‘Douchen kost een tientje’ – en andere misvattingen van Gen Z over drinkwater

Wat kost kraanwater eigenlijk? Hoeveel liter spoel je weg tijdens het douchen? En is er in de toekomst nog genoeg drinkwater voor iedereen? Jongeren tussen de 14 en 28 jaar blijken daar verrassend vaak een verkeerd beeld van te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van drinkwaterbedrijf PWN onder 242 jongeren. De cijfers laten niet alleen zien waar de kennis tekortschiet, maar ook waar kansen liggen: jongeren staan opvallend positief tegenover waterbesparing en hebben een duidelijke behoefte aan betrouwbare informatie.

Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.

De belangrijkste conclusies op een rij:

  • Jongeren denken dat drinkwater veel duurder is dan het werkelijk is
  • Ze overschatten hoeveel water een douche verbruikt
  • Veel jongeren vertonen al waterbewust gedrag
  • De meerderheid staat open voor besparingsmaatregelen
  • Er is veel behoefte aan uitleg over drinkwater

Het PWN-onderzoek maakt zichtbaar dat Gen Z veel misvattingen heeft over basale feiten rond drinkwater — van prijs tot gebruik. Tegelijk is hun houding hoopgevend: jongeren zijn bereid om zuinig met water om te gaan en willen graag meer weten.

‘10 liter kraanwater kost minstens 50 cent’

Een van de opvallendste uitkomsten is dat jongeren de prijs van drinkwater sterk overschatten. De helft van de ondervraagden denkt dat 10 liter kraanwater meer dan 50 cent kost, terwijl de daadwerkelijke prijs onder de 2 cent ligt. Dertig procent denkt zelfs dat het meer dan 2 euro is. Ook de prijs van bronwater uit de supermarkt wordt te hoog ingeschat: veertig procent van de jongeren denkt dat 10 liter meer dan 10 euro kost, terwijl dit in werkelijkheid tussen de 3 en 7 euro ligt.

Ook het watergebruik bij dagelijkse handelingen zoals douchen wordt vaak verkeerd ingeschat. Ofwel veel te hoog, ofwel veel te laag. Jongeren denken gemiddeld dat er per minuut 18,5 liter water uit de douche komt. In werkelijkheid is dat 6 tot 15 liter, afhankelijk van het type douchekop. Ruim 60% van de jongeren schat het gebruik veel te laag in.

85% is al actief water aan het besparen

Het onderzoek laat zien dat veel jongeren al besparend gedrag vertonen. Zo zet 85% van de ondervraagden de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, gebruikt 69% de kleine spoelknop op het toilet en zegt 16% de douche zachter te zetten bij het inzepen.

Wat betreft douchefrequentie geeft 56% aan maximaal vier keer per week te douchen, terwijl 30% dagelijks of vaker doucht. 59% doucht kort en snel, 41% kiest voor lang en uitgebreid. Opvallend is dat jongeren die vaker douchen, juist vaker aangeven dit kort te doen.

Gewoonte Nw

75% is bereid korter of minder vaak te douchen

De bereidheid om water te besparen is groot. 75% van de jongeren staat positief tegenover een oproep van het drinkwaterbedrijf om korter of minder vaak te douchen. De meest genoemde motivatie is dat het helpt om de wereld beter te maken (36%). Andere motieven zijn financieel voordeel of kans op een beloning (23%), en zorgen over de beschikbaarheid van water in de eigen buurt (19%).

Als jongeren moeten kiezen tussen korter douchen of minder vaak douchen, kiest 83% voor korter douchen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

56% maakt zich geen zorgen over beschikbaarheid

Over de beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst is 56% van de jongeren positief gestemd. 26% is negatief, en 11% maakt zich zorgen. Zorgen komen voort uit onder andere klimaatverandering, verspilling en bevolkingsgroei.

Wat betreft de kwaliteit van drinkwater maakt 20% van de jongeren zich zorgen, 7% soms en 73% niet. De belangrijkste zorgen gaan over de aanwezigheid van bacteriën zoals E-coli, schadelijke stoffen, PFAS en microplastics.

Meer behoefte aan informatie

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren niet alleen vragen hebben, maar ook interesse tonen in meer kennis over drinkwater. Veel genoemde thema’s zijn:

  • Hoe wordt drinkwater gemaakt en gezuiverd?
  • Wat is de kwaliteit van ons drinkwater?
  • Wat kost drinkwater en waar komt het vandaan?
  • Hoe kunnen we water besparen?
  • Wat zijn de verschillen tussen kraanwater en flessenwater?
  • Hoe zit het met drinkwater in andere landen?

Over het onderzoek

PWN heeft het onderzoek uitgevoerd onder het Gen Z-panel van onderzoeksbureau MWM2 . In dit panel zitten ongeveer 2.000 jongeren tussen de 14 en 28 jaar, verspreid over heel Nederland. In het najaar van 2024 kregen zij een WhatsApp-survey van 10 vragen voorgelegd. In totaal hebben 242 jongeren meegedaan.

Download de presentatie met de conclusies.

Cijfers waterverbruik Waterbesparing

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *