Drinkwaterbedrijven: btw-verhoging op kraanwater verkeerd signaal

1 november 2018

Door de voorgestelde btw-verhoging van 6 naar 9 procent zal de prijs van kraanwater in Nederland vanaf 1 januari 2019 voor bijna een derde uit belastingen bestaan. En dat vinden de drinkwaterbedrijven een verkeerd signaal. Zeker omdat de belastingen op minder gezonde en duurzame suikervrije dranken uit plastic flessen omlaag gaat.

Kraanwater is geweldig. Daar is elke bestuurder in Nederland het wel over eens. Het moet aan strengere kwaliteitseisen voldoen dan flessenwater, het wordt milieuvriendelijk gemaakt en wordt zonder verpakking en vrachtwagenkilometers bij iedereen bezorgd: thuis, op het werk, in de sportkantine en de horeca.

Kostprijs omlaag, belastingen omhoog

En toch wordt kraanwater straks duurder. In de afgelopen vijftien jaar is de kostprijs weliswaar nauwelijks gestegen (het is zelfs gedaald als de inflatie in beschouwing wordt genomen). Maar door steeds hogere belastingen is de rekening voor consumenten wel steeds hoger.

30 procent belasting in prijs

Twintig jaar geleden bestond het consumententarief voor drinkwater voor bijna 15 procent uit belastingen, tien jaar geleden was dat bijna 25 procent en na de komende btw-verhoging zal dat zo’n 30 procent zijn. Dat past volgens de drinkwaterbedrijven niet bij een eerste levensbehoefte en bij het kabinetsbeleid gericht op stimulering van duurzaamheid en een gezonde leefstijl.

Flessenwater: minder belasting

Daar komt bij dat de verbruiksbelasting op water en suikervrije dranken uit plastic flessen juist wordt verlaagd. Die producten zijn soms minder gezond dan kraanwater, maar in alle gevallen veel meer belastend voor het milieu.

Belasting leidingwater lager?

De drinkwatersector sprak zich al eerder uit tegen verdere lastenverzwaring op drinkwater; onder andere bij de kabinetsinformateur, in de media, richting leden van de Tweede Kamer en onlangs met een brief van Vewin aan de staatssecretarissen van VWS, Financiën en IenW. Vewin vroeg het kabinet te voorkomen dat drinkwater duurder wordt door verhoging van de btw op drinkwater te compenseren via een verlaging van de Belasting op Leidingwater.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *