, zijn in 2015 in sommige gebieden hele lage concentraties Pyrazool aangetroffen. De hoeveelheden bleven onder de richtlijn voor veilig drinkwater en hebben daarmee geen gevolgen voor de gezondheid gehad. Alle drinkwaterbedrijven in Nederland controleren het water uit de bron (oppervlakte-, grond- en duinwater) en het kraanwater continu op een groot scala aan stoffen.

Is Pyrazool in drinkwater schadelijk?

Met de huidige concentraties Pyrazool in drinkwater is het drinkwater in Nederland veilig. De concentraties Pyrazool die tot nu toe zijn aangetroffen zijn ver beneden de veilige richtwaarde van 3 microgram per liter (dat is drie honderdduizendste van een gram: oftewel 0,000003 gram).

Hoe wordt die veilige richtwaarde bepaald?

Dit gebeurt op basis van toxicologisch onderzoek. Hierbij wordt gekeken wat een veilig toelaatbare hoeveelheid is als je 70 jaar lang elke dag 2 liter water drinkt met deze concentratie aan stoffen. Voor Pyrazool is deze gezondheidskundige richtwaarde door het RIVM vastgesteld op 15 microgram per liter. Er is echter nog een extra veiligheidsmarge ingebouwd om rekening te houden met het feit dat pyrazool ook met andere stoffen zou kunnen reageren. Door die zogenoemde combinatietoxiteit is de richtwaarde nu vastgesteld 3 microgram per liter.

Gif is toch nooit ‘veilig’?

Hoe giftig een stof is hangt altijd af van de hoeveelheid en de tijd waarin je eraan wordt blootgesteld. In groente en fruit zitten bijvoorbeeld van nature ook kleine hoeveelheden ‘gifstoffen’. Maar omdat de concentratie zo laag is, kun je dat met gerust hart eten. Hetzelfde gold voor de kleine sporen van pyrazool in drinkwater.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *