Drinkwaterbedrijven: btw-verhoging op kraanwater verkeerd signaal

Door de voorgestelde btw-verhoging van 6 naar 9 procent zal de prijs van kraanwater in Nederland vanaf 1 januari 2019 voor bijna een derde uit belastingen bestaan. En dat vinden de drinkwaterbedrijven een verkeerd signaal. Zeker omdat de belastingen op minder gezonde en duurzame suikervrije dranken uit plastic flessen omlaag gaat.

btw drinkwater

Kraanwater is geweldig. Daar is elke bestuurder in Nederland het wel over eens. Het moet aan strengere kwaliteitseisen voldoen dan flessenwater, het wordt milieuvriendelijk gemaakt en wordt zonder verpakking en vrachtwagenkilometers bij iedereen bezorgd: thuis, op het werk, in de sportkantine en de horeca.

Kostprijs omlaag, belastingen omhoog

En toch wordt kraanwater straks duurder. In de afgelopen vijftien jaar is de kostprijs weliswaar nauwelijks gestegen (het is zelfs gedaald als de inflatie in beschouwing wordt genomen). Maar door steeds hogere belastingen is de rekening voor consumenten wel steeds hoger.

30 procent belasting in prijs

Twintig jaar geleden bestond het consumententarief voor drinkwater voor bijna 15 procent uit belastingen, tien jaar geleden was dat bijna 25 procent en na de komende btw-verhoging zal dat zo’n 30 procent zijn. Dat past volgens de drinkwaterbedrijven niet bij een eerste levensbehoefte en bij het kabinetsbeleid gericht op stimulering van duurzaamheid en een gezonde leefstijl.

Flessenwater: minder belasting

Daar komt bij dat de verbruiksbelasting op water en suikervrije dranken uit plastic flessen juist wordt verlaagd. Die producten zijn soms minder gezond dan kraanwater, maar in alle gevallen veel meer belastend voor het milieu.

Belasting leidingwater lager?

De drinkwatersector sprak zich al eerder uit tegen verdere lastenverzwaring op drinkwater; onder andere bij de kabinetsinformateur, in de media, richting leden van de Tweede Kamer en onlangs met een brief van Vewin aan de staatssecretarissen van VWS, Financiën en IenW. Vewin vroeg het kabinet te voorkomen dat drinkwater duurder wordt door verhoging van de btw op drinkwater te compenseren via een verlaging van de Belasting op Leidingwater.

Deel dit bericht

Comments 2

 1. Een regenton van 300 liter tussen de afvoerpijp plaatsen om via een drukverhogend pompje de wc 50 keer GRATIS te vullen werd door een buurman afgedaan als niet lonend omdat drinkwater erg weinig kost en me als installateur boos maakte omdat de kosten om het drinkwater bij ons thuis te krijgen vele malen hoger zijn dan de kostprijs die berekend wordt aan de consument die geen idee heeft en daarom een prijsstijging juist toe juich , verwende Hollanders.

 2. Belachelijk. Een heleboel kinderen uit mijn klas (nouja…twintigers) kochten iedere dag een nieuw flesje water van spa (een kleintje, en dan na de pauze nog eentje en thuis ook nog) omdat ze hadden begrepen van celebrities dat het zo hoorde.
  Maar die wonen in Amerika en daar zit er allemaal spul in het water, wat de smaak veranderd.

  Ik ben wel eens met een klasgenoot daarover in discussie gegaan, maar de meesten hadden geen flauw idee over de inhoud van zo’n flesje.
  Er was er zelfs eentje met geldproblemen, die toch bleef kopen, want “ze moest wel aan haar gezondheid denken en als ze ziek zou worden van het kraanwater, dan was ze ook verder van huis.”
  Zij dacht dat er allerhande vitaminen en gezondheidsstoffen in de flesjes zat, dat het gefilterd en gekeurd was, als ‘echt’ water. En dat dat spul uit de kraan, een slecht gefilterde slootwater-versie was, waar nog allerhande microbeesten en virussen en stukjes vogelpoep in zat.
  En dat het warme water van de douche, die micro-beesten dan weer doodmaakte, dus douchen was wel oké, zolang je het water niet dronk.

  Nou, goed, je snapt me wel. Alleen de drie snuggere mensen in de klas hadden een Dopperflesje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *