Regenwateropvangsysteem: thuis regenwater gebruiken

Regenwater gebruiken voor de tuin, wasmachine of toilet. Voor de meeste woningen met een kruipruimte is dat mogelijk met een regenwaterinstallatie. Volgens Iwan Fransen, bedenker van een regenwateropvangysteem, kan een huishouden gemiddeld zo’n 50 procent drinkwater besparen. Hij legt uit hoe het werkt.

Regenwateropvangsysteem

Hoofdafbeelding: Een regenwateropvangsysteem bij een nieuwbouwwoning. De regenwaterinstallatie is gelegd voordat de vloer er overheen komt. 

Iwan FransenIwan Fransen is ingenieur en bedenker van een regenwateropvangsysteem. Met zijn organisatie JustNimbus voorziet hij huishoudens van een duurzame oplossing om water te besparen.

 

 

Een goede kennis van bouwkundig ingenieur Iwan Fransen klopte in 2009 bij hem aan. Of hij hem kon helpen bij het verduurzamen van zijn woning. De opdracht: een systeem bedenken om regenwater op te vangen. “Daar had ik mij nog niet eerder in verdiept, maar ik was enthousiast.” Na even zoeken kwam hij een potentiële kanshebber voor een regenwateropvangsysteem tegen. “Dit was een grote zak, die ook als mestzak dient in de landbouw en bijvoorbeeld als drinkwaterbuffer bij festivals.”

Kruipruimte nodig voor regenwateropvangysteem

Inmiddels hebben ruim tweehonderd huishoudens via zijn organisatie JustNimbus een regenwateropvangsysteem. De regenzak is in elke woning met een kruipruimte te installeren. Met een standaard formaat van 3 bij 3 meter, is de regenzak goed voor zo’n 4500 liter regenwater. Dat is genoeg voor een rondje wasmachine, wc en de planten in de tuin. Volgens Fransen kan een gemiddeld huishouden hiermee zo’n 50 procent drinkwater besparen.

Regenwater gaat via een regenpijp naar de zak in de kruipruimte. Vanuit deze ruimte zorgt een pomp ervoor dat het regenwater naar de wc, wasmachine of naar de tuinkraan gaat. Met een app kunnen mensen zien hoeveel regenwater ze hebben opgevangen. Ook is de app gekoppeld aan de weersvoorspelling. Gaat het regenen? Dan kan iemand nog even een was draaien.

Meer tips om watervriendelijk te bouwen. 

Voor nieuwbouw en bestaande bouw

In principe komt elk huis met een kruipruimte in aanmerking. “De installatie is nog geen dag werk. Wel moeten de leidingen goed bereikbaar zijn voor een aansluiting naar bijvoorbeeld de wasmachine. Vaak lopen deze leidingen door de kruipruimte. Maar anders kun je de regenzak gebruiken om de tuin mee te sproeien.” Ook projectontwikkelaars kunnen aankloppen. “Bij nieuwbouw is het mogelijk om een centrale regenpijp te bouwen die direct op een regenfilter is aangesloten. In de kruipruimte is dan het regenopbergsysteem. Zo kunnen meteen meerdere woningen worden aangelegd.”

Omarmen van regenwater

De afgelopen jaren zijn we het gebruik van regenwater meer gaan omarmen, volgens Fransen. “Door klimaatverandering krijgen we in de toekomst te maken met hevigere regenbuien. Voorheen vonden we het regenwater vooral een last, nu proberen we het juist meer effectief in te zetten. Dit komt ook door de aanhoudende droogte en de pandemie. Het was warm, mensen waren meer thuis. De urgentie komt binnen om zuiniger met drinkwater om te gaan.”

Als investering is een regenwateropvangsysteem niet geschikt. De installatie van Fransen kost bijna drieduizend euro, inclusief het aanleggen. “Zonder financiële steun is het regenwateropvangsysteem niet per se financieel aantrekkelijk,” geeft de ingenieur toe. “Je doet het niet voor een investering, maar echt voor de waterbesparing. Sommige gemeenten geven wel subsidies.”

Lees ook: is regenwater gebruiken voor drinkwater een goed idee?

Geen kalkaanslag met regenwater

Naast waterbesparing somt Fransen nog andere voordelen op. “Regenwater is zacht water. Je hebt hierdoor geen kalkaanslag in het toilet en wasmachine. Ook hoef je minder zeep te gebruiken. Alleen voor mensen met een hot tub of jacuzzi is regenwater vanwege de ph-waarde waarschijnlijk niet geschikt. Maar het percentage huishoudens met een jacuzzi is gering.”

Deel dit bericht

Comments 4

 1. Waarom zou je 3000 euro investeren in iets waar je niet op hoeft te besparen? Het drinkwater uit de kraan is immers ook regenwater, alleen is het goed schoongemaakt zodat je er niet ziek van wordt én het is er altijd, ook als het niet regent…

 2. Ik denk dat dit meer iets is voor mensen die zich realiseren dat het een beetje idioot is dat we DRINKwater gebruiken om het toilet door te spoelen, de was te doen of de plantjes water te geven. Sommige mensen is het niet ontgaan dat waterbronnen eindig zijn en dat alle beetjes kunnen helpen.

  Ik denk dat de mensen die deze investering belangrijk vinden de verantwoordelijkheid nemen om hun steentje bij te dragen aan het verminderen van het gebruik van de drinkwaterbronnen

  1. Dat is precies voor mij de reden om dit te overwegen. Niet uit winstoogmerk want die is er niet! Want voor €3000 kan ik 3 miljoen liter drinkwater kopen. Maar ook ik vind het absurd om drinkwater te gebruiken voor tuin, wm en toilet. Ik denk dat de prijs van water in de komende 20 jaar véél duurder zal worden door schaarste en bezinning.

 3. Het is een kwestie van investeren maar wel de moeite waard, je zou op de daken van flats in de steden makkelijk systemen kunnen aanleggen om regenwater (rw) op te vangen en dit dan te distribueren middels pijpen die langs de balkons gaan en van daaruit een speciale pijpleiding hebben/maken, die naar de WC , wasmachine en een kraan voor de planten gaat . Je zou wel v.w.b. de WC en de wasmachine, met een dubbele leiding moeten werken i.v.m. droge tijden.
  Je slaat 2 vliegen in een klap, je raakt je water kwijt dus verkleint overbelasting riolering en overstroming hierdoor en je vermindert je waterverbruik van het duurdere “bewerkte/ schoon
  gemaakte water”. De opzet van zo’n systeem zou uit algemene middelen kunnen plaatsvinden vanwege de voordelen m.b.t. het watermileu en besparing op onkosten daardoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.